Birgit Drygaard

Kontakt: Gl. Skovlundevej 52, st., 2740 Skovlunde
Telefon: 4491 1972 / 2943 4872
E-mail: b.drygaard@outlook.dk

 

 1. Jordan og ikke mindst Petra i ord og billeder

 2. Syrien, et land med rige kulturminder

 3. Bhutan et farverigt og spændende land

 4. Kirgisistan – studietur med Folkekirkens Nødhjælp

 5. Peru på hesteryg og gåben

   

   

   

   

 

Pensionist, foredragsholder og regnskabsfører i FKN Genbrugsbutik i Skovlunde. Gennem en årrække medlem af Skovlunde Sogns Menighedsråd og daglig leder af Skovlunde Sogns Aftenskole.
Jeg har holdt mine foredrag siden 1995 i mange forskellige sammenhænge og får ofte tak for mit tydelige sprog, så hørehæmmede også har en mulighed for at følge med.

Jeg har været på studieture med Folkekirkens Nødhjælp til Peru, Guatemala, Uganda og Kirgisistan og har lysbilled- og power point foredrag fra de rejser. Jeg har desuden lysbilled- og power point foredrag fra rejser til Svalbard, Bhutan, Syrien og Jordan.

 

Jeg kommer gerne over hele landet med mine rejseforedrag.
Honorar efter aftale og evt. kørselsgodtgørelse efter statens takster.

 

1. Jordan og ikke mindst Petra i ord og billeder

 

PowerPoint foredrag fra en rejse i Jordan i efteråret 2012 fra hovedstaden Amman i nord til havnebyen Aqaba i syd.
Har man sagt Jordan, må man også sige Petra. Man kommer til Petra gennem en 1,3 km lang, smal kløft og ser de flotte templer og gravmonumenter, der er udhugget i rosafarvede sandsten – farver, man ikke tror mulige.
Petra havde sin storhedstid omkring år 0 og var et knudepunkt for handel, der forbandt Romerriget med Østen.
Vi besøger også Little Petra og ruinbyen Jerash, der er bygget på resterne af en by fra det 3. århundrede f.Kr. Vi er på Nebo Bjerg, hvor Moses skuede ind i Det Hellige Land, og i Madaba, der er kendt for fine mosaikarbejder, på biltur i ørkenen Wadi Rum, sejltur på ’Det Røde Hav’ og badning i ’Det Døde Hav’ 400 meter under havets overflade.
(50-70 min.; nødv. hjælpemidler: lærred og bord, kan selv medbringe projekter)
Foredraget er nyt og indtil videre kun holdt i Svallerup Kirke.

 

2. Syrien, et land med rige kulturminder

 

PowerPoint foredrag fra en rundrejse i Syrien 2009. Efter Muhammedkrisen og før borgerkrigen.
Mine billeder og mit foredrag handler bl.a. om de mange kulturminder, der er tusind år gamle eller mere. Vi lander i hovedstaden Damaskus og tager videre til Palmyra, Mari, Dura Europos ved floden Eufrat, Qamishly – vores guides hjemby tæt ved floden Tigris – videre til Aleppo med besøg i Citadellet, souqen og Den Armenske Kirke. Herfra går turen til Simon Søjlehelgens Basilika, Apamera, Krak des Chevaliers, Maaloula, en kristen by hvor man taler aramæisk, det sprog Jesus talte, og Bosra, en beboet ruinby bygget af sort basalt.
I Damaskus besøger vi den gamle bydel med bl.a. Azem-paladset, Det Danske Institut, Den Lige Gade, Umayyademoskéen, Ananiaskapellet og St. Pauls Kirke.
(50-70 min.; nødv. hjælpemidler: lærred og bord, kan selv medbringe projekter)
Foredraget er nyt og indtil videre kun holdt i Svallerup Kirke, C-klubben Ballerup, FDF-Samvirket på Frederiksberg og Skovlunde Kirke.

3. Bhutan et farverigt og spændende land

Med farverige billeder og fortælling skal vi på en spændende rejse fra vest til øst gennem det lille kongerige, der ligger gemt i det bjergrige Himalaya.
Bhutan er landet, hvor man ikke taler om Brutto National Produkt i kroner, men om Brutto National Lykke (Gross National Happiness) med fokus på en samfundsudvikling med lykke, glæde og harmoni.
Vi deltager i en religiøs festival i Paro, hvor maskeklædte buddhistiske munke spiller, synger og danser for at sprede god karma til gavn og glæde for befolkningen. Vi kører ad den smalle bjergvej gennem landet, forbi stupaer i bjergpassene i næsten 4000 m. højde og med udsigt til de sneklædte tinder i 7-8000 m. højde. Vi er på besøg i buddhistiske klostre, bygget på stejle bjergsider, og overnatter i afsidesliggende landsbyer.
Vi besøger de gamle smukke dzonger, der oprindeligt er bygget som forsvarsværker. Nu huser de den offentlige administration, og med et templet i midten, er de også et religiøst samlingssted.
Bhutan er et smukt og frodigt land, der først for nylig har åbnet landets grænser for ganske få turister.
(45-70 min.; nødv. hjælpemidler: lærred og bord, kan selv medbringe projektor)
Foredraget er nyt!

4. Kirgisistan – studietur med Folkekirkens Nødhjælp

Oplevelser fra en studietur i juni 2013 med Folkekirkens Nødhjælp, til det smukke men fattige Kirgisistan der ligger i Centralasien, vest for Kina. Kirgisistan var indtil 1990 en del af Sovjetunionen.
Vi besøger flere af de organisationer som Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med og er på besøg hos nogle af de mange selvhjælpsgrupper der er oprettet. Vi er på tur til den store saltvandssø Issyk-Kul og et naturreservat.
(50-70 min.; nødv. hjælpemidler: lærred og bord, kan selv medbringe projekter)
Foredraget er nyt og indtil videre kun holdt i Svallerup Kirke, Pensionistklubben i St. Heddinge og C-klubben Ballerup.

5. Peru på hesteryg og gåben

Lysbilledforedrag med oplevelser fra en studietur med Folkekirkens Nødhjælp i 1995 til afsides liggende landsbyer i det nordlige Peru i 3500 m. højde. Et udviklingsprojekt til støtte for bønderne i de afsides liggende landsbyer, hvor vi red på heste fra landsby til landsby.
Endvidere lysbilleder fra den svundne Chan Chan og Mosche kultur, Inkafolkets hovedstad Cuzco og det spændende Machu Picchu, der er et imponerende eksempel på inkafolkets bygningskunst.
Besøg på vævernes ø Taquile og sivøen Uru i Titicacasøen, samt Catalina klostret i Arequipa.
(50-70 min.; nødv. hjælpemidler: lærred og bord, jeg medbringer selv lysbilledapparat)
Foredraget er holdt mange steder bl.a. i Vejleå kirke, Ældresagen Rødovre og Ballerup, FOF Brøndby, Køge, Slagelse, Berejste Kvinders Klub, Hedegårdskirken, Islev Kirke.