Niels Pedersen

Kontakt: Vesterled 1, 9560 Hadsund
Telefon: 5344 0310
E-mail: np@niels-pedersen.dk 

  1. Udødelighed er som Sneen - om H.C. Andersens forfatterskab
 

Friskolelærer og billedkunstner Niels Pedersen.
Jeg har i 25 år arbejdet som lærer i primært friskoleverdenen. Underviser primært i dansk, samfundsfag og historie. Jeg har desuden skrevet freelanceartikler med historisk indhold til danske dagblade. Jeg udbyder et foredrag om hovedtræk i H.C Andersens forfatterskab.

Jeg holder foredrag i hele landet.

Udødelighed er som Sneen - om H.C. Andersens forfatterskab

Røde tråde i forfatterskabet, troen, selviscenesættelsen og den fiktive identitet. Det altoverskyggende gennembrud, der aldrig kom.
H.C Andersens voksede op på ”Usædelige Fyen”, hvor 30% af alle børn blev født ulden for ægteskabet, og hvor børnedødeligheden var stor. Faren var rationalist. Troede på, at Kristus var et menneske, men et usædvanligt menneske. Moren var dybt overtroisk. Troede på Åmanden, spåkoner og kometer. Bedstemoren havde fyldt ham med løgnehistorier. Som 14-årig flygtede H.C til København. Med ”Den indre rimdjævel” på ryggen og frygten for at blive sat i snedkerlære tromlede han med improvisationer og recitationer ind på de bonede gulve – helt ind på Amalienborg. For han var jo i virkeligheden kongesøn. Eller var han? Kom ind på Det Kgl Teater, men blev fyret og sat på skolebænken i ”Plagelse”, hvor han i en time med fremmedsprog skrev det digt, der helt tilfældigt gjorde ham verdensberømt og som anlagde et helt nyt syn på barnet og barndommen. Få år senere skrev han en roman, hvor han i det 22. århundrede flyver i en brødkurv over København og taler med et tårn, der kan alle monologer fra Hamlet. Skriver Danmarks første storbylyrik og Danmarks første dannelsesroman, der med en mesterlig psykologisk indsigt banede vejen for Det moderne gennembrud. I 1835 skriver han af ren pengenød fire eventyr, der udkom op til jul. For vidste du, at H.C Andersen var en mester i markedsføring?
I foredraget vil jeg via lyrik, dagbøger, rejsebøger, romaner og eventyr, klip og collager fortælle om myten, selviscenesætteren, eventyreren, hypokonderen, provokatøren men vigtigst af alt forfatteren H.C Andersen. Du vil høre om røde tråde i forfatterskabet, digterens tanker om udødelighed, kærligheden og det altoverskyggende gennembrud, der aldrig kom.
(2 x 50 min. -mulighed for længere eller kortere foredrag. Pris 3000,- plus transport. Hjælpemidler: Mikrofon, PC, projektor, lærred)
Foredraget er tidligere afholdt: Rebildcentret, Rebild; Vindblæs Friskole for lokal grundejerforening. Kommende: Den bette skole, Skelund.