Thomas Kvist Christiansen

Kontakt: 6. Julivej 30, 7000 Fredericia,
telefon: 2252 5625
Mail: post@kvistkommunikation.dk
Hjemmeside: www.kvistkommunikation.dk, www.arletteandersen.dk og www.alexfragulag.dk
Facebook: Arlette Andersens historie

  1. Foredrag om mareridtet i Auschwitz
  2. Tre stærke kvinder
  3. Alex – Miraklet fra Stalins Gulag


1. Foredrag om mareridtet i Auschwitz

Journalist, forfatter, fotograf og foredragsholder Thomas Kvist Christiansen Producerede i 2017 dokumentarfilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, om et af de sidste overlevende fra Auschwitz, den fransk-danske jødiske kvinde Arlette Andersen – et af de få direkte vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien. I 2018 skrev og udgav Thomas Kvist Christiansen bogen om hendes historier – og ikke mindst om den betydning, som det har haft, at Arlette Andersen har rejst rundt og fortalt sin historie.
I 25 år rejste Arlette Andersen fra Fredericia rundt i hele landet, særligt til mange skoler og gymnasier, og fortalte om at overleve et års fangenskab i nazisternes værste dødslejr under Anden Verdenskrig. Arlette Andersen blev ansigtet på Holocaust. I foråret 2015 var det slut efter 426 foredrag. Fysikken og stemmen kunne ikke længere klare de mange foredrag. Arlette Andersen lagde efterfølgende opgaven med at formidle sin personlige historiske beretning i hænderne på Thomas Kvist Christiansen med et inderligt håb om, at hendes historie på den måde kan leve videre som foredrag.
I august 2022 døde Arlette Andersen i en alder af 98 år.
Thomas Kvist Christiansen arbejder nu 11. år med at formidle Arlette Andersens historie i film og i foredrag. I hans foredrag om hendes liv kommer man ved hjælp af klip fra filmen og en mængde billeder meget tæt på denne stærke kvinde, som er en af de meget få danskere, der har været fange i Auschwitz. Som lytter og seer får man i foredraget serveret hele Arlette Andersens fortælling tilsat ekstra historier og vinkler. Det hele bliver løbende sat ind i det rette historiske perspektiv. Takket være en række unikke filmoptagelser ved forskellige foredrag, kan man opleve Arlette give svar på centrale spørgsmål fra publikum.
Thomas Kvist Christiansen formidler Arlette Andersens historie som et vidne til en overlevers beretning. I dag er ikke længere direkte vidner til historien, derfor har det stor værdi, at vidnernes vidner fortsætter missionen med at fortælle og dermed bidrage til, at vi aldrig glemmer historien.
Foredraget fortæller om oplevelserne i udryddelseslejren, hvor Arlette Andersen i sidste ende reddede livet takket være en græsk ingeniør og jøde, Jaques Stroumsa, der skaffede hende og veninden Denise arbejde på en våbenfabrik. Thomas Kvist Christiansen sætter i sit foredrag fokus på en række temaer, som knytter sig til Arlettes historie, ligesom den sættes ind i et nutidigt politisk perspektiv - blandt andet med spørgsmålet: ”Hvad kan vi bruge Arlettes historie til i dag?”.
(Thomas Kvist Christiansen tilbyder foredrag af 90-120 minutters varighed efter aftale til en pris på 4.000 kr. + kørsel/transport)

2. Tre stærke kvinder

Hvad har en kvinde, der har levet mere end 50 år med en smertefuld gigtsygdom, til fælles med en Auschwitz-overlever og en straffefange fra Stalins Gulag-lejre. Svaret findes i foredraget ”Tre stærke kvinder”, der fortæller historien om tre kvinder, der valgte at holde fast i troen på og kærligheden til livet på trods af store personlige kriser - en fandenivoldskhed der holdt dem fast i, at det nok skulle gå. Desuden er alle tre kvinder mærket eller formet af Anden Verdenskrig og tiden derefter – i Danmark, i Letland og i Frankrig.
Forfatter og journalist Thomas Kvist Christiansen har brugt de seneste 10-11 år på at arbejde med historien om to stærke kvinder, der hver især gennemlevede et mareridt og et helvede, som vi umuligt kan sætte os ind i. Den fransk/danske jødiske kvinde Arlette Andersen overlevede ét års fangenskab i nazisternes værste udryddelseslejr Auschwitz under Anden Verdenskrig. Den lettiske kvinde Olite Priede overlevede 10 års fangenskab i russiske fangelejre, hvor hun tilmed fødte en søn, som på mirakuløs vis overlevede.
Arlette Andersens historie er fortalt i filmen ”Arlette – En historie vi aldrig må glemme” og i bogen ”Vi er her for at dø”. Olite Priedes historie er fortalt i bogen ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag”.
Men Thomas Kvist Christiansens mor, Dorthe Kvist Christiansen, har også kæmpet sine egne kampe i skyggen af sygdommen leddegigt. Da Dorthe Kvist Christiansen døde i en alder af 82 år, havde hun levet med leddegigt i mere end 50 år. Det er noget af en rekord, og de færreste kan sætte sig ind i, hvordan det må være at leve i et smertehelvede, alt imens begrænsningerne for ens livsudfoldelse snævres ind i takt med at sygdommen æder og nedbryder brusken mellem knoglerne.
Men hvad har forfatterens mor Dorthe til fælles med to kvinder, der overlevede ubeskrivelige rædsler i tyske og russiske fangelejre under og efter Anden Verdenskrig? Thomas Kvist Christiansens foredrag ”Tre stærke kvinder” er historien om tre seje kvinder, der gennemlevede nogle markante omvæltninger i deres liv, forandringer der betød, at de på den ene eller anden måde måtte ændre deres liv – tre kvinder der var formet af krigen, tre kvinder der ikke længere er blandt os.
(Thomas Kvist Christiansen tilbyder foredrag af 90-120 minutters varighed efter aftale til en pris på 4.000 kr. + kørsel/transport

3. Alex – Miraklet fra Stalins Gulag

Thomas Kvist Christiansens foredrag er baseret på bogen ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag”, som han udgav i sommeren 2022. Udgangspunktet for historien er den i dag 73-årige Alex Thomsen fra Augustenborg, der blev født i en russisk arbejdslejr under Stalin. Alex Thomsen, som i starten fik navnet Lille Alex, er søn af den sønderjyske læge Alexander Thomsen og den lettiske kvinde Olite Priede. De to mødte hinanden under deres ti år lange fangenskab i de russiske Gulag-lejre – dømt for henholdsvis spionage og for at samarbejde med den lettiske modstandsbevægelse.
I foredraget tager Thomas Kvist Christiansen udgangspunkt i historien om den unge, sønderjyske læge Alexander Thomsen, der efter Anden Verdenskrig rejste til Berlin på en frivillig hjælpemission for international og svensk Røde Kors for at hjælpe de skandinaviske koncentrationslejrfanger med mad og medicin. Med falske russiske anklager om spionage blev han efterfølgende tvunget til Rusland og her først dødsdømt og siden sendt ti år i flere forskellige arbejdslejre. I de sovjetrussiske fangelejre blev han ”glemt” af myndighederne, og kun takket være en flere år lang og ihærdig indsats fra broderen, den amerikanske efterretningsofficer Hans Peter Thomsen, blev Alexander lokaliseret i lejrsystemet Vorkuta.
Foredraget rummer således også en stærk amerikansk undercover agenthistorie og en historie om to brødres stærke følelsesmæssige bånd – og så er det historien om en statsminister, der trak i de diplomatiske tråde for at hjælpe Alex og hans mor Olite Priede til Danmark, så de kunne forenes med Alexander Thomsen.
Bogen ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag” er baseret på øjenvidneskildringer, dagbogsfortællinger, historiske dokumenter og ikke mindst på ”Lille Alex”, Alex Thomsens, egne erindringer. Det er historien om at starte sit liv i en barsk russisk fangelejr i den iskolde tundra i Sibirien under Stalins styre efter Anden Verdenskrig - en bidende kold decemberdag kort før juleaften i 1950. Foredraget er rigt illustreret af billeder og videoklip, hvor Alex Thomsen selv fortæller dele af sin historie.
(Thomas Kvist Christiansen tilbyder foredrag af 90-120 minutters varighed efter aftale til en pris på 4.000 kr. + kørsel/transport)
Yderligere informationer om ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag” kan læses på Facebook: Alexanders historie – eller på www.kvistkommunikation.dk