Mette og Poul Nørup

Kontakt: Fredensgade 18, 6705 Esbjerg Ø.
Telefon: 7512 8523 / 5122 4891
E-mail: pon@esenet.dk
Hjemmeside: www.billedforedrag.dk

 

 1. En langsom rejse fra Esbjerg til Rom
  Billedforedrag
 2. En kulturrejse langs den jyske vestkyst
  Billeder, sang og fortælling
 3. Den gang vi drog af sted
  En vandretur gennem grænselandet
  Billeder, sang og fortælling
 4. Syng med Højskolesangbogen, sang og fortælling
 5. Langs Rhinen - fra udspring til udløb
  Billedforedrag
 6. An der schönen blauen Donau
  Billedforedrag
 7. Cykelruten København til Berlin
  Billed-, natur- og kulturforedrag
 8. På cykel fra Esbjerg til Prag
  Billed-, natur og kulturforedrag
 9. Esbjerg-Gibraltar
  Billedforedrag
 10. En kulturrejse - Esbjerg-Rügen retur
  Billedforedrag
 11. Advent og jul
  Billede, sang og fortælling
 12. De fire årstider
  Billeder, sang og fortælling

Organist / lærer.
Mette er gået på pension som organist ved Jerne Kirke i Esbjerg.
Poul er pensioneret efter mange år som lærer på Blåbjerggårdskolen i Esbjerg.
Vi har gennem en årrække holdt foredrag om bl. a. vore oplevelser på cyklen. Her er det muligt at bevæge sig gennem landskabet og opleve det stilfærdige skift mellem dialekt, sprog, kultur og historie. Stille og roligt ændrer landskabet sig. Der er tid nok, så man får sjælen med. Denne rejseform er fantastisk og oplevelsen meget intens.

Mette og Poul Nørup holder foredrag i Jylland, Fyn og Sjælland. Honorar efter aftale.

1. En langsom rejse fra Esbjerg til Rom
Billedforedrag

Cykelturen begynder i Esbjerg og går via Bremen langs Weser-Radweg til Hann. Münden ved Kassel. Herefter med den smukke Romantische Strasse til Donauwörth, der var Romerrigets nordlige grænse. Nu følger vi den gamle hærvej, Via Claudia Augusta, over Alperne. Vejen blev anlagt til militære formål af Kejser Claudius 46-47 e. Kr. Efter ”klatreturen” over Alperne cykler vi på Po-Sletten gennem Toscana til Trasimenersøen i Umbrien, hvor Hannibal med sine krigselefanter (217 f. Kr.) lokkede romerne i et baghold under den 2. Puniske Krig. De sidste ca. 200 km følger vi en vej, der fører os direkte til Vatikanstaten og Peterspladsen, hvor cykelturen slutter. Vi viser billeder og fortæller om udvalgte steder fra turen og ”Den Evige Stad.”

2. En kulturrejse langs den jyske vestkyst
Billeder, sang og fortælling

I selskab med nogle af den jyske vestkysts kendte for-fattere, bl. a. Jens Rosendal, Hans Adolph Brorson, Kaj Munk, K. L. Aastrup og Thøger Larsen, begiver vi os på en cykeltur langs den jyske vestkyst. Med udgangs-punkt i Nationalpark Vadehavet cykler vi ad den natio-nale cykelrute, der går fra Rudbøl til Skagen. I ord, bille-der og sang ser vi naturens og kulturens mangfoldighed og oplever det unikke kystlandskab med marsk, klitter, klitplantager og byer, der bærer præg af havets og sandstormenes ødelæggende kræfter.

3. Den gang vi drog af sted
En vandretur gennem grænselandet
Billeder, sang og fortælling

Vandreturen begynder i det sydvestligste hjørne af landet, der hvor Vadehavet, Danmark og Tyskland mødes. Vi går i grænselandet hele vejen til Padborg, hvorefter vi følger gendarmstien, der er kendt som én af Danmarks smukkeste vandreruter. Området er også kendt for den historie, der udspillede sig for 150 år siden. Et enormt tab for Danmark, hvor vi mistede Hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg. I forbindelse med foredraget skal vi synge sange, se billeder og høre fortællinger om egnen og de nationale følelser, der siden 1864 har været en del af grænselandets identitet.

4. Syng med Højskolesangbogen, sang og fortælling

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894. Den er nu udkommet i 19 udgaver. I dag er Højskolesangbogen én af Danmarks bedst sælgende bøger. ”Højskolesangbogen har altid spillet en væsentlig rolle i den danske sangtradition. Den har formået at fastholde sin position, fordi dens indhold er ændret i takt med samfundsudvikling fra landbrugssamfund, over industrisamfundet til vor tids senmoderne samfund” (Citat, Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget)
Vi vil gennem foredraget fortælle om sangene, deres forfattere og komponister. Vi kommer i foredraget på en rejse gennem årstiderne, historien og kulturen.

4. Langs Rhinen - fra udspring til udløb
Billedforedrag

Cykelturen begynder i Andermatt, Schweiz og 11 km senere har vi bevæget os op i en højde på 2045 m, hvor vi finder Rhinkilden Vorderrhein. Herefter følger vi Vesteuropas længste flod, Rhinen de næste 1700 km. Vi cykler langs Rhinen gennem Schweiz, Liechtenstein, Østrig, Frankrig, Tyskland og Holland og tager afsked med floden i Rotterdam, hvor Rhinen forsvinder i Nordsøen. Foredraget byder på billeder og fortællinger fra ét af Europas smukkeste områder.

5. An der schönen blauen Donau
Billedforedrag

Cykelturen begynder i Donaueschingen nær Bodensee, hvor Donau udspringer. Vi følger floden gennem Tyskland og cykler herefter gennem de to hovedstæder, Wien og Bratislava, der ligger blot 70 km fra hinanden. I Ungarn opholder vi os nogle dage i landets smukke hovedstad, Budapest. Derefter videre sydpå gennem Ungarn, Kroatien, Serbien, Bulgarien og Rumænien og ud til Sortehavet. Vi kører videre nordpå til Donaudeltaet, som byder på fantastiske naturoplevelser. På hele turen var vi i tæt kontakt med den lokale befolkning.

6. Cykelruten København til Berlin
Billed-, natur- og kulturforedrag

I ord og billeder tager vi jer med på en cykeltur, der som udgangspunkt har Grundtvigs Vartov i København, hvor vi først besøger udvalgte steder inden turen går langs cykelruten København-Berlin. Vi kører gennem nogle af Tysklands største og smukkeste nationalparker.

7. På cykel fra Esbjerg til Prag
Billed-, natur og kulturforedrag

Vi tager jer med på en spændende cykeltur fra Esbjerg til Prag. Vi følger Elben og Elberadweg gennem Ham-burg, Magdeburg, Lutherstadt Wittenberg og Dresden. I den tjekkiske by Melnik løber Elben sammen med Moldau, som vi herefter følger hele vejen til Prag, byen med de mange stolte traditioner.

8. Esbjerg-Gibraltar
Billedforedrag

Vi cykler fra Esbjerg og bevæger os gennem Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien og Marokko. Herfra videre til Gibraltar og op langs Costa del Sol til Malaga. Den 4600 km lange tur var rig på unikke oplevelser,
bl. a. den franske Atlanterhavskyst, en 350 km lang cykeltur på en spansk motorvej og det meget ekstreme Extremadura i det centrale Spanien.

9. En kulturrejse - Esbjerg-Rügen retur
Billedforedrag

Turen begynder i Esbjerg, og vi sætter kursen mod de gamle Hansestæder: Lübeck, Wismar, Rostock og Stralsund, som fortæller en særdeles spændende historie om handelsforbundet 700 år før EU.
På Rügen møder vi Kong Valdemar den 1. og biskop Absalon på korstog mod Svantevit og venderne. Til sidst går turen via Gedser og ad snørklede omveje i Danmark tilbage til Esbjerg.

10. Advent og jul
Billede, sang og fortælling

Året er gået på hæld, og vi vil synge de gamle julesange og høre om julens mange traditioner. Vi hører udpluk fra både Selma Lagerlöfs og H. C. Andersens forfatterskab, og vi fortæller et nissedrama fra dengang, nisserne flyttede ind hos menneskene.

11. De fire årstider
Billeder, sang og fortælling

Dette er også et ”rejseforedrag”, men denne gang går rejsen gennem de fire årstider. Vi følger årets cyklus gennem billeder, fortælling og sang. De fleste billeder er fra i Danmark.

For at opnå den bedste billedkvalitet er det nødvendigt, at foredragslokalet kan mørkelægges. Vi medbringer selv computer og projektor.
Til foredrag med sang og fortælling er det nødvendigt med klaver - Mette spiller til.