Peter Duetoft

Kontakt: Vestergade 1b, 9870 Sindal
Telefon:9893 4565/4054 6660
E-mail: peter@duetoft.dk
Hjemmeside: www.duetoft.dk

  1. J.F. Willumsen og hans tid
  2. Så opfør jer dog ordentligt!
  3. Demokrati er ikke sex'et! (erfaringer fra et liv i politik)
  4. Hvorfor gør de det?
  5. Moderator/ ordstyrer

 

Historie-fortæller, skribent og samfundsdebattør. Aktiv i værdi og etik diskussioner bl.a. som talsmand for Den Danske Frimurerorden. (se mere www.duetoft.dk
Engageret i dansk og international politik i en lang årrække. Medlem af Folketinget 1988-2001. Bl.a. Formand for Finansudvalget. Herefter leder af en række EU og FN demokrati-projekter bl.a. i det tidligere Sovjet.
Peter Duetoft er nu leder af Victor Petersens Willumsen Samling på Herregården Odden i Vendsyssel.

eter Duetoft holder foredrag i hele landet.

1. J.F. Willumsen og hans tid

Den danske maler, J.F.Willumsen (1863-1958) var een af pionererne i den kunstneriske side af Det Moderne Gennembrud. Dette tager oftest udgangspunkt i Georg Brandes og litteratur, men på det kunstneriske område skete der et lige så stort opgør med fortidens skovsøer og nationalromantik. Pludselig kunne nedslidte vaskekoner i Paris eller krigsinvalider også komme med. Willumsen var ikke bevidst provokerende, men emnevalg og facon kunne provokere. Eksempelvis i forbindelse med kvinders placering i samfundet.
Peter Duetoft er leder af Victor Petersens Willumsen Samling på Herregården Odden i Vendsyssel. Han vil fortælle om tiden og dets udfordringer, men også om Samlingen, der i detaljer viser Willumsens arbejdsmetode.
Fortælle arrangementet er således en blanding af historie og kunst. Og selvom Peter Duetoft ikke er kunsthistoriker, kommer der meget gode sammenhænge ud af det alligevel.
(45-75 min.+ spørgetid og diskussion; 4000 kr. + transport efter aftale)

2. Så opfør jer dog ordentligt!

Omgangsformen er ofte rå og ubarmhjertig i det moderne samfund. Pli og dannelse er glemte ord. Det kommer til udtryk i måden, vi taler til og omtaler hinanden på. Det kommer til udtryk på de sociale medier. Det kommer til udtryk, når vi skal hjælpe hinanden eller yde service. ”Jeg og mig” – har erstattet ” vi og os”.
Men hvad gør dårlig opførsel ved fællesskabet? Skader den minoritetsgrupper – og fjerner den fundamentet for folkestyret? Hvad er det egentlig, vi gør ved hinanden?
Ensomhed. Voldelige grupper. Vanvidsbilister. Snyd og bedrageri. Alt dette er følger af manglende respekt for vore medmennesker.
Arrangementet kan måske provokere én og anden – men det er ikke et lokalt ”brokke arrangement”. Der peges nemlig på veje mod et mere harmonisk samfund – og igennem dialog, inspirerer vi ofte hinanden til at ”gøre noget ved det”.
(45-75 min.+ spørgetid og diskussion; 4000 kr. + transport efter aftale)

3. Demokrati er ikke sex'et! (erfaringer fra et liv i politik)

Forudsætningen for et demokrati er, at man accepterer at naboen vil noget andet end én selv. Hvis man ikke gør det, er det vejen til et diktatur. Den medmenneskelige dannelse og forståelsen for fællesskabets nødvendighed har været forudsætningen for opbygningen af vort folkestyre.
I disse år er mediestunts, udspekulerede meningsskift, løb efter meningsmålinger og en hård tone med til at ødelægge vort demokrati. I stedet for at holde fast i en række grundlæggende værdier er man med til at skabe forvirring og usikkerhed i samfundet. Centralisering, regneark og fokus på effektivisering er en udfordring – ligesom globalisering, internationalisering og uhæmmet markedsøkonomi er det. Der er nok at tage fat på.
For nogen tid siden ringede en arrangør og spurgte, om jeg ville komme og fortælle. Det ville jeg gerne. "Hvad vil du tale om ?", spurgte hun. "Demokrati" - sagde jeg. Svaret var: "Vil du ikke nok finde et andet emne, demokrati er ikke sex'et!". Det er det måske ikke, men det er vigtigt. Demokratiet er under pres overalt i Verden - og hvis vi ikke vil drøfte det, så ender det galt.
Med erfaring fra arbejde i vort demokrati gennem mange år på mange niveauer og som tidligere leder af en lang række FN og EU demokratiprojekter verden over, lægger Peter Duetoft op til en debat om folkestyrets udfordringer og om, hvordan vi redder demokratiet i en stormfuld verden.
(45-75 min.+ spørgetid og diskussion; 4000 kr. + transport efter aftale)

4. Hvorfor gør de det?

Tusindvis af danske kvinder og mænd er medlemmer af loger og andre specielle organisationer. Ofte gennemfører de hemmelige ritualer ved optagelsen og ved andre særlige lejligheder.
Der er et væld af myter og fordomme omkring denne virksomhed. Dan Brown og andre forfattere bruger den lukkede verden som ramme for deres romaner. Konspirationsteorier florerer. Der er ikke det, der er ikke er logernes skyld: De styrer Verden, de har opbygget Washington og de stod bag 11.september.
Men, hvad er virkeligheden? Hvorfor bruger mennesker denne lukkede verden – og til hvad? Hvad er egentligt hemmeligt? Ganske enkelt: Hvorfor gør de det?
Peter Duetoft fortæller om én af de mest kulturbærende strømninger i vor internationale kultur. Han giver eksempler på den ideverden, man støder ind i og han lægger op til en diskussion om, hvorvidt der stadig er brug for dette ”frirum” i det moderne samfund. Er det i virkeligheden en dannelsesrejse, mennesker går ind til?
Måske er det slet ikke så hemmeligt, som de siger!
(45-75 min.+ spørgetid og diskussion; 4000 kr. + transport efter aftale)

5. Moderator/ ordstyrer

Peter Duetoft har stor erfaring i mødeledelse - både når det gælder store og mindre møder. Han leder deltagerne afslappet, men fast gennem det planlagte program.