Niels-Henrik Jensen

Kontakt: Helligkorsgade 22, 1. th., 6000 Kolding.
Telefon mobil: 4042 2179, telefon fastnet: 7552 2179.
E-mail: niels-h@post.tele.dk
Web: www.koldingskriveren.dk

  1. I frisernes land
  2. Dansk Vestindien -det solgte Paradis


Som journalist har jeg i 25 år været på jagt efter den gode og medrivende fortælling i flere af verdens kulturer. Grønland, Antarktis, Vietnam og Dansk Vestindien er de geografiske yderpunkter, jeg har besøgt. Blandt de nære rejsemål med en særpræget og spændende kultur og natur er den tyske del af Vadehavet, som jeg i nyere tid har besøgt flere gange. Grækenland, og ikke mindst grækerne, har en særlig plads i mit hjerte. I tre årtier har jeg årligt rejst i Grækenland på egen hånd og som charterturist.
Se gerne www.koldingskriveren.dk for yderligere foredrag.

Jeg medbringer PC og projektor, ønsker lærred og talepult/bord.
Jeg holder foredrag i hele landet.

1. I frisernes land

Husum er Vadehavets tyske hovedstad og nabo til de nordfrisiske øer og halliger. Theodor Storms roman ”Der Schimmelreiter” beskriver livsvilkårene bag digerne med den evige angst for stormflod, digebrud, druknedød og altødelæggende oversvømmelser. På Föhr har man talende gravsten og på Amrum frister imponerende sandstrande til driverliv i strandkurvene. Hallig Hooge mindes endnu det kongelige besøg af Frederik VI og på halligen Nordstrandischmoor er kvæg og får sat på græs. Sylt, på dansk Sild, er tumleplads for de rige og berømte, der kan bade sig i blitzlys ved strandrestauranten ”SANSIBAR”. Og nyde et par glas fra en af Tysklands største vinkældre. Men den frisiske kultur har overlevet i arkitektur, sprog og levevis.
(Varighed typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Honorar 3.000 kr. plus transport)

 

2. Dansk Vestindien -det solgte Paradis

Mit foredrag om Dansk Vestindien er baseret på flere rejser til vores tidligere tropekoloni. I 1917 solgte vi øerne, der i dag hedder US Virgin Islands, for 25 mio. dollars. Jeg har besøgt øerne Skt. Thomas, Skt. Croix og Skt. John og kan i ord og billeder fortælle historien om plantageejernes rigdomme, generalguvernør Peter von Scholtens frigivelse af de sorte slaver, romproduktionen og de vidunderlige strande med koralsand, der er blandt verdens bedste. I 2017 blev 100-året for salget af øerne markeret med et stort antal udstillinger, bogudgivelser og andre aktiviteter i Danmark og i US Virgin Islands. Historien om Dansk Vestindien og Danmarks fortid som slavenation er både skræmmende og fascinerende. Og kalder, måske-måske ikke, på en undskyldning.
(Varighed typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Honorar 3.000 kr. plus transport)