Marianne Gade

Kontakt: Rædersvej 12, 6000 Kolding
Telefon: 7553 9920
Mobil: 2619 0928
E-mail: info@mariannegade.dk
Hjemmeside: www.mariannegade.dk

  1. Vær fri, sund og glad som pensionist
  2. Om romanen Et sted som ingen ser
  3. Island – drøm og virkelighed, nutid og fortid
  4. At have hus i Abruzzo, Italien
 

Marianne Gade er forfatter, klummeskribent, foredragsholder og laver skriveværksteder. Har tidligere arbejdet som børnebibliotekar på halv tid sideløbende med forfatterskabet. Har været litteraturanmelder ved Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten. Se mere om mit forfatterskab på min hjemmeside.
Er født i 1945 og har fem voksne børn og otte børnebørn. Holder meget af at holde foredrag.

Marianne Gade holder foredrag i hele landet

1. Vær fri, sund og glad som pensionist

Pensionister i dag har bedre helbred og er mentalt langt friskere end tidligere tiders pensionister. Men hvordan former livet sig efter arbejdslivets ophør? Er vi opmærksomme på at bruge og glæde os over de nye muligheder, vi herved kan realisere i den tredje alder? Er tiden ikke inde til at bruge den efter eget valg?
Stikord:
Skal man fortsat stå til rådighed? Nu blot for de voksne børn? Eller børnebørn?
”Vi skal jo ikke være her for evigt.”
Endelig blev det min tur.
Realiser dine drømme. Kom i gang med at skrive den bog, du altid har drømt om at skrive.
Begynd at male, spille, synge arier eller løbe maraton. I erkendelse af, at tiden ikke er uendelig, men at intet er for sent.
Hæv overliggeren. Du risikerer ikke noget ved det.
Slip præstationsangsten.
Optimer dit liv.
Prioriter din tid.
(90 min.; honorar efter aftale)

2. Om romanen Et sted som ingen ser

Hvordan var det at være ung i 1958? I sit nye foredrag vender Marianne Gade med denne erindringsroman tilbage til sin barndoms- og ungdomsby Sæby og fortæller om den grumme biografiske virkelighed bag romanen. Marianne Gade lægger også op til samtale, herunder: Hvad tager man med i en erindringsroman? Hvad udelader man? Og hvad er forholdet mellem sandhed og fiktion, erindringsforskydning og fortrængning?
Bagsidetekst:
En ny ungdomskultur har holdt sit indtog, og tretten-årige Marion er i fuld gang med at udforske sig selv og sin verden med drenge og musik, cigaretter og drinks. Hun er i opposition til sine forældre, især moren, som er psykisk skrøbelig.
Omkring Marion udfolder sig et mylder af fortællinger om slægten og familiemedlemmer med dunkle hemmeligheder, hvor ikke mindst Marions historie viser sig at være præget af fortielser. Marion fascineres af byens nye læge, der åbner en ny verden for hende, og samtidig bliver hun bevidst om sine stærke mentale kræfter, nedarvet til hende fra slægtens islandske formødre.
”Et sted som ingen ser” er en intens roman om at blive voksen, om identitet og slægt, om at tage sin skæbne på sig og alligevel finde sin egen vej i livet.
(90 min.; honorar efter aftale)

3. Island – drøm og virkelighed, nutid og fortid

Islændingene har lagt finanskrisen bag sig, men den er ikke glemt. Lige nu buldrer økonomien derudaf, og islændingene er snart færdige med at betale deres gæld tilbage til udlandet. Men hvordan går det til, at en befolkning på godt 333.000 mennesker tilsyneladende kan klare alt? Selv at kvalificere sig til slutrunden i VM i fodbold. Hvor får de kræfterne fra?
Islændinge lever som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”. Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.
Jeg har på mødrene side rødder i Island og kommer i mit foredrag også ind på min slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som jeg har oversat til dansk.
At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.
Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.
(90 min.; honorar efter aftale)

4. At have hus i Abruzzo, Italien

Hvordan er det som dansker at have hus i regionen Abruzzo i Italien? Det har min mand og jeg erfaret gennem de seneste ni år.
Abruzzo, cirka to timers kørsel øst for Rom, er en overset perle i Italien. Med sin vilde skønhed - høje bjerge med sne på toppen, frugtbare dale og et rigt dyreliv med blandt andet ulve og bjørne - er regionen et sandt eventyr. Den venlige befolkning i de historiske bjergbyer gør, at man dels føler sig velkommen, dels hensat til en anden tid.
Hør, hvordan man køber hus og indretter sig i Italien. Hvordan man finder frem til de rigtige mennesker at danne en ejerkreds med, hvis det er behovet. Eller hør om, hvordan det opleves at blive bjergtaget af et andet land, en anden natur og skønhed, og hvordan venskaber langsomt gror frem med beboerne i vores landsby. Og om maden! Robust og enkel og god. Ikke uden grund siger mange, at Abruzzo er Roms spisekammer. Hør også om glæden ved at dele kærligheden til Abruzzo med sine voksne børn og deres familier, der også er faste gæster i huset.
(90 min.; honorar efter aftale)