Henrik Oest

Kontakt: Solhøjvej 20, 8210 Aarhus V.
Telefon: 2360 2448
E-mail: oest@sogneaften.dk
Hjemmeside: www.henrikoest.dk

 

 

 1. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i tegneserien Radiserne – og om manden bag
 2. I morgen er den første dag i resten af dit liv
 3. Sort humor - så englene synger
 4. Grib dagen - med 10 skæve leveregler
 5. De forkerte’ – under besættelsen
 6. Besættelsen i billeder
 7. Hvad en kirkegård kan fortælle om menneskeskæbner og et lands historie
 8. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?
 9. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi
 10. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab
 11. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor
 12. Livet fortalt af fluer - Storm P's filosofi
 13. Mark Twain – en helt særlig herlig amerikaner
 14. B. S. Ingemann, Danmarks mest elskede salmedigter
 15. Elvis Presley - hans liv og hans musik
 16. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone
 17. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka
 18. Julens a b c
 19. Påske, - hvad er det nu det handler om?
 20. Aarhus domkirke - en skattekiste af gode historier

Tidligere sognepræst ved Vor Frelsers kirke, Horsens og ved Helligåndskirken, Aarhus. Medlem af provstiudvalget for Aarhus Vestre provsti. Medvirkende i DR's tv-serie "Alle os under himlen" og "Hjertebørn" på TV2 om Skejby sygehus' børne-intensiv-afdeling. Medlem af Kirkefondets bestyrelse 2000 - 2023
Medstifter af og webmaster på www.sogneaften.dk og www.kirkekoncert.dk

Erfaren foredragsholder med mere end 650 foredrag siden år 2000. Med vægt på tydelighed, så alle kan være med.
Jeg ønsker at mine foredrag bærer præg af at være anderledes med skæve og uventede vinkler, så man opdager nye sider af det, man ellers mener at kende så godt. Foredragene spænder vidt, men er alle præget af et centrum i den gode historie, som videregives med engagement og indlevelse, der smitter.

Henrik Oest har flere gange holdt foredrag ved Kulturdagene i Ravnsbjergkirken. Hvilket emne Henrik end har talt om, er hans foredrag altid blevet rost af tilhørerne. Rosen har omfattet både det indholdsmæssige i foredragene, men også måden foredragene er blevet fremført på, tydeligt og forståeligt. Henrik forstår desuden at skabe en god stemning. Jeg kan derfor kun anbefale Henrik Oest som en foredragsholder, som det bestemt er værd at engagere.
Edith Østergaard, tidl. sognepræst ved Ravnsbjergkirken.

Medvirket i flere udsendelser på TV2 Østjylland:
Om Elvis Presley se: http://www.youtube.com/watch?v=lJlATRGXyno&feature=youtube_gdata
Om Helligåndskirken: https://www.youtube.com/watch?v=RmQGRJgnBsM&t=332s

Henrik Oest kommer i hele landet (Bornholm undtaget) med foredrag.

1. Jeg græmmes - humor, alvor og dyb filosofi i tegneserien Radiserne – og om manden bag

Alle elsker Radiserne. Alle har græmmet sig med Trine, haft ondt af Søren Brun, moret sig over Nuser. Radiserne løb over aviser i hele verden gennem 50 år, lige indtil seriens skaber Charles M. Schulz i år 2000 afgik ved døden. Radiserne var verdens største tegneserie og har moret generationer af børn og voksne. Det er samtidig en meget dyb og filosofisk, ja endda teologisk tegneserie, som siger os alle sammen noget væsentligt, men altid med et stort smil på læben.
Hør om tegneseriens skaber, hans liv og hans værk og hør om baggrunden for tegneseriens figur-galleri og bliv klogere på Radiserne. En billedfortælling om Charles M. Schulz og hans Radiserne. Vi kan alle spejle os i de forskellige karakterer i Schulz' geniale serie, og derfor er serien stadig aktuel også i dag.
Med illustrationer og Radise-striber på videoprojektor.
Gennem filmen om Radiserne fra 2015 har tegneserien fået ny opmærksomhed.
(80-100 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

2. I morgen er den første dag i resten af dit liv

Årene går hurtigt, og det føles med alderen at det går hurtigere og hurtigere. Vi halter ligesom bagefter tiden og bruger den måske ikke altid på den bedste måde. Vi hader at spilde tiden, og elsker at spare tid, selvom vi ikke kan sætte den sparede tid i banken for at bruge den senere hen.
Et alvorligt, opmuntrende og humoristisk foredrag om at leve livet med rettidig omhu og med tidens ophør for øje, - et emne, der optager os alle - med litterære eksempler fra bla. Benny Andersen, Ludvig Holberg og Svend Åge Madsen.
(75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

3. Sort humor - så englene synger

Mange af os elsker den sorte humor. Den sorte humor bruges ofte af mennesker, der beskæftiger sig med de svære ting i tilværelsen, og derfor lever den sorte humor meget både i læge- og præste-kredse. Den sorte humor kan nemlig på en afvæbnende måde berøre områder af den menneskelige tilværelse, som vi ellers ofte har svært ved at tale om.
Et både eftertænksomt og humoristisk foredrag om den sorte humor og hvad den kan, med eksempler fra den sorte humors store mestre bl.a. Gustav Wied, Storm P og Mark Twain.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)
"Tak for en interessant og underholdende aften", Tingstaden Y's Mens club

4. Grib dagen - med 10 skæve leveregler

På biblioteker og i boghandelen kan man købe masser af gode råd i bogform. Ofte skrevet af kendte fra TV. Men fordi man er kendt og vært på et tv-program, er man ikke nødvendigvis den bedste til at give andre gode råd. Og de gode råd er så mange, at man kan finde vejledning i alle retninger, også modsatrettede. Som præst gennem mange år har man stået i mange store situationer, -både i stor glæde og i stor sorg, og har mødt og talt med mange mennesker, og derved har man fået stor og dyrebar indsigt i livet.
Jeg vil give mine 10 gode leveregler – med et humoristisk glimt i øjet. Nogle smagsprøver: ”Hvis du ikke bekymrer dig, har du intet tilbage at miste”. ”Skær ikke hele fedtkanten væk”. ”Du skal brokke dig”.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

5. ’De forkerte’ – under besættelsen - de danske massemordere

Under en krig og især efter er det let at vide, hvem der er de gode og hvem, der er de onde. Efter befrielsen var modstandsfolkene heltene, og de tyske håndlangere var fjenderne og blev dømt fængselsstraffe og nogle blev henrettet, da dødsstraffen genindførtes. Men er det så enkelt at udpege de gode og de onde, og hvorfor valgte nogle danskere at gå i tysk tjeneste? Lise Nørgaard fortæller om det i ”Matador” i personen Holger, som mener, at det at gå i krig mod russerne på tysk side er en heltegerning. Hvad med naboens dreng og klassekammeraten? En af medlemmerne af den berygtede Peter-gruppen boede i et fredeligt boligkvarter Hasle og gik i Hasle skole, men blev dømt for 13 mord og henrettet. En fortælling om ’de forkerte’ og om historien bag nogle af krigens og fredens dilemmaer, som fik fornyet aktualitet gennem fund af granater og nazipapirer i et hus i Hasle i 2023.
(75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

6. Besættelsen i billeder

Et billede siger mere end mange ord, men ord skal også til for, at man får det hele ud af billedet. På baggrund af mange års interesse og studier fortæller jeg om besættelsestiden i billeder og ord, både det kendte og det mere ufortalte. Hør om den 9. april, samarbejdspolitikken, modstandsbevægelsen, søfolkenes indsats, de tyske flygtninge og meget mere. I 2020 markerede vi 80 året for Danmarks besættelse og 75 året for befrielsen. Jeg vil fortælle om de 5 forbandede gennem ord og billeder, -de år i Danmarks historie der stadig er stor interesse og nysgerrighed for og som på mange områder også har indflydelse på vores dages politik og samfundssyn.
(75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

7. Hvad en kirkegård kan fortælle om menneskeskæbner og et lands historie

Enhver kirkegård indeholder mange minder og meget historie. Det er interessant at besøge de velholdte kirkegårde. Der fortælles dramatiske historier og minder, som måske mest er glemt, men som der hæges om på kirkegårdene. Vi tager på en vandring på Vestre kirkegård i Aarhus gennem billeder og fortælling. Vi ser blandt meget andet det store afsnit med de mange tyske flygtninge der døde efter krigen. Vi ser gravsteder for modstandsmænd, men også om deres bødler, der er begravet på samme kirkegård. Vi hører om den store eksplosion på havnen. Russiske krigsfanger, canadiske og engelske flyvere, der er begravet langt fra deres fædreland. Mange gravsteder for berømte personer -som f.eks. Universitetets arkitekt C. F. Møller, der nær var blevet levende begravet ved bombningen af universitetet. Kirkegården fortæller også om vores begravelseskultur, der har ændret sig markant gennem tiden med fællesgrave, skovkirkegårde, men også de mere personlige og individuelle gravsteder. Foredraget indeholder spændende, informative og vedkommende fortællinger ud fra en stor dansk kirkegård.
(75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

8. Etiske dilemmaer – er det kun god underholdning eller en sund omtanke værd?

Samtale omkring etiske dilemmaer er blevet til underholdning på tv og i radioen, -med ’Spørg Charlie’ og ’Mads og monopolet’. Vi er nysgerrige overfor andres problemer med kærligheden, arvestridigheder og meget andet. Mange etiske problemstillinger kan henføres til en diskussion på baggrund af de ti bud. Men hvordan kan vi afgøre os for, hvad der er rigtigt og forkert? Et spændende og vedkommende foredrag om etiske dilemmaer såsom for eller imod aktiv dødshjælp, skal man sortere menneskefostre efter deres arvemasse, hvad med utroskab og arvesager? Der er mange dilemmaer og nok at diskutere.
(75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

9. Grin og Suk - om Piet Hein, - hans liv og livsfilosofi

Alle kender Piet Heins Gruk. De er elskede og giver mange gode råd til livet og evner at få smilet frem i os og få os til at se på livet og vores situation på en ny og anderledes og ofte uventet måde.
Men hvordan var mennesket Piet Hein? Dette dybt geniale og følsomme menneske prøver vi at nærme os gennem nogle af de få venner, som Piet Hein lod komme sig nær.
Et spændende indblik i en helt særlig personlighed. En fortælling om en af de mest kendte danskere herhjemme og i udlandet, samt selvfølgelig et gennemgang af nogle af de bedste Gruk.
Med illustrationer og Gruk'ene på videoprojektor!
Jeg med bringer derudover en række bøger og sjældne spil fra Piet Heins hånd.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

"TAK for en rigtig god eftermiddag i går - der var stor begejstring fra tilhørerne, vi lærte rigtig meget om Piet Hein og fik oplæsning på den gode måde!" Lisbeth Aavang Nielsen, Ældrehøjskolen i Kerteminde

10. Dan Turéll – langt mere end sorte negle og en provokerende gavflab

Mange husker Dan Turéll for de sorte negle og de provokerende udtalelser, men han var langt mere end det. Dan Turéll var en forfatter, der gik fra at være total uforståelig for de fleste til at være uhyre populær og folkelig, - gik fra at skrive vanskeligt tilgængelige digte til at skrive morsomme og tænksomme klummer samt underholdene kriminalromaner, før det blev moderne.
Dan Turéll var en af de få enere, vi har haft i dansk kulturliv, og da han døde i -93 mistede vi en helt særlig personlighed og dertil en stor humanist.
Et foredrag om manden bag det specielle image og om et helt særligt forfatterskab.
"Et bevægende foredrag" - lød en reaktion.

11. Storm P. – en billedfortælling om et liv i humor og alvor

Alle elsker vi Storm P, og vi synes, vi kender ham så godt. Hør og se om en Danmarks mest elskede kulturpersoner. Gennem billeder fortælles historien om Storm P. Hør om Storm og barndommen, teatret, tegningerne, hustruerne, barndommen og de sidste år oma. En fortælling om Storms liv, så man kommer til at kende nye sider af den særdeles populære og elskede skuespiller, kunstmaler og tegner.
En både morsom og bevægende historie om en af Danmarks helt store kulturpersonligheder, og derved også et spændende indsigt i tiden fra århundredeskiftet og frem til tiden lige efter 2. verdenskrig.
Med illustrationer på videoprojektor. Jeg medbringer desuden en lang række Storm P. effekter.
(80-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

12. Livet fortalt af fluer - Storm P's filosofi

Storm P er meget elsket også for sine mange fluer. Fluerne er den tænksomme Storm P, samtidig med at de er fyldt med herlig humor. Det var en del af Storm P’s arbejde, som han lagde stor vægt på, og som han lagde meget sjæl i. Fluerne er filosofiske og i den grad tankevækkende, samtidig med at man underholdes og glædes over det overskud, de repræsenterer. Gennem sit liv skrev og tegnede Storm P flere tusinde fluer, der derved omkranser den menneskelige tilværelse fra vugge til grav. Vi vil lade Storm P og 50 fluer fortælle om menneskelivet, og finde sjove og tænksomme og ikke mindst underholdende aspekter på livet set fra flueperspektiv.
(ca 75-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)
Foredraget er tidligere holdt: OK-klubben, Hasle 17.09.2018; Skolen for Kreativ Fritid, Viborg 04.01.2019; Holme Lokalcenter 10.09.2019

13. Mark Twain – en helt særlig herlig amerikaner

Mark Twain er en af Amerikas største digtere, og mange kender hans store gennembrudsroman Huckleberry Finn og hans mange rammende citater, der ofte går igen så mange år efter. Jeg vil fortælle om denne særlige amerikaner, der også fortæller meget om den amerikanske drøm om rigdom, opfindelser og berømmelse. En spændende indsigt i en helt særlig personlighed, og en barsk men rammende og i høj grad underholdende humor.
(75 - 90 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

14. B. S. Ingemann, Danmarks mest elskede salmedigter

Alle kender salmer som I østen stiger solen op, Glade jul og Dejlig er jorden. Disse salmer har udødeliggjort B. S. Ingemann. En fortælling om den elskede digter og hans tid. Hans store kærlighed, hans store sorg og hans største glæder. Et spændende indblik en en af danske guldalders fremtrædende personligheder, og en gennemgang af hans forfatterskab og hans venskaber med Grundtvig, H. C. Andersen og Bertel Thorvaldsen. Dertil også en kort genfortæling af hans novelle "De fortryllede fingre", som idag er glemt men er uhyre aktuel ind i vores nutid, hvor skønhedsidealer og det perfekte søges med de problemer, det medfører.
(70-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

15. Elvis Presley - hans liv og hans musik

Elvis Presley døde i en alder af kun 42 år i 1977, men stadig spilles hans musik dagligt verden rundt, og hans betydning for musikken og ungdomskulturen bliver mere og mere anerkendt.
Hør den spændende historie om den fattige unge sydstatsmand fra Memphis, Tennesee, der blev The King of Rock'n Roll og solgte mere en milliard albums og tjente milliarder af dollars, men endte sin dage på tragsk vis i sit store badeværelse på Graceland.
En fascinerende fortælling om den sanger, vi alle kender, har hørt og set på film og tv.
Jeg synger ikke som Elvis - men fortæller engageret og med stor indsigt hans spændende historie i ord og billeder med enkelte musikeksempler.
Jeg medbringer desuden en række gamle plader, bøger og sjove Elvis-effekter.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

16. Katharina Luther – Martin Luthers hustru og verdens første præstekone

I 2017 vil man verden over fejre reformationens 500 års jubilæum. Det kommer ikke til at gå stille af. Reformationen kom til at spille en afgørende rolle også for det danske samfund og ikke kun for kirken. Den største umiddelbare revolution indenfor kirken var, at præsterne nu kunne gifte sig og stifte en familie. Martin Luther giftede sig med en bortløben nonne. Munken med nonnen. Hør om denne særlige kærlighedshistorie. Om Käthe Luthers liv og hvad dette særlige ægteskab kom til at betyde. Med billeder på projektor.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

"Det er nok de færreste, der i deres dagligdag tænker over, hvad Martin Luther kom til at betyde for os danskere. Men det var en genial indgangsvinkel, foredragsholderen Henrik Oest havde. For hvem ville ikke høre mere om dette særegne ægteskab...Det blev en rigtig god aften." Søren Skov Johansen i Bladet Hør Godt efter Præstegårdsaften i Gamst v. Vejen.

17. Selma Lagerløf - fra Mårbacka til Jerusalem el. Selma på Mårbacka

Omkring et helt særligt, anderledes og spændende forfatterskab med centrum i romanen "Jerusalem", samt et blik ind i et gribende levnedsløb, - om romantik, skæbne, længsel, lammelse i barndommen, en skibskatastrofe og meget mere.
Kan emnemæssigt tilrettelægges forskelligt alt efter interesse, - som litterært foredrag, som historisk foredrag med udgangspunkt i de historiske kendsgerninger bag romanen "Jerusalem", eller som foredrag centreret omkring Selma Lagerløfs livshistorie med centrum i emner som kærlighed, tro, kald, - som en rundvisning på Mårbacka illustreret med billeder på videoprojektor og om hendes liv og død i fødehjemmet.
(60-120 min; nødv. hjælpemidler: lærred (kan evt selv medbringe videoprojektor); 3000 kr.+ transport - max 1000 kr.)

18. Julens a b c

Julehygge omkring julens mange dejlige traditioner. Med morsomme julehistorier, julequiz og fortællinger om julen fra a og næsten til z - fra adventskrans til varsler. Om det velkendte og knap så velkendte men også om mere eller mindre glemte baggrunde for det, vi elsker at gøre i julen.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

19. Påske, - hvad er det nu det handler om?

Vi ved alle, hvad julen handler om, men hvad med påsken? Er det kun noget med påskeharer og påskeæg? Hvad er det egentlige indhold og baggrund for de mange helligdage om foråret? Med udgangspunkt i en underholdende quiz, -tip en 13’er om din viden om påsken, fortælles om påskens mange traditioner og baggrundene for dem. Både den kristne baggrund og de mere folkelige traditioner. Bliv klogere på, hvorfor vi holder fri og hvorfor vi gør, som vi gør i påsken.
(60-75 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)

20. Aarhus domkirke - en skattekiste af gode historier

Aarhus domkirke har knejset i midtbyen i over 800 år. Et imponerende bygningsværk. Vi går forbi den, når vi går i den indre by, men vi går måske kun sjældent indenfor. Domkirken er fuld af spændende historier. Vi tager en spændende rundtur gennem billeder og hører historierne om kalkmalerierne, altertavlen, og meget andet. Domkirken i Aarhus er Danmarks længste kirke, og forud for de nye bebyggelser på Aarhus Ø byens højeste bygning. Det tog næsten 150 år at bygge domkirken, og dengang var Aarhus en lille by, men med Domkirken fik byen en sand perle, som vi skal være taknemmelige for og være stolte af, - og som vi også bør kende bedre. Det får vi lejlighed til gennem dette foredrag.
(70-90 min.; 3000 kr. + transport - max 1000 kr.)