Camilla Kornerup

Foredragsvirksomheden Cosmopolit
Kontakt:  Vølundsgade 2, 4tv, 2200 København N
E-mail: camilla@cosmopolit.dk
Telefon: 2081 1271
www.cosmopolit.dk 

  1. Rwanda, Afrikas Hjerte
  2. Indien undervejs som supermagt
  3. New Zealand, øerne ved verdens ende
  4. Tranquebar, det danske handelseventyr i Indien
  5. Bhutan, bruttonationallykke i Himalaya


Foredragsvirksomheden Cosmopolit tilbyder 12 kulturhistoriske og aktuelle foredrag fra en række spændende steder i Asien, Afrika og Det Australske Kontinent. Foredragene ledsages af digitale billeder og holdes af cand.mag. Camilla Kornerup.
Camilla Kornerup har arbejdet og rejst i en lang række lande og foredrag og billeder er blevet til undervejs. Foredragene fortæller om mennesker og deres liv og kultur, livsanskuelse, historie og aktuelle problemstillinger og udfordringer.

Camilla Kornerup holder foredrag i hele landet.

1. Rwanda, Afrikas Hjerte

Rwanda er Afrikas reneste land, for hver fjerde lørdag er Umuganda, national rengøringsdag. På umuganda er butikker og restauranter lukkede og trafikken står stille. I stedet trækker alle arbejdsdygtige rwandanere inklusiv præsidenten i arbejdstøjet og deltager i oprydning af gader og stræder. Nogle klipper hæk og slår græs i parker og langs veje, mens andre renser vandløb og grøfter eller svinger malerkosten på skoler. Både på landet og i byerne stimler folk sammen om denne borgertjeneste, som er en ældgammel tradition, der med stor succes blev genindført i 1990erne.
Rengøringen har trukket flere spor ind i landets politik, og for 10 år siden indførte Rwanda, som det første land i Afrika, et totalt forbud mod plastikposer. Når man lander i lufthavnen, gennemgår tolden bagagen for plastik, og smider alt væk, inden man når at indføre det. Det er umuligt at opdrive en plastikpose i landet, og der er fængselsstraf for at smugle de forbudte poser ind fra nabolande.
Rwanda, som ligger i hjertet af Afrika lige under ækvator, er på størrelse med Jylland og putter sig mellem Uganda, Tanzania, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo. Præsident Paul Kagame har regeret siden 2000, men spillede allerede en central rolle i 1994, hvor det frygtelige folkemord fandt sted. Kagame er en omstridt figur, og han tillægges både at have indledt folkemordet og have stået i spidsen for den guerillabevægelse, som fik sat en endelig stopper for det brutale og blodige opgør mellem hutuer og tutsier, som resulterede i drabet på op mod 800.000 mennesker, på bare 3 måneder.
Tilnavnet ”De 1000 Bakkers Land” referer til det grønne kuperede landskab og behagelige klima Rwanda nyder godt af. Tre nationalparker er hjem for en lang række dyr som de fascinerende bjerggorillaer, der ligesom chimpanser og colobus aber, lever i skovene, mens giraffer vandrer rundt mellem antiloper og næsehorn på savannen. På en rejse rundt i landet kommer man nemt rundt i hjørnerne, som også byder på floder, dybe søer, vulkaner og bjergskråninger hvor te- og kaffeplantager bugter sig og danner en vigtig brik i landets økonomi.
Siden 2008 har fokus på forbedret sundhed og uddannelse samt ligestilling, særligt hævet middelklassen og de rige i samfundet, mens halvdelen forsat lever under fattigdomsgrænsen. Samme år fik parlamentet som det første i verden et flertal af kvinder. Men, befolkningstallet stiger kraftigt, og folk lever tæt i det lille land, og må rydde skov og skråninger til fordel for landbrugsjord. I fremtiden kan der blive kamp om pladsen, hvilket er én af Rwandas udfordringer, som de mange unge rwandanere har til opgave at løse i fremtiden.
Under foredraget rejser vi rundt i Rwandas byer og landskaber til billeder og fortællinger om kultur, natur og livet i Afrikas hjerte.
Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i Rwanda i foråret 2018.
Foredraget kan bookes fra april 2018
(60-90 min.; 3.000 kr. eks. transport)

2. Indien undervejs som supermagt

Indien er kontrasternes holdeplads. Modsætninger mødes i en uendeligt forskelligartet natur og befolkning, som taler op mod 100 forskellige sprog og dialekter og tilbeder tusindvis af guder fra Vishnu og Shiva, til Buddha, Allah, Gud og hellige køer.
Få steder i verden udvikler sig i samme hastige tempo som Indien hvor premierminister Narendra Modi arbejder målrettet på at gøre Indien til verdens tredjestørste økonomi i 2040. Befolkningstallet på 1,3 millarder vokser eksplosivt, og økonomien følger trop. Indien er en af verdens førende producenter af moderne teknologi og fødevarer, og væksten foregår fortrinsvis i byerne, hvor forskellen på landets top og bund ses tydeligst. Side om side lever stenrige forretningsfolk i gigantiske paladser som taget ud af Tusind og En Nats Eventyr og håbløst fattige daglejere under vejrbidte presenninger i overbefolkede slumkvarterer.
Indien udfordrer og stimulerer sanserne én for én. Krydret mad med kardemomme og kokos, tropiske frugter og velduftende ris skylles ned med chai på små gadekøkkener. På en rejse rundt med tog gennem landet søger blikket nysgerrigt opad ved synet af de dragende sneklædte Himalayabjerge, for siden at hvile roligt henover gigantiske sletter hvor floderne Ganges og Brahmaputra slanger sig langs grønne rismarker, og løber videre mod tropiske skove med elefanter og tigre. I syd bølger endeløse tæpper af teplantager over kølige skråninger, hvor tamilske kvinder ved solopgang plukker de dugfriske skud, og bringer dem ind på fabrikkerne, der fremstiller aromatisk te af højeste kvalitet.
Foredraget tager pulsen på dagens Indien, hvor den fulde fart frem ikke kun bringer vækst og muligheder men også enorme udfordringer for mennesker og miljø. En hastigt voksende middelklasse forbruger mere dag for dag, og overalt til lands og havs flyder enorme mængder plasticaffald og forurener. På landet er infrastrukturen elendig mange steder, og Indiens allerfattigste har svært ved følge med udviklingen, og lades tilbage.
Under foredraget rejser vi rundt i Indiens storbyer, landsbyer og smukke natur til stemningsfulde billeder. Jeg fortæller om landets mange spændende tiltag og samfundsmæssige udfordringer, set i lyset af landets politiske mål; at være verdens tredjestørste økonomi i 2040.
Foredrag og billeder er baseret på arbejde og rejser rundt i Indien siden 2010.
(60-90 min.; 3.000 kr. eks. transport)

3. New Zealand, øerne ved verdens ende

New Zealand er verdens mest isolerede land med 2000 km til nærmeste nabo Australien. Udover at ligge ualmindeligt langt væk fra os er landet mest kendt for eventyrfilmene om ”Ringenes Herre”, storslået natur, rugby, kølig hvidvin, velsmagende lammekøller og Edmund Hillary, den første mand der satte foden på Mount Everests top.
Igennem tusindvis af år har New Zealand udviklet en helt unik natur fjernt fra påvirkning udefra. I have og fjorde svømmer hvaler og delfiner. Sæler og søløver strækker sig dovent på klipper og strande hvor også pingviner stavrer afsted på vej til deres reder i græsset bag sandet.
Hyppige mængder regn gør landet til et af de grønneste steder på jorden. I skovene lever træer, blomster og fugle man ikke finder andre steder på jorden og de har masser af plads, da øerne er tyndt befolket.
New Zealand blev fundet af maorierne. De var polynesiske opdagelsesrejsende og sejlede dertil i kano tværs over Stillehavet for 1200 år siden. Maorierne fandt et ubeboet land bestående af to store øer og en lang række små, alle dækket af tæt vegetation i et langt køligere klima end Polynesiens. De kaldte landet de fandt for Aotearoa, ”Den lange hvide skys land”.
Til maoriernes forundring fandt de ingen pattedyr, og så at flere fuglearter derfor havde mistet evnen til at flyve. I stedet gik fuglene rundt på jorden og samlede deres føde uden frygt for rovdyr. Med sig i kanoen havde kvinderne en lang række grønsager og stiklinger de plantede i deres nye hjemland. Kokospalmer kunne de ikke få til at gro i kulden, men den søde kartoffel, kumara, er i dag én af landets lækkerbiskener.
I 1700 tallet fandt også europæiske søfarere med kaptajn James Cook ved roret øerne ved verdens ende. I kølvandet på Cooks besøg bosatte hvalfangere, guldgravere og bønder sig side om side med maorierne. Nybyggerne kom fra Storbritannien og Skandinavien i store antal. De ryddede skov og anlagde enorme kvæg- og fårefarme, arbejdede hårdt, og som resultat er der i dag 30 millioner får i New Zealand mod bare 4.5 millioner mennesker.
Både nybyggerne og rejsende i dag er enige om at New Zealand er en fryd for øjet. Snedækkede vulkaner, kilometer lange gletsjere i bjergkæder, turkisblå smeltevandssøer og dybe fjorde med bratte klippevægge hvor vandfald falder hundrede meter ned er kun noget af det der bjergtager den besøgende.
Under foredraget viser jeg digitale billeder der gengiver landets skønhed og enestående natur. De ledsages af fortællinger om landet før og nu, og om et fantastisk gæstfrit folk derovre på den anden side af jorden.
Foredrag og billeder er baseret på en fire måneders rundrejse i New Zealand i 2015 og 2016
(60-90 min.; 3.000 kr. eks. transport)

4. Tranquebar, det danske handelseventyr i Indien

2018 er Tranquebar år. Vi fejrer, at det er 400 år siden Christian d. IV sendte den flåde afsted, som grundlagde en handelsstation i den lille by Tranquebar i Sydindien. Handelsstationen eksisterede i 225 år.
Christian d. IV var en visionær og ambitiøs mand. Han ville have del i den eftertragtede handel med Østens krydderier. Både hollænderne og portugiserne tjente allerede godt på handelen og i 1618 sendte Christian d. IV fem skibe ledet af den kun 23-årige admiral Ove Gjedde ud på en længere rejse til Østen.
Kongen gav admiral Gjedde til opgave at grundlægge en handelsstation, som skulle danne centrum for krydderihandelen. Efter et forgæves forsøg i Sri Lanka lykkedes det Gjedde at få en handelsaftale i stand i Indien med Fyrsten af Thanjavur på Coromandelkysten. Fyrsten gav Gjedde lov til at etablere delegationens få overlevne i den lille forblæste by Tranquebar. Her lod Gjedde og hans mænd fæstningen Dansborg opføre så handelen kunne begynde.
Gjedde blev som den første af en lang række guvernører leder af Ostindisk Kompagni, som tog base i Tranquebar. Den danske delegation i byen voksende i takt med at handelen tog til, og i slutningen af 1700-tallet var mere end 200 mænd og kvinder udstationeret derude. Kristne missionærer rejste til Tranquebar og opførte en kirke side om side med de lokales hindutempler, hvilket gav anledning til en række kulturelle udfordringer danskere og indere imellem.
Det danske handelseventyr i Tranquebar sluttede i 1845 da vi solgte rettighederne til England. I dag eksisterer den gamle danske bydel stadig med byporten, kirker og en række danske boliger, deriblandt guvernørens imponerende nyrestaurerede hjem og det velbevarede Fort Dansborg som vogter ved kysten.
Under foredraget rejser vi i ord og billeder til Tranquebar. Jeg fortæller om handelen med krydderier og om det kulturmøde der opstod mellem danskere og indere på baggrund af Ove Gjeddes rejse og årene der fulgte. Vi skal også høre om dagligdagen i den lille by i dag, hvor geder og køer dovent trasker rundt i de stille gader under en brændende sol, mens Nationalmuseet, Foreningen Trankebar og indiske arkæologer arbejder med bevaring af bygninger og bystruktur.
Foredrag og billeder er baseret på ophold og arbejde i Tranquebar i 2013, 2015 og 2016
(60-90 min.; 3.000 kr. eks. transport)

5. Bhutan, bruttonationallykke i Himalaya

Syd for Tibet i den østlige del af Himalayabjergene gemmer sig et lille buddhistisk kongedømme, som først for nylig har åbnet døren op for omverden. Bhutan er et sagnomspundet land, hvor befolkningen stadig går klædt i nationaldragter, dyrker bueskydning som nationalsport og holder en lang række religiøse festivaller. Under disse opfører maskeklædte dansere landets mytologiske fortællinger om tordendragen til lyden af trommer.
Som noget ganske særligt måler Bhutan sine 700.000 indbyggeres velstand ud fra lykke som målestok, og begrebet bruttonationallykke, er blevet synonymt med Bhutan. I 2008 indførte kongen mod sit folks vilje demokrati, som et led i en moderniseringsproces der skal give befolkningen medindflydelse på landets udvikling og samtidig forbinde Bhutan tættere med både nabolande og omverden generelt. Landet er således i en sprudlende udvikling, og udfordringen består nu i både at bevare en unik buddhistisk kultur med landbrug som primært erhverv, og samtidig føre Bhutan ind i det 21 århundrede.
Bhutaneserne værner meget om deres gamle kultur og rige natur. De er et spirituelt folk, hvilket de allestedsnærværende bedeflag og bedemøller vidner om, og i ældgamle klostre i bjergene, lever munkene et afsondret og fredfuldt liv i pagt med naturen.
Regeringen har et skarpt fokus på bæredygtighed og 60 % af landet er fredet til skov. Bhutan er et af verdens ti vigtigste områder for biodiversitet med 50 forskellige slags rhododendron, 600 orkidéarter og nationalblomsten, den blå valmue.
Dyrelivet er ligeledes rigt. I Himalayabjergene i landets nordlige del jager den sky sneleopard blå får og i højderne lever også den særprægede gedehjort, takiren og røde pandabjørne mens elefanter og tigre strejfer omkring i lavlandet mod syd.
Under foredraget rejser vi gennem Bhutan, til spændende billeder og historier om landets kultur og natur.
Foredrag og billeder er baseret på en rundrejse i 2015.
(60-90 min.; 3.000 kr. eks. transport)