Steen Balle

Kontakt: Absalonsgade 16, 3., 1658 København V.
Telefon: 3074 4220
E-mail: steenballe@adr.dk
Hjemmeside: www.steenballe.dk 

  1. Gale Sondergaard – den ondeste dansker i Hollywood
  2. Kældernæs-mordet – et drama på Lolland
  3. Et sogn på Lolland – hvad er historie?Jeg er uddannet højskolelærer og har arbejdet på Bornholms Højskole i 13 år, vokset op på Lolland. Har i mere end 30 år holdt foredrag, på højskoler og i foreninger, om mine rejser og om folks forskellige livshistorier.
Underviser stadig som lærer på Vestre Fængsel, så jeg er ikke til rådighed 24 timer i døgnet.
I mine foredrag lægger jeg vægt på, at folk skal gå hjem med nye tanker og oplivet.

Steen Balle holder foredrag i hele landet.

1. Gale Sondergaard – den ondeste dansker i Hollywood

Gale Sondergaard blev født i Minneapolis, USA, af danske forældre i 1899. Faderen var min mors farbror, flygtede fra Rødding i 1890, da han ikke ville være tysk soldat. Hun ville være skuespiller og blev det - fik i 1936 en Oscar for bedste kvindelige birolle i sin debutfilm Anthony Adverse. Verden stod åben for de ondeste roller. Under Anden Verdenskrig blev Gale Sondergaard brugt som reklame for at få amerikanske kvinder ud at cykle, men i 1947 blev hun sammen med sin mand filminstruktør Herbert Biberman (Jordens Salt) sortlistet af det Amerika hun havde hjulpet. I stedet for at lade sig kue gik hun foran – og lavede i 1950'erne sit eget One Woman Show om 5 historiske kvinder, bl.a. Ibsens NORA. Mit foredrag handler også om et ægtepar, som gerne ville redde hele verden, men glemte deres egne børn.
Bogen: Gale Sondergaard - birollens dronning. 2013
(69-90 min.; nødv. hjælpemidler: projektor, forstærker og højtaler. Medbringer egen bærbar computer med billeder, filmklip; 1.800 kr. + transport)

2. Kældernæs-mordet – et drama på Lolland

Mordet huskes stadig – folk taler om det. En købmand i Kældernæs blev i december 1949 slået ihjel, og Peter Larsen fik 16 års fængsel. I mit foredrag indgår også hans egen dramatiske beretning om flugten fra Nyborg Statsfængsel 1. september 1952. Lokalbefolkningen ved Nyborg var imponeret – hvordan kunne han gemme sig for 500 politibetjente. Han blev fundet i det gamle DDR. Men hvorfor ville købmanden i ambulancen til Sakskøbing ikke sige, hvem gerningsmanden var??. Jeg fortæller også om mit møde med Peter Larsen i 1974 og i 1997.
Bogen: Kældernæs-mordet, 2000
(60-90 min.; 1.800 kr. + transport)

3. Et sogn på Lolland – hvad er historie?

- en fortælling om sognet Slemminge på Lolland, hvor jeg voksede op, og som jeg udforskede i 1970'erne. Forlystelseslivet. Øgenavne. Landbruget med andelsmejeriet. Sognerådet. Forsamlingshuset. De sociale kår. Jeg fortæller om indsamlingen, og hvordan jeg den gang oplevede, at vores største historiske arkiver ikke er museer, men folks lofter.
Bogen: Et sogn på Lolland, 1979
(60-90 min.; hjælpemidler: evt. kassettebåndoptager – foredraget kan holdes uden; 1.800 kr. + transport)