Chr. Friis

Kontakt: Sankt Helenevej 7, 3220 Tisvildeleje
Telefon: 4870 8408
E-mail: friis.laebo@mail.dk

Hjemmeside: www.tisvildespots.dk

 

  1. Kunstnerne i Tibirke Bakker
  2. Kunstnerne i Tibirke Lunde, Tisvilde
  3. Flodkrydstogt på Donau 2013
  4. Hurtigruten - den norske eventyrrejse
  5. De Vestindiske Øer - dansk i 250 år
  6. Andalusien - den yderste del af Europa
  7. Med autocamper rundt i New Zealand
  8. Toscana - en italiensk skønhed
  9. Med autocamper fra Chicago til San Francisco - 2012
  10. Tisvildeleje - før og nu

Pensioneret skolekonsulent.
Født i Tisvilde i 1939. Student fra Frederiksborg Statsskole, Hillerød. Læreruddannet i Silkeborg. Lærer på højskole, folkeskole og VUC med dansk som speciale. Foredragsholder/og guide omkring kunstnere/ lokalhistorie i Nordsjælland. (www.tisvildespots.dk). Formand for Vejby-Tibirke Selskabet – en lokal- og kulturhistorisk forening (www.vejby-tibirke-selskabet.dk)  

Chr. Friis holder foredrag på Sjælland.

1. Kunstnerne i Tibirke Bakker

Foredraget omhandler Tibirke Bakker, hvor den smukke natur lever i et naturligt samspil med de menneskeskabte aktiviteter. Forfatterne Johannes V. Jensen, Hans Scherfig, Ludvig Holstein, Hans Hartvig Seedorff, Anders Bodelsen m.fl. har levet og virket i dette dejlige sommerhusområde, der blev udformet i 1916. Mange gode arkitekter har tegnet de spændende huse.
Foredragsholderene vil fortælle om området og dets historie, men i høj grad også om de forskellige kunstnere, der har boet her. Foredraget er ledsaget af et omfattende dias-program, der illustrerer det hele.
(60 -90 min.; 2000 kr. + kørepenge)

2. Kunstnerne i Tibirke Lunde, Tisvilde

I Tibirke og Tisvilde Lunde har der boet en lang række malere (William Scharff, Julius Paulsen, Jørgen Nash, Carl Jensen, Victor & Ma-ria Haagen-Müller, tegnere ( Hans Bendix , Carl Jensen ) komponister ( Knudåge Riisager, Jacob Gade ) balletstjernen Margot Lander, filminstruktøren Erik Clausen…. Og hele familieklanen omkring Margrethe og Niels Bohr.
Foredraget er ledsaget af power-point.
(60 – 90 min.; 2000 kr + kørepenge)

3. Flodkrydstogt på Donau 2013

Floden Donau har gennem mange århundreder været en vigtigt handelsvej, der har været med til at skabe store, stærke byer i Midteuropa. Foredragsholderen vil fortælle om turen fra Passau i Tyskland til Budapest og retur. Kulturbyerne Wien, Budapest og Bratislava vil blive beskrevet og vist på et omfattende power-pointprogram. Prag indgår i foredraget, da mange rejsende gør ophold før eller efter krydstogtturen. Foredragsholderen vil i særlig grad lægge vægt på byernes kulturhistorie.
(60 -90 min.: 2000 kr. + kørepenge)

4. Hurtigruten - den norske eventyrrejse

Foredraget omhandler rejsen langs den norske kyst fra Bergen og til Kirkenes og retur. Power-pointprogrammet viser mere end ord kan gøre det, om den ufattelig smukke og vilde natur, der er på hele rejsen, men foredragsholderen vil fortælle om den totalt afslappede rejseform, om de 32 større eller mindre byer, som skibet lagde ind til begge veje, om de norske forfattere ( Hamsun, Vesaas, Wasmo m.fl. ), om nazisternes ødelæggelse af de nordnorske byer m.m..... men også om " alt godt fra havet ", der blev serveret på hele rejsen, der foregik i marts måned 2009. Foredraget er for alle, der vil genopleve deres egen tur.. eller for dem, der snarest vil gennemføre den.
(60 -90 min.: 2000 kr. + kørepenge)

5. De Vestindiske Øer - dansk i 250 år

Foredraget omhandler besøget i januar 2011 på de tre vestindiske øer, St. Croix, St. Jan og St. Thomas. Foredraget er knyttet sammen med et power-pointprogram, der giver en billedmæssig omfattende beskrivelse af øernes dejlige natur og spændende historie. Flere og flere danskere besøger det gamle, danske område. For mange er det den historiske baggrund, der har betydet, at man valgte stedet på trods af den besværlige og forholdsvis dyre rejse, men efterfølgende er det ofte den smukke og varierede natur, de kridhvide sandstrande og det yderst behagelige klima, der dukker op, når man skal beskrive besøget på øerne.
Fra foråret 2011 kan man flyve direkte fra København/Billund til Dansk Vestindien. Det indebærer uden tvivl, at de mange, der har drømt om at besøge stedet, nu realiserer deres drøm. Foredraget vil forstærke drømmen endnu mere!
(60 -90 min.: 2000 kr. + kørepenge)

6. Andalusien - den yderste del af Europa

Foredraget - med et omfattende powerpoint-program med mange fotos - omhandler naturen og kulturen i dette fascinerende område af Spanien. Foredragsholderen har opholdt sig i byerne Sevilla, Cordoba, Granada, Malaga og Competa, hvor han har opsøgt de mange historiske steder og smukke bygningsværker, der findes overalt i hele regionen.
Højdepunkterne var de romerske ruiner, Italica, ved Sevilla, moskeen i Cordoba, Picassomuseet i Malaga.. og sidst men ikke mindst Alhambra i Granada.. men også naturen i Sierra Nevada og de hvide byer i bjergområderne.
Som indledning til foredraget vil Spaniens historiske baggrund blive trukket op, og i særlig grad vil den 800 år gamle strid mellem muslimerne og de kristne blive beskrevet. Andalusien var under muslimsk herredømme i mere end 800 år ( 711 - 1492 ).
(60 -90 min.: 2000 kr. + kørepenge)
Foredraget er tidligere holdt: Billedskolen, Staldgade, København

7. Med autocamper rundt i New Zealand

Mange drømmer om at tage til New Zealand og rejse rundt i en autocamper på Sydøen og Nordøen. Foredragsholderen gjorde det i 2005 sammen med sin kone - og et vennepar i en anden autocamper. Foredraget om New Zealand er ledsaget af et power-pointprogram, der viser, at New Zealand er et utroligt smukt og fascinerende land, der samtidig er et yderst behageligt og nemt land at rejse rundt i. Foredraget lægger vægt på, hvad der er godt at vide, inden man tager hul på drømmen om en tur til New Zealand - men også et dejligt gensyn for folk, der allerede har været der.
(60-90 min.; 2000 kr. + kørepenge)
Foredraget er nyt!

8. Toscana - en italiensk skønhed

Foredragsholderen boede i byen Lucca og havde denne dejlige by som udgangspunktet for historiske, kulturelle og naturmæssige oplevelser i det på alle områder oplevelsesrige Toscana. Firenze, Pisa, Siena og alle de andre smukke byer vil selvfølgelig indgå i foredraget og power-pointprogrammet, men også besøget i den gamle kurby Bagni di Lucca, vandringen på Djævlebroen over floden Serchio, oplevelsen af de ældgamle marmorbrud og mange andre steder vil blive oplevet gennem foredraget.
(60-90 min.; 2000 kr. + kørepenge)
Foredraget er nyt!

9. Med autocamper fra Chicago til San Francisco - 2012

Med autocamper fra Chicago til San Francisco - 2012.
Annoncen i avisen fængede: " Kør mobil-home tværs gennem USA ". Foredragsholderen og hans hustru flyver til Chicago for at køre en fabriksny autocamper fra Chicago til San Francisco... ialt 5.000 km. Turen kommer til at gå til Sioux Falls, Badland Nationalpark med bl. præsidenthovederne, Salt Lake Ciy, Zion Nationalpark, Grand Canyon, Las Vegas, langs Stillehavskysten og San Fransisco bl.a. med besøg på fængselsøen Alcatraz.
Foredraget er ledsaget af et fyldigt power-pointprogram.
(60-90 min.; 2000 kr. + kørepenge)
Foredraget er nyt!

10. Tisvildeleje - før og nu

Foredrag med power-point kan gennemføres, men bedst er det, at foredraget foregår på stedet som guidet tur.
For 150 år siden var Tisvildeleje bare et lille fiskerleje, der på mange måder levede helt sit eget liv, hvor fiskeriet var det grundlæggende erhverv; men da
der i 1896 blev opført det store smukke badehotel forandrede livet sig .Turisterne og landliggerne har siden den tid præget det lille fiskerleje og hele
omegnen. Under foredraget/rundturen vil guiden, Chr. Friis, fortælle om Tisvildelejes historie bl.a. om de mange funktioner, som de forskellige huse har haft tidens løb; men også fortælle om det Tisvilde Badehotel, der desværre blev revet ned. Tisvildeleje har haft mange spændende og originale personligheder. Tisvildeleje har haft mange spændende og originale personligheder på besøg eller som fastboend. Foredragsholderen vil berette om deres liv, der har været med til at præge byen.
(60-90 min.; 2000 kr. + kørepenge)
Foredraget er nyt!