Hans Wendelboe Bøcher

Kontakt: Kringelhøjvej 7, Horne, 9850 Hirtshals
Telefon: 2515 2436
E-mail: mail@hanswendelboe.dk
Hjemmeside: www.hanswendelboe.dk

  1. Der ligger snegle og boller
  2. Mogens, modet og missionen
  3. Klods-Hans i Hollywood
  4. Det (meste) er sandt
  5. Marie Dortheas skjulte skæbne
  6. Mødes skal i stråledans
  7. Kys det nu (det satans liv)
  8. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te
  9. Med 20 teenagere i bagagen
  10. Selv Fejltagelser tager han i sin Haand


Freelancejournalist, historiker, DR-researcher, kommunikatør, storyteller, forfatter, foredragsholder siden 2001, tidligere efterskolelærer, kirke- og kulturmedarbejder, vamestuemedarbejder, livredder (med mere end ét liv på samvittigheden!), havnearbejder og skuespiller.

Hans Wendelboe Bøcher holder foredrag i hele landet.

1. Der ligger snegle og boller

Du gør det. Jeg gør det. Og bageren gør det særligt tit; sløser med sproget, så det går hen og bliver ganske og aldeles vidunderligt, ufrivilligt komisk.
I mere end 25 år har jeg haft kameraet og sprogøret med mig. Det er blevet til adskillige tusinde mærkværdige, skøre, skæve, uforståelige, pinlige skilte og overskrifter, der tilsammen udgør samlingen af skøre skilte og helt igennem mærkværdige overskrifter.
Oprindeligt var samlingen kun til egen morskab, senere kom den til at danne fundament for min grammatikundervisning af elever i efterskoleverdenen - sideløbende har jeg ivrigt delt skilte og overskrifter på Facebook, hvorfra blandt andet Anders Breinholt har hentet flere til det succesfulde talkshow ’Natholdet’ på tv2.
Nu er det din tur til at få motioneret lattermusklerne, få krummet tæerne og måske endda blive lidt klogere på det danske sprog.
Det underholdende og sprogligt oplysende foredrag har form af et standup-show, hvor de mange skilte og overskrifter tematisk bliver præsenteret i en kontekst, der får det hele til at give endnu mere mening (!?).
Foredraget egner sig både til sogneaftenen, højskoleaftenen, firmafesten eller den runde fødselsdag, der trænger til en omgang sproglig prygl med vid og bid. - For hvad er i grunden bedre end at more sig over andres fejl!? - Hvis vi alle gør det, er der nok også nogle, der griner af vores!
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

2. Mogens, modet og missionen

En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og ægtepar med ganske usædvanlige skæbner er blot nogle af ingredienserne i denne storladne fortælling. Læg hertil en konkurs, tabet af en ung kone og (mindst) to døtre samt rejsen til et fjernt, ukendt kontinent; vel at mærke under Første Verdenskrig.
På hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har jeg, siden mit første besøg i Nigeria i 2006, jagtet historien om lægemissionær Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg. Som en af de første missionærer i Dansk Forenet Sudan Mission (i dag Mission Afrika) rejste han i 1916 til det store afrikanske land, hvor han var med til at grundlægge den stadigt voksende lutherske kirke.
Gennem adskillige rejser til Nigeria og 100-vis af timer i Rigsarkivets dybe gemmer og private samlinger i Danmark, Nigeria og USA har jeg fundet breve og dokumenter, der ikke før har været set og som tilføjer spændende detaljer til det store drama.
Min forskning dannede i 2021 baggrund for den dokumentariske roman ”Banebryder” og i 2023 for Afrika-afsnittet af DR-serien ”Danskere i verden”, hvor jeg var historisk konsulent.
Foredraget består af dele fængende personalhistorie, inciterende afrikafortælling, online slægtsforskning (som let kan inspirere og give fif til at forske i egen familie!) og tidlig dansk missionshistorie. Men først og fremmest er det en levende fortælling om et ægtepar med ganske usædvanlige liv!
Læs mere på www.missionnigeria.dk.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: Lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

3. Klods-Hans i Hollywood

Navnet Jean Pierre Carl Büron siger næppe mange særligt meget. Det gør Hersholt nok heller ikke. Begge navne tilhører samme person, nemlig Danmarks første og ubetinget største Hollywoodskuespiller: Jean Hersholt (1886-1956).
Her får du hele fortællingen; fra karrieren begyndte i Valby med Nordisk Films allerførste stumfilm i 1906 - faktisk nogle år før, i skoleforestillingen ”Sebastian” på den katolske Skt. Knuds Skole i København - men blev afbrudt af et ufrivilligt tugthusophold i Vridsløselille, hvor Hersholt sad som fange nr. 85 i ”Den store sædelighedsskandale”, der i 1906-07 rystede det bedre borgerskab i København.
Et navneskift og en enkeltbillet til USA blev startskuddet til Horsholts medvirken i mere end 400 film med tidens største stjerner – Greta Garbo, Clark Gable, Shirley Temple og Boris Karloff.
Senere blev Hersholt formand for Oscarakademiet, modtog selv tre Oscars, og lægger i dag navn til en særlig æres-Oscar, The Jean Hersholt Humanitarian Award.
Under Anden Verdenskrig rejste den driftige skuespiller betragtelige midler til humanitær hjælp hjemme i Danmark. Og at vi også skylder Hersholt en stor del af æren for H. C. Andersens udbredelse i hele verden er blot endnu en del af eventyret om ”Klods-Hans i Hollywood”.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: Lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

4. Det (meste) er sandt

Freelancejournalist, DR-researcher, kommunikatør, ægtemand, far, venstrehåndet donaldist, tidligere efterskolelærer, kirke- og kulturmedarbejder, havnearbejder og indmad i Rasmus Klump (!). Kært barn har mange jern i ilden og endnu flere skæve oplevelser i bagagen.
Selv om overskriften måske indikerer noget andet, er der mere latin end løgn i foredraget, der bringer en perlerække af historier fra mine foreløbige halvtreds år på jorden:
Hvordan overlever man for eksempel en hyper-kreativ, idealistisk far, der både er billedkunstner, overlærer, trykkeriejer, tryllekunstner, opfinder af klaphatten, spøg & skæmt-butiksejer, nyhedsredaktør og generelt bare super-produktiv?
Hør også et blandet potpourri af fortællinger om min altid snakkesalige kone, og læg hertil en fæl historie om mundhygiejne og lecanødder, kampen om den gule Lego-borg, en børnetegning, der blev en landsdækkende modedille og en live-opførelse af Haydns trompetkoncert, udsat for næsehorn!
(90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

5. Marie Dortheas skjulte skæbne

Der skulle gå præcis 100 før sandheden om Marie Dorthea Skovs sidste år og alt for tidlige død endelig kom frem. Men da var det både for sent og endelig på tide!
Min oldemor levede i en årrække et hårdt liv på fattiggården i Svendborg. Uden sine børn! Om dét handler dette foredrag; men endnu mere om Marie Dortheas fantastiske vej videre ud derfra og om de tråde hendes livsbane - både den faktiske og den vedtagne, der på tragisk vis var med til at definere hendes datter, min farmors liv.
Marie Dorthea forsvandt ud af familiens liv i 1908, da min farmor var blot 7 år gammel. Men min farmor mistede ikke kun sin mor; også hendes far forsvandt og dukkede aldrig op: ’Mine forældres grave, om de overhovedet har nogle, ved jeg ikke hvor er,’ skrev hun til sin svenske fætter. Og det nagede hende livet igennem.
Det personlige foredrag består af lige dele personalhistorie, levende slægtsforskning og rørende udbedring af generationers forkert forstået familiekrønike.
https://youtu.be/zgoApTc5YnU
(90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

6. Mødes skal i stråledans

Politisk magtspil, en måske (u)frivillig premierministerafgang, frisk persillesalat, forfulgte kristne og et personligt møde med Hans Hellighed Khatolikos Aram I.
Stemningsmættet foredrag med lige dele skøn rejse gennem Libanons kultur og fortælling om det hårdt prøvede lands omtumlede historie. Alt sammen krydret med personlige historier om mennesker og steder, jeg har mødt og set.
Libanon er ikke meget større end Region Sjælland, men har 3,8 millioner indbyggere og hertil 1½ million syriske og palæstinensiske flygtninge, stridslystne, stærke nationer som Iran og Saudi Arabien lige uden for havelågen; og Israel og Syriens svære problematik i tilgift.
De kristne er pressede, men de sidder samtidig med nogle af nøglerne til fred i hele regionen. Fred mellem sunni- og shia-muslimer; fred mellem venner.
Men foredraget fortæller også om andet og mere end religion og grum storpolitik: Aftensol over souk'en, det gamle marked i Saïda. Duften af koriander og tung sæbe i næsen. Brisen fra middelhavet, der fejer op gennem byens smalle gader. På torvet spiller byens drenge i alt for store Messi-trøjer, mens pigerne hvisker i hjørnerne og mændene vender dagens store spørgsmål.
Mærk magien og virkeligheden; oplev fantasien om det uopnåelige og den ubarmhjertige politiske dagsorden, der fylder så meget.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

7. Kys det nu (det satans liv)

De fleste kan synge med på Steffen Brandt og tv-2’s mundrette og catchy tekster. Og mange har ganske givet også sporet, at der bag munterheden og den lurende ironi gemmer sig andre dybere lag.
’Der er nogen chancer, som man selv kan ta’. Og flytte rundt med hvis man synes. Lidt op og ned, du ved, man klarer sig. Åh, Gud, hvor åndssvagt.’ Sådan lyder en af favoritlinjerne fra sangen ’Kys det nu (det satans liv)’.
Dobbelttydigheden lurer. Vi magter jo meget i vores liv. Meget kan vi faktisk flytte rundt med, hvis vi synes, men i det store spil, er vi prisgivet hinanden og ikke mindst kærligheden, som kommer, når man mindst venter det; eller ’når bilen næsten er betalt’, som Steffen udtrykker det.
I foredraget giver jeg eksempler på, hvordan Steffen Brandt finder inspiration hos og adskillige gange direkte låner ord og motiver fra blandt andre Brorson, Kierkegaard, Aakjær, Grundtvig og Jørgen Gustava Brandt, og også flere steder henter hele universer fra Bibelen.
Gennem nedslag i orkestrets store bagkatalog – både gennem deres egne indspilninger og live på klaveret - og med alle tekster, video og billedside på stort lærred - analyserer jeg rockveteranens verdensopfattelse.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

8. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te

7 dage i Tibet kan ændre meget i en ung mands liv.
Som 23-årig boede jeg knapt et år i en rygsæk. Jeg var på dannelsesrejse, jorden rundt. Men det absolutte højdepunkt - i mere end en forstand - blev Tibet.
Tag med på en farvefyldt rejse i Tibets historie og kultur: Hør om mødet med 11-årige Nimidashi. Tag med i skole i Lhasa, verdens højest beliggende hovedstad; vel at mærke, et besøg, der krævede både kommunistpartiets tilladelse og konstant følgeskab af hele fire maskingeværbevæbnede soldater! Oplev den monotone munkemessen i Drepungklostret ... og det hemmelige billede under loftsbjælkerne. Bliv klogere på Kulturrevolutionen, Quomolangma og sød, fed yaksmør-te. Og se også en flig af det moderne Tibet.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

9. Med 20 teenagere i bagagen

- Jeg rejste ud med 20 helt almindelige, gennemsnitlige teenagere. Men kom hvert år hjem med 20 modne, afklarede, socialt bevidste unge mennesker!
Hvad er det mødet med hverdagen i Afrika kan? Hvad sker der, når en dansk efterskoleklasse i 16 dage skifter adresse fra fredelige Nordjylland til varme, spraglede Yola i det nordøstlige Nigeria? Hvem lærer af hvem? Og hvad fører det med sig?
Fra 2005 til 2011 rejste jeg som lærer på Horne Efterskoles kulturlinje, horneXplorer, en gang om året til Afrika, hvor jeg sammen med holdet boede, spiste og gik i skole på en den lutherske kostskole, Lutheran Junior Seminary i Yola, på grænsen til Cameroun. Rejsen blev arrangeret i fællesskab med Mission Afrika, men måtte på grund af terrorbevægelsen Boko Harams hærgen i Nigeria i 2010 ændre mål. I stedet kom rejsen nu til at gå til Uganda og Tanzania gennem Danmission. Men dannelsesrejsen var den samme!
’Med 20 teenagere i bagagen’ er et spændende foredrag, der giver mod og tro på fremtiden. I korte klip fortæller flere af de danske elever om deres personlige oplevelser; om genertheden, der hurtigt måtte lægges på hylden og om stoltheden over at have holdt tale for 400 nigerianske elever og om at spise ugandisk ugali med fingrene.
Foredraget ledsages af billeder og video på stort lærred samt adskillige effekter fra turene.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

10. Selv Fejltagelser tager han i sin Haand

11. juni 1913: En lille, dansk dreng kommer til verden i bushen i Nigeria. Samtidig dør hans mor i barselssengen. Tre dage senere sender faren sin nyfødte dreng hjem til bedsteforældrene i Europa, mens han selv bliver i Nigeria.
Fortællingen er sand og barsk, og vidner om dedikation og hengivenhed, men også om smerte, tab og store afsavn.
Efter adskillige rejser i Nigeria og flere års research i ind- og udenlandske arkiver og private brevsamlinger fortæller jeg nu historien om pioneren og lægemissionæren Niels Høegh Brønnum fra Nørholm ved Aalborg.
Følg Niels Brønnum fra den tidlige barndom, der hverken rummede udlængsel eller tanker om mission. Hør om de lange nattevagter på soldaterkasernen og den skelsættende begivenhed, der banede vej for kaldet til missionær. Rejs med ad Afrikas smalle floder til bushen, hvor sønnen Holger kom til verden og hustruen Margaret døde i barselsseng.
Tag med videre til det nordøstlige Nigeria, hvor han grundlagde den stadigt voksende lutherske kirke i det store, afrikanske land og hør ikke mindst, hvordan forholdet mellem far og søn videre udviklede sig … Fortællingen om Niels Brønnum er en betagende fortælling om liv, død og alt det midt imellem.
I 2021 dannede min forskning baggrund for den dokumentariske roman ”Banebryder” og i 2023 for Afrika-afsnittet af DR-serien ”Danskere i verden”, hvor jeg var historisk konsulent.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)