Gitte Kjær

Kontakt: Spangsvej 165, 4750 Lundby
Telefon: 2095 1809
E-mail: gitte@kjaer.nu

  1. Kongelige, kloge og kendte hunde
  2. Sankt Hans - glædens Fest
  3. Prinsesse Augusta 1823-1889, dronning Louises søster, og baron Blixen-Finecke.  Prinsessen der ville have sin baron


Gitte Kjær, cand.mag., historiker, forfatter og kendt fra TV-Vestsjælland med serierne Mor på Nettet baseret på bestselleren af samme navn - og Golf med Gitte.
Bogen om de Kongelige, kloge og kendte hunde, der udkommer i 2018, følger efter bestselleren Mor på Nettet, som sendte Gitte Kjær rundt i det meste af landet som foredragsholder. Hun har endvidere skrevet om prinsesse Augusta i den prisbelønnede bog Baronen og Prinsessen sammen med Torben Thim og holdt utallige foredrag om sankthans-traditionen på basis af flere bøger om emnet senest Magiske Sankt Hans. Efter nogle år på Nationalmuseet tog karrieren som historiker fart, da hun blev cand.mag. i historie og antropologi ved Københavns Universitet, efterfulgt af studieophold ved de nordiske universiteter. Samtidig var hun tilknyttet Københavns Universitet og senere Jyllands-Posten som navnemedarbejder og med klummen Gitte online på Jyllands-Postens bagside. En årrække var Gitte Kjær profilredaktør på Dagbladet Børsen.

Gitte Kjær holder foredrag i hele landet.

1. Kongelige, kloge og kendte hunde

Foredraget handler om kongelige og kendte personer og deres hunde som prins Henrik, hvis digt 'bepotede vinger' citeres, prinsesse Marie af Orleans med franske bulldogs, den nuværende konge i Thailand og hans tidl. hustru i g-streng til hundefødselsdag, Christian VII og Goumard, prins Albert og hunden Eos, som prinsen bragte med til England og i ægteskabet med Victoria. Desuden om komponisten Wagners mange hunde, grevinde Danners hund, der kom til Zoologisk Have, Kulikowskys hund i trailerparken i Australien, Hertugen af Mantuas yndlingshund portrætteret sammen med Christian I, paven der tog varsler af sin lille hund, generalløjtnant Hillingsø og hans hund, der er god til at fiske, Kong Edwards hund i kongens begravelsesfølge og dronning Alexandras kennel, Lise Nørgaards hunde, Storm P og hundene, familien Kennedy, der fik en bidsk rumhund, om rumhundene, krigshunde før og nu og brugshunde i det hele taget. Der berettes også om skibshunde i den danske flåde, hvor der er billeder tilbage til 1860’erne af besætning og hunde.
Spændende billeder i powerPoint ledsager foredraget.
(60 min. plus diskussion ca. 20 min.; 2.600 kr. (plus evt. færge og benzin)

2. Sankt Hans - glædens Fest

Foredrag om en af vore dejligste danske traditioner på baggrund af forfatterens to bøger om emnet. Er Sankt Hans traditionen ved at forsvinde? Der fokuseres bl.a. på sommerens flora med hensyn til duften af Sankt Hans, der sjældent omtales. Kludeegen i Sydsjælland – det der er tilbage af den, de hellige kilder, den forfulgte heks, midsommer- og Sankt Hans koen samt varsler og vejrregler.
Ved foredraget vises powerPoint , og vi synger Drachmanns midsommervise.
(Powerpont-foredrag på 50 min., derefter diskussion på 20 min. ud fra de tilstedeværendes erfaringer. Kan medbringe egen PC og projektor. Den lille smukke Sankt Hans bog med bl.a. Anette des Jonquieres blomstertegninger kan købes til stærkt reduceret pris ved foredraget. Honorar 2.600 kr. (plus evt. færge og benzin)

3. Prinsesse Augusta 1823-1889, dronning Louises søster, og baron Blixen-Finecke.  Prinsessen der ville have sin baron

Forfatteren var ni år om at skrive bogen sammen med Torben Thim. Foredraget er bl.a. bygget på prinsessens upublicerede dagbog og breve. Augusta giftede sig under sin stand. Kong Frederik VII’s tilladelse kom 14 dage inden brylluppet og kort efter fulgte fætteren kurfyrst Friedrich Wilhelm af Hessens accept, dog på betingelse af, at Augusta beholdt sin prinsessetitel. Panker ligger jo noget uden for alfarvej, og det var et diskret sted for brylluppet. Forbindelsen mellem Augusta og Blixen var en skandale. Ved foredraget vises nogle af de mange fotografier, der er taget fra Augusta og Blixens hjem i Danmark og Sverige.
PowerPoint foredrag.
(Foredrag på ca. 50 min. Honorar 2.600 kr. (plus evt. færge og benzin)