Per Günther

Kontakt: Kongensgade 3, 6700 Esbjerg
Telefon: 7512 8739
E-mail:gynther@esenet.dk

  1. Organist i 62 år
  2. Musikkens forunderlige verden
  3. Opera er noget mærkeligt noget
  4. Historien om Beatet
  5. H. C. Lumbye, Nordens Strauss
  6. Esbjerg Musik- og Sangforening
  7. Sorgmusik

Per Günther er født 1933 i Odense
I 54 år organist ved Treenighedskirken, Esbjerg hvor han oprettede Treenighedskirkens Drenge-mandskor.
Koncerteret i Europa, Canada og USA.
Forfattet bøger om kirke- og musikliv i Esbjerg og produceret udsendelser om musik for Danmarks Radio og tv.
I Musikhus Esbjerg holder han introduktioner for publikum forud for klassiske koncerter og operaer.

Aktiv foredragsholder hovedsageligt i det sydlige Jylland og på Fyn.

1. Organist i 62 år

På baggrund af både alvorlige og ret så fornøjelige oplevelser fortæller Per Günther om sit mangeårige
arbejde som kirkemusiker.

2. Musikkens forunderlige verden

Per Günther fortæller og spiller eksempler på hvordan musikken har udviklet sig op gennem tiderne og gennemgår efterfølgende et af den klassiske musiks mest elskede orkesterværker: Smetanas "Moldau". Dette foredrag er ofte blevet brugt på undervisningsinstitutioner, højskoler og lignende.

3. Opera er noget mærkeligt noget

Ingen kan fortælle os hvem der egentlig fandt på det med at optræde syngende i en dramatisk scene – måske er det opstået som en slags selskabsleg i aristokratiske kredse, hvor man slog sig løs og agerede som mytologiske figurer. Forbilledet har nok været de oldgræske tragedier. Per Günther vil give et bredt billede i ord og toner af hvordan operaen har udviklet sig i Europa frem til vor tid.

4. Historien om Beatet

Med en række lydeksempler vil Per Günther fortælle om hvordan den rytmiske musik – jazz – beat – roch m.m. har præget den vestlige verden frem til først i 1970-erne.

5. H. C. Lumbye, Nordens Strauss

Lumbye var den mest elskede, ja næsten forgudede komponist og musiker i 1800-tallets København, og det er i høj grad gennem hans charmerende musik, at Københavns Tivoli er blevet den tillokkende eventyrhave for mennesker fra hele verden. Lumbye vandt også selv internationalt ry på sine turneer til europæiske storbyer, og i musikkens by Wien blev han hædret med betegnelsen ”Nordens Strauss.” Krydret med musikeksempler fortæller organist Per Günther om Lumbye og hans samtid i den danske guldalder.

6. Esbjerg Musik- og Sangforening

Esbjerg Musik- og Sangforening var i 69 år byens selskabelige samlingspunkt nummer et, og det var en prestigesag i det opvoksende borgerskab at være medlem her. Foreningen blev stiftet i 1884 på det dengang nye Centralhotel på Torvet, og det er disse to institutioner der er den røde tråd i Per Günthers fortælling om musiklivet i Esbjerg.

7. Sorgmusik

”…og så vil de pårørende gerne, om organisten spiller om lidt når de går ud!” Det er efterhånden tit, at der står sådan på salmesedlen, som organisten får forud for en bisættelse eller begravelse. Det drejer sig naturligvis om Kim Larsens sang ”Om lidt bliver her stille” Nogen fnyser mens andre bare siger ”nå ja!” og spiller den. Spørgsmålet om dette vil organist Per Günther tage op i sit indlæg om forskellen – dersom der er en sådan – mellem verdslig og kirkelig musik.

Dertil kommer foredrag om komponister og enkeltværker – koncerter, symfonier, operaer, oratorier mm.

De fleste af foredragene ledsages af musik (Minidisc) og billeder (Powerpoint).
Honorar efter aftale.