Marianne Gade

Kontakt: Rædersvej 12, 6000 Kolding
Mobil: 2619 0928
E-mail: info@mariannegade.dk
Hjemmeside: www.mariannegade.dk

  1. Vær fri, sund og glad som pensionist
  2. Om romanen Et sted som ingen ser
  3. Island – drøm og virkelighed, nutid og fortid
  4. Den italienske drøm – huset i Abruzzo
 

Marianne Gade er forfatter, klummeskribent, foredragsholder og laver skriveværksteder. Har tidligere arbejdet som børnebibliotekar på halv tid sideløbende med forfatterskabet. Har været litteraturanmelder ved Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten. Se mere om mit forfatterskab på min hjemmeside.
Er født i 1945 og har fem voksne børn og otte børnebørn. Holder meget af at holde foredrag.

Marianne Gade holder foredrag i hele landet

1. Vær fri, sund og glad som pensionist

Pensionister i dag har bedre helbred og er mentalt langt friskere end tidligere tiders pensionister. Men hvordan former livet sig efter arbejdslivets ophør? Er vi opmærksomme på at bruge og glæde os over de nye muligheder, vi herved kan realisere i den tredje alder? Er tiden ikke inde til at bruge den efter eget valg?
Stikord:
Skal man fortsat stå til rådighed? Nu blot for de voksne børn? Eller børnebørn?
”Vi skal jo ikke være her for evigt.”
Endelig blev det min tur.
Realiser dine drømme. Kom i gang med at skrive den bog, du altid har drømt om at skrive.
Begynd at male, spille, synge arier eller løbe maraton. I erkendelse af, at tiden ikke er uendelig, men at intet er for sent.
Hæv overliggeren. Du risikerer ikke noget ved det.
Slip præstationsangsten.
Optimer dit liv.
Prioriter din tid.
(90 min.; honorar efter aftale)

2. Om romanen Et sted som ingen ser

Hvordan var det at være ung i 1958? I sit nye foredrag vender Marianne Gade med denne erindringsroman tilbage til sin barndoms- og ungdomsby Sæby og fortæller om den grumme biografiske virkelighed bag romanen. Marianne Gade lægger også op til samtale, herunder: Hvad tager man med i en erindringsroman? Hvad udelader man? Og hvad er forholdet mellem sandhed og fiktion, erindringsforskydning og fortrængning?
Bagsidetekst:
En ny ungdomskultur har holdt sit indtog, og tretten-årige Marion er i fuld gang med at udforske sig selv og sin verden med drenge og musik, cigaretter og drinks. Hun er i opposition til sine forældre, især moren, som er psykisk skrøbelig.
Omkring Marion udfolder sig et mylder af fortællinger om slægten og familiemedlemmer med dunkle hemmeligheder, hvor ikke mindst Marions historie viser sig at være præget af fortielser. Marion fascineres af byens nye læge, der åbner en ny verden for hende, og samtidig bliver hun bevidst om sine stærke mentale kræfter, nedarvet til hende fra slægtens islandske formødre.
”Et sted som ingen ser” er en intens roman om at blive voksen, om identitet og slægt, om at tage sin skæbne på sig og alligevel finde sin egen vej i livet.
(90 min.; honorar efter aftale)

3. Island – drøm og virkelighed, nutid og fortid

Islændingene har lagt finanskrisen bag sig, men den er ikke glemt. Lige nu buldrer økonomien derudaf, og islændingene er snart færdige med at betale deres gæld tilbage til udlandet. Men hvordan går det til, at en befolkning på godt 333.000 mennesker tilsyneladende kan klare alt? Selv at kvalificere sig til slutrunden i VM i fodbold. Hvor får de kræfterne fra?
Islændinge lever som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”. Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.
Jeg har på mødrene side rødder i Island og kommer i mit foredrag også ind på min slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som jeg har oversat til dansk.
At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.
Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.
(90 min.; honorar efter aftale)

4. Den italienske drøm – huset i Abruzzo

 Mit foredrag tager udgangspunkt i min nye bog Drømmen om Italien - fortællinger fra Abruzzo.
Her er bagsideteksten fra bogen:
”Under os lå dalen med floden, der førte smeltevandet med sig oppe fra Majellas bjerge, og lige over for lå bjergene så tæt på, at vi kunne skimte en snoet sti mellem træerne”.
Det er den skønhed, der møder fortælleren, da hun slår skodderne op i huset i den lille by Pacentro – Fredens Centrum. Hun slår sig ned i Casa della Poesia og oplever den italienske hverdag med alle sanser på vid gab. Her leves livet langsomt. ”Il dolce fa’ niente” – den søde gøren ingenting – er ophøjet til livskunst, og fællesskabet er højt værdsat.
I en blanding af sansemættede oplevelser og eftertænksomme refleksioner fortæller hun med humor og indlevelse om at følge sine drømme og realisere dem, om at leve livet med alle sanser åbne og om at tage et nyt sted til sig.
Marianne Gade har et omfattende forfatterskab bag sig. Hun har skrevet romaner for børn og voksne, hvor inspirationen for en stor del stammer fra Italien eller Island.
”Drømmen om Italien” er autobiografiske fortællinger fra Abruzzo, hvor hun opholder sig en del af året.
(90 min.; honorar efter aftale)