Finn Mynster Christensen

Kontaktadresse: Røverdal 22, Dollerup, 8800 Viborg.
Telefon: 2227 1488
E-mail: finnchristensen.fc@gmail.com
Hjemmeside:
www.finnchristensen.dk

  1. Kulturperler i Spanien
  2. Kulturelle højdepunkter i Italien og Sicilien
  3. Cuba – i frit fald
  4. Iran – præsteskabet og befolkningen
  5. Rom – pavekirkens by
  6. Dagen og vejen. Caminoen i Spanien

Tidligere lektor i historie, samfundsfag og kinesiske områdestudier og foredragsholder gennem 20 år.
Født 1952. Uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag fra Roskilde Universitetscenter 1981. Undervist på en række gymnasier og HF-kurser. 1993-2017 lektor på Viborg Katedralskole.
Mellemøststudier 2002-2005 på Syddansk Universitet i Odense.
Rejser i store dele af verden. Flere med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet. Andre med støtte fra Foreningen Af Lærere i Samfundsfag (FALS). Rom-guide for Klassikernes Rejseforening. Arrangeret studieture i Europa og USA.
Holder foredrag over hele landet. Medbringer USB-stik til pc og projektor. Kan evt. selv medbringe.

1. Kulturperler i Spanien

En kulturrejse gennem store dele af Spanien, hvor vi dykker ned i Barcelonas gader og store kulturarv: Gaudi’s katedral og andre arkitektoniske værker, Picassos fantastiske museum og byens historiske sus. Dalis hus og museum træder vi ind i lidt nord for Barcelona.
Tværs over de spanske oliven- og vinmarker kommer vi til Sevilla med det store kongepalads Alcazar. Videre frem over Malaga, Grenada og Cordoba som byder på noget af den smukkeste arkitektur, som Europa kan opbyde. En perlerække af kunst og kultur.
(ca. 90 min. – 3.000 kr.)

2. Kulturelle højdepunkter i Italien og Sicilien

Dette foredrag handler om min tur ned gennem Europa og Italien – over Firenze i Toscana ned til Pompei og videre til det smukke Sicilien med Palermo og andre perler. Jeg sætter fokus på de store kulturelle og historiske højdepunkter, som Italien er så rig på. Og samtidig det smukke landskab hvorfra det hele stammer. Det bliver en tour de force gennem Italiens historie og kultur.
Sicilien er en perle for sig – få steder i Europa har historiens vingesus sat sit præg så markant. Grækerne, italienerne, araberne, normannerne, spaniolerne og mange flere har sat deres aftryk på Sicilien.
(ca. 90 min. – 3.000 kr.)

3. Cuba – i frit fald

Cuba forbindes med høj cigarføring, gamle amerikanske biler, smukke strande, smukke huse og landskaber. Det er der alt sammen, men her i foredraget sætter jeg fokus på mine personlige oplevelser med lokale cubanere. Cuba er i frit fald – kommunismen betyder, at folk har svært ved at leve et anstændigt liv. De flygter hvis de har mulighed for det. Jeg inddrager Cubas historie fra kolonitid til kommunisme og belyser, hvordan forholdene er for almindelige mennesker i dag. En taxachauffør tjener mere end en læge. Musikken spiller – men man må stå i kø hver dag for at købe et brød. Med det daglige rationeringsmærke.
(ca. 90 min. – 3.000 kr.)

4. Iran – præsteskabet og befolkningen

Iran spiller en central rolle i mange af de konflikter, der udspiller sig i Mellemøsten og på globalt plan. Det iranske præsteskab er et politisk-religiøst styre, som støttes af dele af befolkningen, men også et styre, der kritiseres af lige så store dele af befolkningen. Foredraget kommer ind på nogle af de mennesker, som har valgt at sætte sig op mod styret – og som bliver forfulgt af systemet. Og foredraget vil endvidere sætte fokus på den historiske baggrund for præstesyret i dag. Samtidig vil vi komme ind på hele den persiske kultur, som er væsentlig anderledes end den arabiske.
(90-120 min. – 3.000 kr.)

5. Rom – pavekirkens by

Historiens vingesus over Rom. Der tegnes et billede af Roms udvikling tilbage fra antikken frem til i dag. Pavernes Rom byggede videre på antikken, men først med renæssancen og barokken blev Rom til det vi ser i dag. Historie og arkitektur, politik og magt. De store kulturhistoriske linjer trækkes op med inddragelse af en perlerække af kendte og mindre kendte eksempler af kunst og arkitektur.
(90-120 min. – 3.000 kr.)

6. Dagen og vejen. Caminoen i Spanien

Vi vandrer ad den gamle pilgrimsrute fra Syd-Frankrig ud til Santiago de Compostella. Foredraget er dels en reportage om selve vandreturen med alle dens fantastiske oplevelser. Hvad sker der undervejs og hvordan bliver man påvirket af sådan en 650 kilometer lang vandrertur? Samtidig sættes pilgrimsruten ind i et større historisk perspektiv omkring pilgrimsvandring i Europa tilbage fra middelalderen frem til i dag.
(90-120 min. – 3.000 kr.)