Henrik Oest

Kontakt: Solhøjvej 20, 8210 Aarhus V.
Telefon: 2360 2448
E-mail: oest@stofanet.dk
Hjemmeside: www.henrikoest.dk

 

 

 1. Sort humor - så englene synger
 2. Livet fortalt af fluer
 3. Carpe Diem - grib dagen - med 10 skæve leveregler
 4. Livskvalitet handler også om humor
 5. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i tegneserien Radiserne – og om manden bag
 6. I morgen er den første dag i resten af dit liv
 7. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?
 8. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi
 9. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab
 10. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor
 11. B. S. Ingemann, Danmarks mest elskede salmedigter
 12. Elvis Presley - hans liv og hans musik
 13. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone
 14. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka
 15. Julens a b c
 16. Påske, - hvad er det nu det handler om?

Sognepræst ved Helligåndskirken i Aarhus. Født 1956, cand. theol. 1983 - fra 83-90 sognepræst ved Vor Frelsers kirke, Horsens, fra 1990 i Helligåndskirken. Medvirken i tv-serien "Alle os under himlen" og "Hjertebørn" på TV2 om Skejby sygehus' intensiv-afdeling. Medlem af Kirkefondets bestyrelse siden 2000 og formand for FolkekirkeInfo i Aarhus 1996-2016.
Medstifter af og webmaster på www.sogneaften.dk og www.kirkekoncert.dk
Erfaren foredragsholder med mere end 500 foredrag siden år 2000. Med vægt på tydelighed, så alle kan være med.
Jeg ønsker at mine foredrag bærer præg af at være anderledes med skæve og uventede vinkler, så man opdager nye sider af det, man ellers mener at kende så godt. Foredragene spænder vidt, men er alle præget af et centrum i den gode historie, som videregives med engagement og indlevelse, der smitter.

Henrik Oest har flere gange holdt foredrag ved Kulturdagene i Ravnsbjergkirken. Hvilket emne Henrik end har talt om, er hans foredrag altid blevet rost af tilhørerne. Rosen har omfattet både det indholdsmæssige i foredragene, men også måden foredragene er blevet fremført på, tydeligt og forståeligt. Henrik forstår desuden at skabe en god stemning. Jeg kan derfor kun anbefale Henrik Oest som en foredragsholder, som det bestemt er værd at engagere.
Edith Østergaard, sognepræst ved Ravnsbjergkirken.

Medvirket i flere udsendelser på TV2 Østjylland,- senest om Elvis Presley se: http://www.youtube.com/watch?v=lJlATRGXyno&feature=youtube_gdata

Om Helligåndskirken, se: http://www.youtube.com/watch?v=RmQGRJgnBsM&feature=relmfu

Henrik Oest kommer i hele landet (Bornholm undtaget) med foredrag.

Causerende foredrag:

1. Sort humor - så englene synger

Mange af os elsker den sorte humor. Den sorte humor bruges ofte af mennesker, der beskæftiger sig med de svære ting i tilværelsen, og derfor lever den sorte humor meget både i læge- og præste-kredse. Den sorte humor kan nemlig på en afvæbnende måde berøre områder af den menneskelige tilværelse, som vi ellers ofte har svært ved at tale om.
Et både eftertænksomt og humoristisk foredrag om den sorte humor og hvad den kan, med eksempler fra den sorte humors store mestre bl.a. Gustav Wied, Storm P og Mark Twain.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt, senest: Ebeltoft 21.03.2017; Gjerrild 30.03.2017; Skivehus 29.01.2018; Sønderskovhus, Lystrup 23.08.2018

2. Livet fortalt af fluer

Storm P er meget elsket også for sine mange fluer. Fluerne er den tænksomme Storm P, samtidig med at de er fyldt med herlig humor. Det var en del af Storm P’s arbejde, som han lagde stor vægt på, og som han lagde meget sjæl i. Fluerne er filosofiske og i den grad tankevækkende, samtidig med at man underholdes og glædes over det overskud, de repræsenterer. Gennem sit liv skrev og tegnede Storm P flere tusinde fluer, der derved omkranser den menneskelige tilværelse fra vugge til grav. Vi vil lade Storm P og 50 fluer fortælle om menneskelivet, og finde sjove og tænksomme og ikke mindst underholdende aspekter på livet set fra flueperspektiv.
(ca 75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er nyt. Holdes første gang i OK-klubben, Hasle 17.09.2018

3. Carpe Diem - grib dagen - med 10 skæve leveregler

På biblioteker og i boghandelen kan man købe masser af gode råd i bogform. Ofte skrevet af kendte fra TV. Men fordi man er kendt og vært på et tv-program er man ikke nødvendigvis den bedste til at give andre gode råd. Og de gode råd er så mange, at man kan finde vejledning i alle retninger, også modsatrettede. Som præst gennem mange år har man stået i mange store situationer, -både i stor glæde og i stor sorg, og har mødt og talt med mange mennesker, og derved har man fået stor og dyrebar indsigt i livet.
Jeg vil give mine 10 gode leveregler – med et humoristisk glimt i øjet. Nogle smagsprøver: ”Hvis du ikke bekymrer dig, har du intet tilbage at miste”. ”Skær ikke hele fedtkanten væk”. ”Du skal brokke dig”.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Hasle lokalcenter 26.09.2017; AO Aarhus 10.10.2017; Christianskirken, Aarhus 20.03.2018

4. Livskvalitet handler også om humor

Causerende foredrag om livskvalitet, hvortil humor spiller en afgørende rolle. Hvad er livskvalitet, - og hvad er ikke, - om hvor forskelligt opfattelsen af livskvalitet kan være fra person til person. Om hvordan humor, - og især sort humor og bidende ironi ofte kan bruges til at løse op for vanskelige emner. Med humoristiske eksempler af blandt andre Piet Hein og Storm P. 
Et tænksomt og opmuntrende foredrag.
Hvis tiden tillader det, suppleres foredraget med et underholdende blik ind i Storm P' s kunstneriske verden, via videoprojektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt, senest: Hinnerup kirke 20.11.2017, Rotary Vejle 18.01.2018, Nimb præstegård 06.03.2018

Efter sommermøde i Hvilsager præstegård:
"Det blev en rigtig god dag - med engagement og stof til eftertanke og altså humor. Det er også tilbagemeldingerne fra alle de af deltagerne, jeg er stødt på i dag.
Sognepræst Lars Nymark Heilesen

5. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i tegneserien Radiserne – og om manden bag

Alle elsker Radiserne. Alle har græmmet sig med Trine, haft ondt af Søren Brun, moret sig over Nuser. Radiserne løb over aviser i hele verden gennem 50 år, lige indtil seriens skaber Charles M. Schulz i år 2000 afgik ved døden. Radiserne var verdens største tegneserie og har moret generationer af børn og voksne. Det er samtidig en meget dyb og filosofisk, ja endda teologisk tegneserie, som siger os alle sammen noget væsentligt, men altid med et stort smil på læben.
Hør om tegneseriens skaber, hans liv og hans værk og hør om baggrunden for tegneseriens figur-galleri og bliv klogere på Radiserne. En billedfortælling om Charles M. Schulz og hans Radiserne.
Med illustrationer og Radise-striber på videoprojektor.
Gennem filmen om Radiserne fra 2015 har tegneserien fået ny opmærksomhed.
(80-100 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Lisbjerg 08.12.2015; Marslev 03.11.2016; Sanden Bjerggård 18.05.2017

6. I morgen er den første dag i resten af dit liv

Årene går hurtigt, og det føles med alderen at det går hurtigere og hurtigere. Vi halter ligesom bagefter tiden og bruger den måske ikke altid på den bedste måde. Vi hader at spilde tiden, og elsker at spare tid, selvom vi ikke kan sætte den sparede tid i banken for at bruge den senere hen.
Et alvorligt, opmuntrende og humoristisk foredrag om at leve livet med rettidig omhu og med tidens ophør for øje, - et emne, der optager os alle - med litterære eksempler fra bla. Benny Andersen, Ludvig Holberg og Svend Åge Madsen.
(75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  Holme sognegård 25.10.2016; Ormslev forsamlingshus 26.10.2016, Y's Men Grenå kirke 08.04.2017; Følle 26.10.2017

Debaterende foredrag:

7. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?

Samtale omkring etiske dilemmaer er blevet til underholdning på tv og i radioen, -med ’Spørg Charlie’ og ’Mads og monopolet’. Vi er nysgerrige overfor andres problemer med kærligheden, arvestridigheder og meget andet. Mange etiske problemstillinger kan henføres til en diskussion på baggrund af de ti bud. Men hvordan kan vi afgøre os for, hvad der er rigtigt og forkert? Et spændende og vedkommende foredrag om etiske dilemmaer såsom for eller imod aktiv dødshjælp, skal man sortere menneskefostre efter deres arvemasse, hvad med utroskab og arvesager? Der er mange dilemmaer og nok at diskutere.
(75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Ok-klubben i Hasle 21.11.2016; Klostergadecentret i Aarhus 18.04.2018

Portrætter af kendte:

8. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi

Alle kender Piet Heins Gruk. De er elskede og giver mange gode råd til livet og evner at få smilet frem i os og få os til at se på livet og vores situation på en ny og anderledes og ofte uventet måde.
Men hvordan var mennesket Piet Hein? Dette dybt geniale og følsomme menneske prøver vi at nærme os gennem nogle af de få venner, som Piet Hein lod komme nær sig.
Et spændende indblik i en helt særlig personlighed, samt selvfølgelig et gennemgang af nogle af de bedste Gruk.
Med illustrationer og Gruk'ene på videoprojektor!
Jeg med bringer derudover en række bøger og sjældne spil fra Piet Heins hånd.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Senest: Herning 20.02.2017; FOF Viborg 28.09.2017

"Jeg synes selv, der var en rigtig dejlig aften, og til min store glæde er det også den almindelige opfattelse blandt mange af de tilstedeværende tilhørere, som jeg har talt med siden.. Jeg fik allerede de første positive tilkendegivelser lige efter foredraget, og i dagene efter har mange udtrykt deres glæde og tilfredshed.
De positive udtalelser går både på din måde at tale på. Tydelig og velformuleret. Men der udtrykkes også stor tilfredshed med foredragets indhold. Det var spændende, der var mange overraskende oplysninger om personen Piet Hein"
. Erik Klarsø efter foredrag i Ågård forsamlingshus

9. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab

Mange husker Dan Turéll for de sorte negle og de provokerende udtalelser, men han var langt mere end det. Dan Turéll var en forfatter, der gik fra at være total uforståelig for de fleste til at være uhyre populær og folkelig, - gik fra at skrive vanskeligt tilgængelige digte til at skrive morsomme og tænksomme klummer samt underholdene kriminalromaner, før det blev moderne.
Dan Turéll var en af de få enere, vi har haft i dansk kulturliv, og da han døde i -93 mistede vi en helt særlig personlighed og dertil en stor humanist.
Et foredrag om manden bag det specielle image og om et helt særligt forfatterskab.
"Et bevægende foredrag" - lød en reaktion.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  20.01.2015; Seniorhøjskolen i Viborg 09.10.2015; Herning 16.11.2015

10. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor

Alle elsker vi Storm P, og vi synes, vi kender ham så godt. Hør og se om en Danmarks mest elskede kulturpersoner. Gennem billeder fortælles historien om Storm P. Hør om Storm og barndommen, teatret, tegningerne, hustruerne, barndommen og de sidste år oma. En fortælling om Storms liv, så man kommer til at kende nye sider af den særdeles populære og elskede skuespiller, kunstmaler og tegner.
En både morsom og bevægende historie om en af Danmarks helt store kulturpersonligheder, og derved også et spændende indsigt i tiden fra århundredeskiftet og frem til tiden lige efter 2. verdenskrig.
Med illustrationer på videoprojektor. Jeg medbringer desuden en lang række Storm P. effekter.
(80-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Senest: Viborg 03.02.2017; Hammel 15.03.2017; HK Seniroklub Aarhus 25.04.2017; Hjortshøj kirke 15.03.2018

11. B. S. Ingemann, Danmarks mest elskede salmedigter

Alle kender salmer som I østen stiger solen op, Glade jul og Dejlig er jorden. Disse salmer har udødeliggjort B. S. Ingemann. En fortælling om den elskede digter og hans tid. Hans store kærlighed, hans store sorg og hans største glæder. Et spændende indblik en en af danske guldalders fremtrædende personligheder, og en gennemgang af hans forfatterskab og hans venskaber med Grundtvig, H. C. Andersen og Bertel Thorvaldsen. Dertil også en kort genfortæling af hans novelle "De fortryllede fingre", som idag er glemt men er uhyre aktuel ind i vores nutid.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Ældresagen Aarhus, 22.02.2019; OK klubben i Hasle 08.04.2019

12. Elvis Presley - hans liv og hans musik

Elvis Presley døde i en alder af kun 42 år i 1977, men stadig spilles hans musik dagligt verden rundt, og hans betydning for musikken og ungdomskulturen bliver mere og mere anerkendt.
Hør den spændende historie om den fattige unge sydstatsmand fra Memphis, Tennesee, der blev The King of Rock'n Roll og solgte mere en milliard albums og tjente milliarder af dollars, men endte sin dage på tragsk vis i sit store badeværelse på Graceland.
En fascinerende fortælling om den sanger, vi alle kender, har hørt og set på film og tv.
Jeg synger ikke som Elvis - men fortæller engageret og med stor indsigt hans spændende historie i ord og billeder med enkelte musikeksempler.
Jeg medbringer desuden en række gamle plader, bøger og sjove Elvis-effekter.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: OK-klub Hasle 19.10.2015; Viborg 26.02.2016; Stavtrup 12.09.2016

13. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone

I 2017 vil man verden over fejre reformationens 500 års jubilæum. Det kommer ikke til at gå stille af. Reformationen kom til at spille en afgørende rolle også for det danske samfund og ikke kun for kirken. Den største umiddelbare revolution indenfor kirken var, at præsterne nu kunne gifte sig og stifte en familie. Martin Luther giftede sig med en bortløben nonne. Munken med nonnen. Hør om denne særlige kærlighedshistorie. Om Käthe Luthers liv og hvad dette særlige ægteskab kom til at betyde. Med billeder på projektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt, senest: Skæring lokalcenter 31.10.2017; Nørre Sundby kirke 14.11.2017; Viborg 23.02.2018

"Det er nok de færreste, der i deres dagligdag tænker over, hvad Martin Luther kom til at betyde for os danskere. Men det var en genial indgangsvinkel, foredragsholderen Henrik Oest havde. For hvem ville ikke høre mere om dette særegne ægteskab...Det blev en rigtig god aften." Søren Skov Johansen i Bladet Hør Godt efter Præstegårdsaften i Gamst v. Vejen.

14. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka

Omkring et helt særligt, anderledes og spændende forfatterskab med centrum i romanen "Jerusalem", samt et blik ind i et gribende levnedsløb, - om romantik, skæbne, længsel, lammelse i barndommen, en skibskatastrofe og meget mere.
Kan emnemæssigt tilrettelægges forskelligt alt efter interesse, - som litterært foredrag, som historisk foredrag med udgangspunkt i de historiske kendsgerninger bag romanen "Jerusalem", eller som foredrag centreret omkring Selma Lagerløfs livshistorie med centrum i emner som kærlighed, tro, kald, - som en rundvisning på Mårbacka illustreret med billeder på videoprojektor og om hendes liv og død i fødehjemmet.
(60-120 min; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr.+ transport)
Foredraget er tidligere holdt: Jerne v. Esbjerg 02.02.2015; Thisted sognehus 31.10.2016; Abildgaard kirke 26.01.2017; Home lokalcenter 10.04.2018

Om årets højtider:

15. Julens a b c

Julehygge omkring julens mange dejlige traditioner. Med morsomme julehistorier, julequiz og fortællinger om julen fra a og næsten til z - fra adventskrans til varsler. Om det velkendte og knap så velkendte men også om mere eller mindre glemte baggrunde for det, vi elsker at gøre i julen.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Odder 30.11.2016; Egense v. Svendborg 08.12.2016; Sanderum kirke 13.12.2017

16. Påske, - hvad er det nu det handler om?

Vi ved alle, hvad julen handler om, men hvad med påsken? Er det kun noget med påskeharer og påskeæg? Hvad er det egentlige indhold og baggrund for de mange helligdage om foråret? Med udgangspunkt i en underholdende quiz, tip en 13’er om din viden om påsken, fortælles om påskens mange traditioner og baggrundene for dem. Både den kristne baggrund og de mere folkelige traditioner. Bliv klogere på hvorfor vi holder fri og hvorfor vi gør, som vi gør i påsken.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt:  Holme Lokalcenter 25.11.2014; Langenæskirken Aarhus 12.03.2018