Birgit Jørgensen

Kontakt: Gl. Vardevej 115, 6715 Esbjerg N
Telefon: 2067 0452
E-mail: bitte@stofanet.dk

  1. Rundt om Hans Kirk, hans samtid og især hans roman Fiskerne
  2. "Melankoliens Mester" - en fortælling om Herman Bang og hans samtid


Foredragsholder, cand. mag., forh. administrationschef.
Jeg har for år tilbage undervist i dansk litteratur og spansk på Kbh. Universitet og i gymnasieskolen. I mange år herefter har jeg været chef i forskellige virksomheder, senest fra 2000 til 2015 administrationschef på Syddansk Musikkonservatorium.
Nu er jeg vendt tilbage til litteraturen! Jeg holder foredrag om forfattere, der har betydet rigtig meget for mig og hvis liv og værker, jeg gerne vil dele med andre!

Birgit Jørgensen holder foredrag i Jylland/Fyn.

1. Rundt om Hans Kirk, hans samtid og især hans roman Fiskerne

En del husker nok stadigvæk filmatiseringen af Hans Kirks ”Fiskerne”, der blev sendt i fjernsynet i 1977. Vi oplever en gruppe fiskere, der kæmper for det daglige brød, og stemningen i serien var knugende og tung. Hvad fik dog en erklæret kommunist til at skrive sådan en roman i 1928?
Det kigger vi nærmere på, bl.a. ved at kigge på Hans Kirks egen barndom, der –som han selv siger – var præget af ’det fede Thy’, hvor en venlig Vorherre rådede, og så det nøjsomme Harboøre, hvor en streng Jesus regerede.
(Ca. 90 min.; 3000 kr. + transport (3,70 kr. pr. km))

2. "Melankoliens Mester" - en fortælling om Herman Bang og hans samtid

Rigtig mange har nok læst ét eller andet af Herman Bang i løbet af deres skoletid, og næsten lige så mange har nok undret sig over hans måde at skrive på – der skete jo ikke rigtig noget i hans romaner og noveller! Herman Bang er tilskueren, der betragter livet – ikke mindst ”de stille eksistensers” liv. Han viser os menneskets dybe ensomhed, og især kvindernes liv som prisgivet mændenes luner og drifter skildrer han med den dybeste indføling – især i mesterværket ”Ved Vejen”.
Herman Bang - Danmarks store impressionistiske forfatter!
(Ca. 90 min.; 3000 kr. + transport (3,70 kr. pr. km))