Elsebeth Kirk

Kontakt: Stationsgade 3, 8240 Risskov
Telefon: 2617 4634
E-mail: elsebeth.kirk@webspeed.dk 

  1. Livet med og uden Djævelens Penge
    - en familiekrønike fortalt med udgangspunkt i Hans Kirks roman
  2. Et liv i orkanens øje
    - en fortælling om en usædvanlig kvindes usædvanlige liv


Elsebeth Kirk er cand.mag i musik og pædagogik, forfatter og fhv. seminarielektor.
Har holdt en del foredrag med sognepræst Lone Hindø om bl.a. Weyse og Ingemann, Besættelsestiden i ord og toner og H. C. Andersen.
I forbindelse med hendes bøger, Musikalsk læring (sammen med Kirsten Fredens) Musik & Pædagogik (red.) og Musik som udtryksform, har hun ligeledes holdt mange foredrag.

Elsebeth Kirk holder foredrag i hele landet.

Begge foredrag: 60-90 min.; nødv. hjælpemidler: projektor og meget gerne klaver. 3000 kr. plus kørsel efter statens takst.

1. Livet med og uden Djævelens Penge
- en familiekrønike fortalt med udgangspunkt i Hans Kirks roman

Alle familier har interessante familiehistorier. Det særlige ved min familiehistorie er, at den er så veldokumenteret. Hans Kirk, Ellen Kirk og Maren Kirk, har alle skrevet bøger og en del heraf med Kirk-familien og Indre Mission som inspirationskilder. Mit udgangspunkt i dette foredrag er virkeligheden bag Hans Kirks roman Djævelens Penge.
I respekt for Guds bud om at holde fri om søndagen, sagde min oldefar nej tak til de mange penge, han og hans to svogre havde tjent ved høfdebyggeri. De var nemlig ikke blevet færdige til tiden, hvis ikke der den sidste tid blev arbejdet om søndagen, og det ville de to ”omvendte”, Kræ Smed Kirk og Lars Sand Pedersen, ikke. Det ville Gregers Kirk til gengæld godt, og som den hædersmand han var, ville han dele overskuddet med sin bror og sin svoger!
Jeg vil i dette foredrag zoome ind på fortællinger om, hvordan livet med og uden Djævelens Penge har set ud i Kirk-familien gennem tiderne. Og der synges til!

2. Et liv i orkanens øje
- en fortælling om en usædvanlig kvindes usædvanlige liv

Forfatteren Maren Kirk (1913-2001) var en usædvanlig kvinde, hvilket hendes noget ældre fætter også kunne se, da han brugte hende som inspirationskilde til Tabita-figuren i romanen Fiskerne. Men kommunisten og ateisten Hans Kirk havde nok ikke forestillet sig, at det opsætsige pigebarn forblev indremissionsk og stærkt personligt troende hele sit liv. Også selv om hun blev skilt som 56-årig efter 31 års ægteskab og stod uden bolig, uden penge, uden uddannelse, uden kørekort, osv.
Det liv Maren Kirk (min mor) fik som værende alene i de følgende 31 år, var omskifteligt på den gode måde. I de år boede hun 12 forskellige steder i landet og tjente til livets ophold som bl.a. opvasker, kokkepige, husbestyrerinde, pensionat-ejer, forfatter, osv.
Jeg vil i dette foredrag tage tilhørerne med på en farverig rejse, der starter på Harboøre og slutter i Blåvand.