Rasmus Wichmann

Kontakt: Langelinie 18, 7500 Holstebro
Telefon: 2449 7127
E-mail: kontakt@rasmuswichmann.dk 

  1. Den kolde krig i bøgerne
  2. Danske mystikere – en introduktion
  3. Danmarks glemte krige
  4. Virkelighedens "Game of Thrones"
  5. Soldaterliv i 1800-tallet. Landeværnet på din egn


Rasmus Wichmann er cand. mag. fra Københavns Universitet, og er Historiker med stort H. Han har både arbejdet på militærhistoriske udstillinger, oversat gamle kildetekster, og optrådt i historiske dragter. Han er dog også en kreativ sjæl, der har skrevet fiktion og undervist unge i spildesign. Så hvis I vil have en foredragsholder, der kombinerer populærkultur med solide fakta, så kontakt Rasmus Wichmann!

Med base i Midtjylland rykker Wichmann ud i hele landet.

1. Den kolde krig i bøgerne

Den Kolde krig satte sig ikke blot spor i landskabet med beskyttelsesrum og kaserner. Den satte også spor i sindet. Ikke mindst i populærkulturen. Foredraget vil gennemgå temaer fra den kolde krig: Fra jordnære trusler som spionage og oprustning, til løbske supercomputere, hjernevask og atomkrig. Vi gennemgår de internationale forfattere som John le Carré, Ian Fleming og Leif Davidsen. Ikke mindst tager vi fat på forfatterskaber der er gået i glemmebogen, men som nu har fået fornyet aktualitet.
(60-90 min.; 3.500 kr. plus transport)
Tidligere afholdt på Stevns Bibliotekerne, Folkeuniversitetet i Nykøbing Falster og Roskilde, Valby Kulturhus og Mandagsklubben Randers.

2. Danske mystikere – en introduktion

Danmark er ikke kendt for religiøs litteratur. Det er blevet bøgernes mærkelige onkel, som man sjældent taler om. Ikke desto mindre har nogle få forfatterskaber sat sig varige spor. Tag med på en rejse igennem den danske mystik: Martinus’ tredje testamente. Mystikkens ”Morten Korch”, Anker Larsen. Okkultisme forklædt som spændingsromaner hos Erwin Neutzsky-Wulff. Og ikke at forglemme: Ole Skjerbæk, manden der satte gang i en fornyet interesse for mysticismen.
(60-90 min., 3500 kr. plus transport)
Foredraget er nyt!

 

 

3. Danmarks glemte krige

Hvor mange ved at danske tropper deltog i 1600- og 1700-tallets største internationale konflikter? Og at man kan finde mindesmærker for danske faldne i både England og Irland? Hør vaskeægte røverhistorier om irske snaphaner. Om fyrstehuse der havde familietræf på slagmarken. Om piratbekæmpelse med kanoner. Og først og fremmest om krige som Danmark vandt!
(60-90 min.; 3.500 kr. plus transport)
Tidligere afholdt på Gl. Rødovregaard (Dansk Militærhistorisk Selskab), museet i Aughrim (Irland), samt på Holstebro Aktivitetscenter.

 


4. Virkelighedens "Game of Thrones"

Mere gruopvækkende end nogen TV-serie! Kan det virkelig passe at "the Red Wedding" har fundet sted? Det kan det - og virkelighedens "Black Dinner" i 1440 var ikke noget for børn. De blev nemlig slået ihjel ved lejligheden. Game of Thrones - og bøgerne de er baseret på - lægger sig faktisk tættere op ad historiske beretninger end mange historiske film og serier! Hør om Daenerys’ forbindelse til det britiske kongehus i eksil. Om Mathilde af Canossa; middelalderens mest magtfulde kvinde – og forbillede for Cersei Lannister. Og kan det passe at den grufulde Bolton er baseret på Skotlands nationalhelt, William Wallace?
(60-90 min.; 3.500 kr. plus transport)
Foredraget vil blive afholdt på bibliotekerne i Holstebro, Holbæk, Jyllinge, Aarhus (Dokk1), Fredericia og mange andre steder!

5. Soldaterliv i 1800-tallet. Landeværnet på din egn

Året er 1801. En lang fredsperiode er med ét forbi, da et engelsk angreb trækker Danmark-Norge ind i Napoleonskrigene. Landet må sikres mod nye angreb! Blot ét år efter stavnsbåndets afvikling lægges en ny byrde på befolkningen: Landeværnsregimenterne. Foredraget gennemgår landeværnets oprettelse, nedlæggelse og betydning for eftertiden. Der vil også blive lagt stor vægt på de almindelige forhold: Session, tjenestetid og træning. Til sidst gives et bud på hvorvidt landeværnet var en form for værnepligt, eller snarere en tidlig udgave af hjemmeværnet?
Foredragsholder fortæller også hvor du kan finde viden om landeværnet på din egn.
(60-90 min.; 3.500 kr. plus transport)
Foredraget har været afholdt på Folkeuniversitetet i Thisted.