Lene Topp

Kontakt: Bjerredevej 33, 4682 Tureby
Telefon: 2624 0405
E-mail: ltoppx2@gmail.com
Hjemmeside: www.toppoftheworld.dk  / www.toppx2.dk

  1. Congo - pygmæer, gorillaer og rebeller
  2. Koraltrekantens imponerende rigdom
  3. I Borneos hjerte
  4. Alverdens hunde

 

Geograf, eventyrer, rejseleder, forfatter, dokumentarist, fotograf.
Lene Topp er uddannet kulturgeograf og har gennem sit arbejde haft fokus på naturbevarelse og samspillet mellem natur og mennesker. Hun boede i næsten et årti på Borneo hvorfra hun lavede naturbevarelsesarbejde for WWF - først med tropisk skov og senere med tropisk hav. Hun har netop udgivet bogen 'I naturens tjeneste' der omhandler årene på Borneo. Foruden at arbejde på diverse bogprojekter, så fungerer hun også som rejseleder - specielt til områder med fokus på naturen: Borneo, Uganda, Madagascar, Costa Rica og Sri Lanka. Og så er hun også bidt af en gal hund og bruger meget af sin tid på hunde og hundetræning.

Lene Topp holder foredrag i hele landet.

Der vil være brug for en projektor og gerne et anlæg med tilknyttet lyd direkte fra computer. Skal kunne køre med Mac.

1. Congo - pygmæer, gorillaer og rebeller

Tag med til DRCongo og hør om det store lands voldsomme historie. Mød pygmæer i Ituriskovene og mægtige bjerggorillaer, der lever side om side med rå rebeller. Kom med på besøg i et land med en stor og mægtig natur og næsten ingen infrastruktur, og som besidder nogle af verdens mest værdifulde ressourcer såsom coltan og diamanter - men hvor de fleste alligevel lever i dyb fattigdom fordi verden udenfor ingen interesse har i at hjælpe landet op ad sumpen. Et foredrag med både imponerende og sørgelige facts og illustreret med masser af fotos fra det smukke land.
Lene besøgte første gang DRCongo i 2006 med det mål at sætte fokus på bjerggorillaerne i regionen samt på krige og konflikters indflydelse på naturen og de vilde dyr. Hun har senere været tilbage og har blandt andet sat fokus på landets pygmæbefolkning og deres vilkår i forskellige områder i den østlige del af landet.
(60-90 min. ; 4.000 kr. plus transport)

2. Koraltrekantens imponerende rigdom

Den blå trekant er som et havets Amazonas. Her er den absolut største biodiversitet hvad angår koraller og havvæsner i verden. Koraltrekanten er defineret ud fra områder, der har mindst 500 forskellige koralarter. Over 75 % af verdens koralarter findes her. Til sammenligning findes omkring 8 % i Karibien. Trekanten spreder sig fra Filippinerne over Indonesien, Malaysia, Papua New Guinea og Øst Timor til Solomon øerne længst mod øst.
Lene tager jer med til nogle af områderne i Koraltrekanten og præsenterer jer for havets brugere, lige fra Indonesiens sidste hvalfangere til de, der bruger ikke så bæredygtige fiskerimetoder. Vi skal møde en mængde af havets beboere lige fra enorme hvalhajer med et gab så stort som et spisebord til tussefisk, der lokker bytte til med en fiskestang med madding - og til små og utroligt kulørte og smukke rejer og nøgensnegle - og den glubske og lynhurtige bobbit orm, der gemmer sig i sandet.
Lene boede i næsten et årti på Borneo og i den sidste halvdel af perioden opbyggede hun et stort naturbevarelsesprogram op med fokus på Koraltrekanten. Opgaven var blandt andet udlægning af marine nationalparker og forskning og bevarelse af store migrerende havdyr såsom havskildpadder og hvalhajer.
Foredraget er illustreret med både video og utroligt smukke fotos.
(60-90 min. ; 4.000 kr. plus transport)

3. I Borneos hjerte

Mød efterkommerne efter de tidligere hovedjægere i landsbyerne i de indre Borneo. Hør om øens turbulente historie og endelige deling mellem flere lande. Oplev øens unikke og biodiverse natur med dyrearter, der kun findes her, såsom næseaber og pygmæelefanter. Hør om kandebærere, myreplanter, verdens største blomst - og masser af orkideer. Tag med på ekspeditioner til øens indre med massevis af forskere med hver deres speciale. Hør om kampene med at stoppe tømmerbaronerne fra at trænge ind i de beskyttede områder. Og følg med når Prins Henrik danser krigsdans med de lokale beboere. Det er en unik verden med masser af kultur- og naturmøder.
Lene Topp er uddannet kulturgeograf og har specielt haft fokus på samspillet mellem natur og mennesker. Hun boede i næsten et årti på Borneo hvorfra hun lavede naturbevarelsesarbejde for WWF - først med tropiske skovområder i den centrale del af Borneo, det der nu betegnes som 'Borneos hjerte' - og senere også med tropisk hav.
(60-90 min. ; 4.000 kr. plus transport)

4. Alverdens hunde

Kom med til et uroplaget DRCongo og følg med modige nationalparksvagter ud på patrulje med deres store blodhunde for at lede efter krybskytter. Tag med på jagt i Ituriskoven med små pygmæer og deres primitive hunde. Følg bjørnehunde på arbejde i Alaska for at at dæmme op på konflikter der opstår, når store og uønskede dyr kommer i kontakt med mennesker. Mød militærets hunde - og andre trofaste firbenede kammerater derude i verden. Aftenen står helt og aldeles i hundenes tegn.
I en længere årrække var Lene Topp skribent for det nu lukkede magasin 'Vi med hund', og hun har skrevet en lang række unikke reportager ude fra verden om folk og deres hunde og samarbejdet mellem de to. Kom med til et unikt foredrag om menneskets bedste ven illustreret med utroligt flotte fotos med masser af hunde.
(60-90 min. ; 4.000 kr. plus transport)