Jakob Brønnum

Kontakt: Humlevägen 13B, S-70358 Örebro, Sverige
Telefon (dansk mobil): 5360 8496
E-mail: bronnum1@gmail.com
Hjemmeside: https://sites.google.com/site/jakobbronnum/

  1. Jesus i romanen
  2. Kærligheden er ikke en følelse, det er en handling
  3. Sange ved himlens port. På strejftog i Bob Dylans verden
  4. Argumenter mod døden - Sjælen og evigheden
  5. Hvad vil det sige at være menneske? Eksistentialisme som moderne udfordring: Kierkegaard, Camus og Dylan
  6. Rocktekster med eksistentielle overtoner
  7. Dostojevskij
  8. Pengeguden
  9. Thomas Mann
  10. Tro, håb og (næste)kærlighed


Jakob Brønnum er en rutineret og populær foredragsholder. Han er forfatter til godt 30 bøger, både skønlitteratur og faglitterære bøger. Jakob Brønnum er redaktør af Præsteforeningens Blad, medlem af den faste skribentgruppe på POV International og redaktør af tidsskriftet Den smalle bog. Han er uddannet teolog.

Jakob Brønnum kommer over hele landet. Han har holdt foredrag i Københavnsområdet, i Hvidovre, Rødovre, Hillerød, Lillerød, på Nørrebro og i Valby, mange steder omkring Århus, i Horsens, Løgumkloster, Samsø, Nykøbing Mors, Nakskov, Ebeltoft, Odense og rundt omkring på Fyn, Slagelse, Sorø, Køge og mange andre steder.

1. Jesus i romanen

De fleste har opdaget, at selve Kristusskikkelsen er trådt i baggrunden i den moderne evangelielæsning. Der er mange grunde til at det er svært at gribe om Jesus af Nazaret og kirkens billede af ham. En vej ind i det er gennem at se, hvordan han er blevet fremstillet i romanerne. Foredraget, der bygger på materiale til en kommende bog af Jakob Brønnum, viser forskelligheden i fremstillingen hos forfattere som Hans Kirk, Selma Lagerlöf, Haruki Murakami, Saramago, Norman Mailer, Steinbeck, Graham Greene, Hesse og Joseph Conrad
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

2. Kærligheden er ikke en følelse, det er en handling

Foredraget handler om, hvordan evangeliet svarer på det moderne menneskes eksistentielle spørgsmål, hvis vi rent faktisk går tilbage til, hvad der var budskabet, da det blev skrevet ned for 2000 år siden: Kærlighed. Guds kærlighed til mennesket og mennesket aktive kærlighed til sin næste. Gennem foredraget bringes vi til at tænke over den kristne tro påny. Foredraget har udgangspunkt i Jakob Brønnums bog "Kristus som antihelt" (Forlaget Eksistensen),
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

3. Sange ved himlens port. På strejftog i Bob Dylans verden

Bob Dylan er i dag rockmusikkens ”grand old man”, en af de største, nulevende kunstnere overhovedet. Han er også en endog meget stor forfatter i sine mere end 500 sangtekster og nu til og med nobelpristager. Foredraget handler om Dylans produktion og beskriver de væsentligste og mest spændende facetter. En variation af foredraget kan efter ønske lægge særligt vægt på Dylans forhold til Bibelen. Hans forhold til Bibelen aftegner sig med skiftende vinkler gennem den store produktion på mere end 35 albums. Fra protestsangene i 1960’erne via Dylans pludselige, inderlige kristendom fra slutningen af 1970’erne til den modne Dylans dramatiske sortsyn fra 1989 og til i dag, hvor det seneste album Tempest (2012) bugner af bibelske sprogbrokker. Jakob Brønnums bog om dette emne, Sange ved himlens port er udkommet på Forlaget Eksistensen.
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport. Se også Jakob Brønnum på www.kirkekoncert.dk)

4. Argumenter mod døden - Sjælen og evigheden

Hvad er det egentlig vi regner med lever videre, når vi taler om ”det evige liv”? Det moderne menneske spørger ikke, om det bliver frelst eller går fortabt, sådan som man gjorde før i tiden. Det moderne menneske spørger, om der overhovedet er noget andet end døden, der venter os forude. Tidligere var alle mennesker overbevist om ”sjælens udødelighed”, men omkring midten af 1800-tallet var det ikke længere en selvfølge. Hvad skal vi tro og hvordan kan vi finde ud af det? Og hvad er det i mennesket, der muligvis ikke går tabt ved døden? I 2015 skrev Jakob Brønnum bogen ”Argumenter mod døden” (Forlaget Eksistensen 2015).
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

5. Hvad vil det sige at være menneske? Eksistentialisme som moderne udfordring: Kierkegaard, Camus og Dylan

En ting, vi ikke taler om eller tænker så meget over for tiden er. Hvad vil det sige at være menneske? Hvilke udfordringer følger der med, blot ved at være til? Foredraget stimulerer den samtale og sætter tanker i gang, gennem at ridse nogle enkle spørgsmål op, som vi alle svarer på, blot ved at være til. Livet selv stiller dem. Er vi menneske for vores egen skyld eller for andre skyld? Hvilke forpligtelser spiller med, når vi står ansigt til ansigt med et andet menneske. Foruden tanker af Kierkegaard, Camus og Dylan, kommer foredraget ind på tanker af Martin Buber, Levinas, Derrida og Løgstrup
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

6. Rocktekster med eksistentielle overtoner

Jakob Brønnum holder foredrag om Leonard Cohen, David Bowie, Bruce Springsteen og U2, der har hver deres eksistentielle og spirituelle blik på verden. David Bowies tekster handler ligesom evangelierne ofte om de udstødte (de anderledes). Bruce Springsteens værker er fulde af billeder fra de bibelske lignelser, Leonard Cohens ofte bibelsk inspirerede spiritualitet forener krop og ånd på en dybt original og dybt poetisk måde. Jakob Brønnum har skrevet bogen Verden ifølge U2. Se også foredrag nr. 3 om Bob Dylan. I 2018 udkommer hans bog om David Bowies tekster. Jakob Brønnums store nekrolog om Cohen kan læses her: http://pov.international/cohen-det-enkle-det-komplekse-og-det-tidlose/
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

7. Dostojevskij

Den russiske forfatter Dostojevskij går aldrig af mode. Det skyldes, at problemstillingerne i hans forfatterskab stadig tiltaler os, hvad enten det er moralen i Rashkolnikov, den politiske foragt i Onde Ånder, den evangeliske verdensfjernhed i Idioten eller den dunkle faderskikkelses storhed og fald i Brødrene Karamazov. Foredraget kan enten koncentrere sig om en af de store romaner eller om forfatterskabet som helhed. Jakob Brønnum har holdt omkring 30 foredrag og serier af foredrag om Dostojevskij og formår at få de store grundlæggende menneskelige problemstillinger i bøgerne til at fremstå levende og vedkommende.
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

8. Pengeguden

”Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene og ringeagte den anden. I kan ikke tjene både Gud og Mammon.” Sådan står der i Matthæusevangeliet. Med det udgangspunkt undersøger foredraget, hvad der sker, når mennesket sætter Mammon som fortegn for sin tilværelsesforståelse. Når samfundet er bygget op på den måde, hvad betyder det så for den medmenneskelige kontakt? Foredraget bygger på Jakob Brønnums bog af samme titel (Forlaget Eksistensen 2016).
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

9. Thomas Mann

Thomas Mann er en af det 20. århundredes mest aktuelle forfattere! Hele hans værk undersøger og skildrer en form for menneskeligt forfald, som vi er vidne tid lignende former af i dag. Samtidig er romanerne dybt eksistentielle og tager livtag med tilværelsens vigtigste problemstillinger. Foredraget kan tage udgangspunkt i en enkelt Mann-roman, der har særlig interesse, eller i nogle af forfatterskabets mere tværgående problemstillinger.
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)

10. Tro, håb og (næste)kærlighed

Vores forhold til næstekærligheden har fået sig et skud for boven gennem de mange politiske slagsmål, der betvivler, at vi har et alment ansvar for hinanden, uanset hvem vi er – det havde samfundsmoralen ellers lært os fra barnsben. Foredraget - eller foredragene, for det kan deles op i tre aftener, undersøger, hvad vi egentlig bygger vores forståelse af næstekærligheden på (tro), hvad vi eksistentielt mener, virkeligheden leder til (håb) og hvad vi skal tage for konsekvenser af alt dette (kærlighed).
Foredraget er bygget op af mange forskellige former for eksempler, fra kunst, litteratur, musik, politik, teologi, filosofi, i fortid og nutid.
(Varighed efter aftale; pris 3500 kr. + transport)