Jørgen Carlsen

Kontaktadresse: Sortedam Dossering 11, 2.tv., 2200 Kbh. N
Telefon: 4013 0357
E-mail: carlsen@testrup.dk

  1. På vej mod den nye højskolesangbog
  2. Benny Andersen – en poetisk klovn
  3. Forundringparathed
  4. Den omvendte jantelov - et signalement af dansk kultur
  5. Glædens fest - en julekalender for voksne

Jørgen Carlsen (1949) er idéhistoriker, fhv. forstander for Testrup Højskole, fhv. medlem af Det Etiske Råd, klummeskribent i Kristeligt Dagblad samt formand for sangbogsudvalget, der redigerer den kommende højskolesangbog. Har i årenes løb holdt i hundredvis af foredrag landet over. Spiller selv klaver til højskolesang.

Jørgen Carlsen holder foredrag i hele landet.

Pris for foredrag (60-150 min inkl. pause) 8.000 kr. plus kørsel efter statens takst samt evt. bro/færge; nødvendige hjælpemidler: velstemt klaver.

1. På vej mod den nye højskolesangbog

Jørgen Carlsen står i spidsen for det udvalg, der redigerer den kommende udgave af Højskolesangbogen. Hvorfor er det vigtigt at synge – og hvad er en god højskolesang? Det spørgsmål vil vi se nærmere på. Vi går på opdagelse i højskolesangbogen forsøger os med nogle nye sange, som måske kommer med i den nye højskolesangbog.
Men først og fremmest drejer det sig om at opleve glæden ved at synge, siger Jørgen Carlsen, der selv vil traktere klaveret under højskolesangen.

2. Benny Andersen – en poetisk klovn

Benny Andersen er værd at mindes som en af vore mest folkekære danske digtere. Han var en slags moderne Ingemann, der skrev sig lige ind i folks hjerter. Hvad er det, der får os til at føle os i godt selskab med ham? Jørgen Carlsens bud er, at Benny Andersen ejede klovnens visdom. Han formåede at bruge humoren til at nærme sig livets alvor på. Jørgen Carlsen vil tage os med på en opdagelsesrejse i Benny Andersens forfatterskab. Vi skal stifte bekendtskab med hans livssyn, lytte til hans digte og selvfølgelig synge hans sange.

3. Forundringparathed

Jørgen Carlsen har fundet et nyt ord: forundringsparathed. Han ser forundringsparatheden som et vigtig modspil til den udbredte tale om forandringsparathed, som retter sig mod menneskers kompetenceudvikling. I sit foredrag præsenterer han en række eksempler på forundringsparathed med baggrund i filosofi, litteratur og højskolens univers. En god højskolesang stimulerer vores fornemmelse for tilværelsens underforståede under. Den skaber forundringsparathed.

4. Den omvendte jantelov - et signalement af dansk kultur

Vi er så vant til at mene, at janteloven er det mest danske, der findes: du skal ikke tro du er noget. Men er det nu rigtigt? Forhenværende forstander Jørgen Carlsen fra Testrup Højskole vil påstå, at man med lige så stor ret kunne sige det modsatte: at vi danskere er gode til at vende janteloven på hovedet. Det vil han gøre ved at tegne nogle udviklingslinjer i dansk kultur. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Grundtvig ikke er til at komme uden om i den forbindelse.

5. Glædens fest - en julekalender for voksne

Jørgen Carlsen udgav for et par år siden bogen ”Glædens fest – en julekalender for voksne” (forlaget Eksistensen). I den forsøger han i 24 kapitler at gennemlyse den sødmefyldte forventning, der ligger i adventstiden. Vi ser på forskellen mellem kirkeårets nytår og det verdslige nytår, på to slags kærlighed, julens glæde, englenes køn, lysshowene i villakvartererne, hører om de vise mænd (var der kun tre?), om kærlighedens magt og meget andet. Og så får vi at vide, hvad en smartphone også kan bruges til.