Mogens Blume-Schmidt

Kontakt: Grove gamle Skole, Vistorpvej 23, 7540 Haderup
Mobil: 2283 2620
Telefon: 9714 3188
E-mail m@mogensblume.dk
Hjemmeside: www.mogensblume.dk

  1. John F. Kennedy – Manden og Myterne
  2. Winston Churchill - et mangeartet geni
  3. Storm P. – mennesket og humoristen
  4. I 2018 fejres 100 året for Nelson Mandelas fødsel
  5. Nis Petersen – En stor fortæller, mageløs lyriker, drukkenbolt og vagabond
  6. Karen Blixen – Liv og skæbne


Levende foredrag, baseret på humor og indsigt.
Mogens Blume-Schmidt er nu pensionist efter mange år i dansk erhvervsliv. Beskæftigelsen i erhvervslivet har undervejs været kombineret med interessen for kultur og samfundsforhold.
Mogens Blume har skrevet artikler, afholdt kurser og undervist som en del af sit virke som konsulent og rektor for Den danske Eksportskole. Han er ligeledes medforfatter til flere bøger om erhvervsforhold.
Kommer rundt i hele Danmark med vitaminer til hjernen – De har hørt det:
Folkeuniversitetet, Højskolearrangementer, Menighedsråd, Oplysningsforbund Seniorklubber, TV interviews, TV - Ugens Foredrag, Ældresagen og Biblioteker (Referenceliste fremsendes gerne - Over de seneste år mere end 100 foredrag).
Generelt om foredragene:
Et foredrag har en varighed af ca. 1½ time, hvortil kommer en pause undervejs. Foredragene er understøttet af billeder og der er lejlighed til dialog og spørgsmål. Honoraret er kr. 2.200 + transport.

Med bopæl centralt i Jylland er Mogens Blume fleksibel med hensyn til tid og sted for foredragene.

1. John F. Kennedy – Manden og Myterne

Spørg ikke om, hvad jeres land kan gøre for jer. Spørg om, hvad I kan gøre for jeres land”.
Præsident Kennedy skabte begejstring og tro på fremtiden. Sammen med unge, intelligente, handlekraftige rådgivere og sin smukke, stilsikre hustru forvandlede Kennedy Det Hvide Hus og præsidentembedet til et ”eventyrhof”.
Men eventyret varede ikke ved, og fik en brat afslutning den 22. november i 1963. Foredraget, suppleret af billeder, kigger nærmere på Kennedy-klanen, præsidenten, hans eftermæle og de mange myter.

2. Winston Churchill - et mangeartet geni

Churchill er den største personlighed, der nogensinde har haft bolig i Downing Street No.10 i London.
Man fascineres af Churchills mangeartede geni, kombineret med storheden i hans liv og gerning, hvilket gennemsyrer foredraget. Churchills brogede liv illustreres med mange billeder og en række fyndige citater. Udover Churchills indsats som politiker, soldat og krigskorrespondent indeholder foredraget særlige afsnit om Churchill som forfatter, maler og privatmenneske på familiens gods, Chartwell. – Ægteparret Churchills besøg i Danmark får også særlig omtale.
Foredraget tegner et engageret og mangeartet billede af Winston Churchill.

3. Storm P. – mennesket og humoristen

Storm P. var en ægte humorist, der bevarede sit barnesind hele livet igennem. Foredraget, der ledsages af mange billeder, giver et kig på maleren, tegneren, skuespilleren og forfatteren Storm P.
Den røde tråd i foredraget er Storm P. som menneske og humorist. Han var et hyperaktivt menneske, der byggede sin humor – ikke på hån eller satire – men ægte humor, hvor vi ler med hinanden og ikke af hinanden. Den ægte humor bærer ikke blot sin egen, men også andres byrde.

4. I 2018 fejres 100 året for Nelson Mandelas fødsel

Mandelas livshistorie er fantastisk. Han fødtes om høvdingesøn og dermed potentiel folkeleder. Han blev smidt ud af universitetet på grund af sit politiske arbejde. Senere fik han juridisk embedseksamen og åbnede, sammen med en ven, Sydafrikas første sorte sagførerfirma. I 1962 – som leder af ANC - idømtes han livsvarigt fængsel og blev først løsladt 28 år senere – i februar 1990. Inden sin død i 2013 opnåede han at blive Sydafrikas første sorte præsident, at få Nobels Fredspris og vil i mange år stå som ”Afrikas store gamle statsmand”.
Foredraget om Mandela kommer bag om myten, også med billeder blandt andet fra besøg på Robben Island.

5. Nis Petersen – En stor fortæller, mageløs lyriker, drukkenbolt og vagabond

Nis Petersen levede sit liv på kanten af en almindelig borgerlig tilværelse og søgte bevidst ned i elendigheden, hvor han mente at finde selve kernen i tilværelsen. Nis Petersen blev styrtende rig på sin mest berømte roman ”Sandalmagernes Gade”, men som han selv sagde: ”Heldigvis har jeg da brugt alle pengene, og flere til”.
Foredraget, der understøttes af billeder og udvalgte tekster, er bygget op omkring Nis Petersens liv og digtning.
Se evt. TV MidtVest optagelse: Ugens Foredrag.

6. Karen Blixen – Liv og skæbne

Karen Blixen døde i september 1962 – 77 år gammel – på Rungstedlund, hvor hun levede størstedelen af sit liv. Dog undtaget de 17 år på kaffefarmen i Afrika. En periode, der i høj grad prægede hendes tilværelse, og gav afgørende næring til hendes forfatterskab.
Foredraget fortæller – også ved hjælp af billeder – om Karen Blixens baggrund og levnedsløb. Med eksempler fra hendes fortællinger, gives prøver på forfatterskabets eventyrlige indhold. De relativt korte fortællinger er ikke romaner, men historier, som gør sig mundtligt. Romaner derimod er noget skriftligt.