Mogens Blume-Schmidt

Kontakt: Lindstrømsvej 2, 8920 Randers NV
Mobil: 2283 2620
E-mail m@mogensblume.dk
Hjemmeside: www.mogensblume.dk

  1. Dansk Vestindien
  2. Angela Merkel – ”Mor, kan en mand ikke være kansler i Tyskland?”
  3. John F. Kennedy – Manden og Myterne
  4. Nelson Mandelas lange vej til frihed
  5. Storm P. en ægte humorist, der bevarede sit barnesind hele livet
  6. Winston Churchill - et mangeartet geni
  7. Karen Blixen – Liv og skæbne
  8. Nis Petersen – En stor fortæller, mageløs lyriker, drukkenbolt og vagabond


Levende foredrag, baseret på humor og indsigt.
Mogens Blume-Schmidt er nu pensionist efter mange år i dansk erhvervsliv. Beskæftigelsen i erhvervslivet har undervejs været kombineret med interessen for kultur og samfundsforhold.
Mogens Blume har skrevet artikler, afholdt kurser og undervist som en del af sit virke som konsulent og rektor for Den danske Eksportskole. Han er ligeledes medforfatter til flere bøger om erhvervsforhold.
Kommer rundt i hele Danmark med vitaminer til hjernen – De har hørt det:
Folkeuniversitetet, Højskolearrangementer, Menighedsråd, Oplysningsforbund Seniorklubber, TV interviews, TV - Ugens Foredrag, Ældresagen og Biblioteker (Referenceliste fremsendes gerne - Over de seneste år mere end 150 foredrag).
Generelt om foredragene:
Et foredrag har en varighed af ca. 1½ time, hvortil kommer en pause undervejs. Foredragene er understøttet af billeder og der er lejlighed til dialog og spørgsmål. Honoraret er kr. 2.500 + transport.

Med bopæl centralt i Jylland er Mogens Blume fleksibel med hensyn til tid og sted for foredragene.

1. Dansk Vestindien

I mere end to hundrede år var tre Vestindiske øer en del af Danmark.
De caribiske øer – Sankt Croix, Sankt Thomas og Sankt John – er forskellige, men bundet sammen af en fælles historie, hvor Danmark optræder som kolonimagt.
Øerne er nu, efter salget til USA i 1917, en del af USA og besøges hvert år af tusindvis af turister, som nyder stemningen, klimaet, strandlivet og den afslappede caribiske levevis. For danskerne rummer øerne en særlig mulighed for eventyrligt ferieliv i kombination med levende Danmarkshistorie.
Når Danmark involverede sig med fjerntliggende caribiske øer i 1700-tallet skyldtes det adgangen til tropiske produkter – især sukker – der tjentes enorme summer på. Trekantshandelen eller ”Slavehandelen” mellem Europa, Afrika og Vestindien var af afgørende betydning for indtjeningsmulighederne.
Foredraget kombinerer beskrivelsen af de tre øer både som turistmål og som levende beviser på en eksotisk og udfordrende del af Danmarkshistorien.
Nyt foredrag!

2. Angela Merkel – ”Mor, kan en mand ikke være kansler i Tyskland?”

Angela Merkel har ledet Tysklands Kristelige Demokrater (CDU) i knap 20 år – heraf 16 år som Forbundskansler.
I december 2018 gik hun af som partileder. Hendes tid som tysk kansler sluttede, som planlagt, i september 2021 i forbindelse med Forbundsdagsvalget, som CDU i øvrigt tabte stort.
Foredraget beskriver – også med billeder – Angela Merkels baggrund, opvækst og karriere. Født i Hamburg, og som spæd flyttet med familien til DDR. Efter opvækst og uddannelse i Østtyskland, kom hun – i forlængelse af Murens fald – under Helmut Kohls politiske vinger. Efter en lynkarriere i tysk politik voksede Angelea Merkel i takt med Tysklands økonomiske hovedrolle i Europa til ”EU’s og en af den frie verdens ledere”. Senest er der tale om en Angela Merkel, der udfordres af et Tyskland i opbrud og en verdensomspændende pandemi. Med tysk formandskab i EU og Merkel i front, er der etableret hjælpefonde på europæisk plan som gavner hele fællesskabet og især de sydeuropæiske lande, hvor coronaudfordringerne har været særlig store.

3. John F. Kennedy – Manden og Myterne

Spørg ikke om, hvad jeres land kan gøre for jer. Spørg om, hvad I kan gøre for jeres land”.
Præsident Kennedy skabte begejstring og tro på fremtiden. Sammen med unge, intelligente, handlekraftige rådgivere og sin smukke, stilsikre hustru forvandlede Kennedy Det Hvide Hus og præsidentembedet til et ”eventyrhof”.
Men eventyret varede ikke ved, og fik en brat afslutning den 22. november i 1963. Foredraget, suppleret af billeder, kigger nærmere på Kennedy-klanen, præsidenten, hans eftermæle og de mange myter.

4. Nelson Mandelas lange vej til frihed

Mandelas livshistorie er fantastisk. Han fødtes om høvdingesøn og dermed potentiel folkeleder. Han blev smidt ud af universitetet på grund af sit politiske arbejde. Senere fik han juridisk embedseksamen og åbnede, sammen med en ven, Sydafrikas første sorte sagførerfirma. I 1962 – som leder af ANC - idømtes han livsvarigt fængsel og blev først løsladt 28 år senere – i februar 1990. Inden sin død i 2013 opnåede han at blive Sydafrikas første sorte præsident, at få Nobels Fredspris og vil i mange år stå som ”Afrikas store gamle statsmand”.
Foredraget om Mandela kommer bag om myten, også med billeder blandt andet fra besøg på Robben Island.

5. Storm P. en ægte humorist, der bevarede sit barnesind hele livet

Storm P. var en ægte humorist, der bevarede sit barnesind hele livet igennem. Foredraget, der ledsages af mange billeder, giver et kig på maleren, tegneren, skuespilleren og forfatteren Storm P.
Den røde tråd i foredraget er Storm P. som menneske og humorist. Han var et hyperaktivt menneske, der byggede sin humor – ikke på hån eller satire – men ægte humor, hvor vi ler med hinanden og ikke af hinanden. Den ægte humor bærer ikke blot sin egen, men også andres byrde.

6. Winston Churchill - et mangeartet geni

Churchill er den største personlighed, der nogensinde har haft bolig i Downing Street No.10 i London.
Man fascineres af Churchills mangeartede geni, kombineret med storheden i hans liv og gerning, hvilket gennemsyrer foredraget. Churchills brogede liv illustreres med mange billeder og en række fyndige citater. Udover Churchills indsats som politiker, soldat og krigskorrespondent indeholder foredraget særlige afsnit om Churchill som forfatter, maler og privatmenneske på familiens gods, Chartwell. – Ægteparret Churchills besøg i Danmark får også særlig omtale.
Foredraget tegner et engageret og mangeartet billede af Winston Churchill.

7. Karen Blixen – Liv og skæbne

Karen Blixen døde i september 1962 – 77 år gammel – på Rungstedlund, hvor hun levede størstedelen af sit liv. Dog undtaget de 17 år på kaffefarmen i Afrika. En periode, der i høj grad prægede hendes tilværelse, og gav afgørende næring til hendes forfatterskab.
Foredraget fortæller – også ved hjælp af billeder – om Karen Blixens baggrund og levnedsløb. Med eksempler fra hendes fortællinger, gives prøver på forfatterskabets eventyrlige indhold. De relativt korte fortællinger er ikke romaner, men historier, som gør sig mundtligt. Romaner derimod er noget skriftligt.

8. Nis Petersen – En stor fortæller, mageløs lyriker, drukkenbolt og vagabond

Nis Petersen levede sit liv på kanten af en almindelig borgerlig tilværelse og søgte bevidst ned i elendigheden, hvor han mente at finde selve kernen i tilværelsen. Nis Petersen blev styrtende rig på sin mest berømte roman ”Sandalmagernes Gade”, men som han selv sagde: ”Heldigvis har jeg da brugt alle pengene, og flere til”.
Foredraget, der understøttes af billeder og udvalgte tekster, er bygget op omkring Nis Petersens liv og digtning.
Se evt. TV MidtVest optagelse: Ugens Foredrag.