Thomas Uhre Fenger

Kontakt: Søndermølle 32, 8789 Endelave
Telefon: 20324910
E-mail: thufendelave@gmail.com

  1. Påskemorgen
  2. Åbnes når jeg dør
  3. Gammel høstdag
  4. Martyrer og skjulte kristne i Nagasaki
  5. Forfatteren Gynther Hansen


Jeg er født i 1947, er cand. theol. og forhenværende præst i folkekirken. Har desuden været sømandspræst i Japan og Belgien. Jeg har over de seneste 15 år skrevet og fået udgivet en god håndfuld bøger: Erindringer, noveller, en roman. Er bogaktuel (marts 2019) med den skønlitterære udgivelse ”Påskemorgen – 10 fortællinger”.

Jeg kommer gerne i hele landet.

Alle foredragene koster kr 3000 plus transport. De varer omkring 90 minutter, men tiden kan tilpasses. På grund af, at jeg bor på en lille ø, kan en gæsteseng til overnatning være påkrævet.

1. Påskemorgen

Påskemorgen er min nyeste udgivelse og rummer 10 korte fortællinger.
Jeg vil udover at præsentere denne bog tillige fortælle om og give smagsprøver fra mit øvrige forfatterskab.
Foredraget er helt nyt.

2. Åbnes når jeg dør

Genfortælling og oplæsning fra min roman ”Åbnes når jeg dør”(2016).
Romanen udspiller sig dels i landsbyen Røvl i det vestlige Jylland, hvor pensionisten Preben bor, og hvor der er en krostue, som Preben besøger et par timer dagligt for at mødes med fyraftenssjakket, en flok midaldrende og ældre mænd, for at vende de lokale nyheder og skylle dem ned. Og den udspiller sig dels i Japan, hvor Preben boede i en yngre alder, dengang han blev skilt og sejlede langfart i containerflåden , og hvor han gemmer på en hemmelighed. Nu vil Preben gense Japan efter de mange år, og han tager sin voksne datter med, som ikke fik lov til at besøge ham, da han boede derude.
En roman, der rører ved både alvoren og humoren.
Foredraget har været holdt på Gredstedbro Hotel og på Løgumkloster Refugium.

3. Gammel høstdag

Genfortælling og oplæsning af fortællingen ”Gammel høstdag” fra min bog ”Græsk lykke”(2013).
Gammel høstdag udspiller sig i den fiktive jyske landsby Hvorre. Der foregår ikke så meget i Hvorre. Men en dag læser Otto i avisen, at der har været afholdt gammel høstdag længere oppe nordpå og får tanken, at det skal de også prøve i Hvorre. Han forelægger ideen for petanquevennerne, pensionerede landmænd ligesom Otto. De tænder på ideen, og forberedelserne går i gang. Undervejs er der Ottos og Jyttes store fest på kroen, deres bustur til København, og indsatsen for at bevare Hvorre Købmandsgård.
Fortællingen er holdt i en humoristisk tone.
Foredraget har været holdt i Tyrsted Sognehus og i Lyne Forsamlingshus.

4. Martyrer og skjulte kristne i Nagasaki

Nagasaki i det sydlige Japan er mest kendt for den anden atombombe, som eksploderede over byen den 9.august 1945.
Men Nagasaki og egnen omkring gemmer også på en vigtig historie om, at det var hertil, jesuittermissionærer ankom omkring 1550 ombord på portugisiske handelsskibe, og at de havde held til at give kristendommen fodfæste i Japan. Mange blev omvendte. Men efter få årtier mødte de kristne modstand, og der opstod forfølgelser. Titusinder led martyrdøden. Omkring 1650 blev kristendommen helt forbudt og de kristne fordrevet. Japan lukkede sig for omverdenen de næste 200 år, og alle troede, at kristendommens epoke var slut. Men rundt på afsides steder og småøer overvintrede små fællesskaber og vedblev at dyrke deres tro i hemmelighed, de såkaldte ”skjulte kristne”. Verden opdagede disse omkring 1850, hvor Japan igen blev åbnet. Repræsentanter for de ”skjulte kristne” stod frem og gav sig til kende. Det er denne fantastiske historie, som foredraget vil afdække i ord og billeder.
Jeg har boet og arbejdet i Japan og været der mange gange efterfølgende.
(Hjælpemidler: Projektor med tilbehør)
Foredraget har været holdt i Vestkirken i Ballerup, og i Ådum Forsamlingshus.

5. Forfatteren Gynther Hansen

Gynther Hansen(1930-2014) hører ikke til blandt de kendteste danske forfattere. Men alligevel har han et betydeligt forfatterskab bag sig og modtog flere hæderspriser. Han boede det meste af sit liv på sydsiden af Aabenraa Fjord, hvor han voksede op i et hjemmetysk miljø, hvor hjemmet hældte mod det tyske, hvilket ikke var uproblematisk i en sønderjysk kontekst netop i årene op til, under og efter 2.verdenskrig. Gynther Hansen skriver om dette i den delvist selvbiografiske romantrilogi: ”Hitler, min far og mig”, ”Soldaterne” og ”Danskerne”. Der er tale om en spændende og dramatisk livshistorie.
Foredraget vil være en genfortælling af disse romaner med oplæsning af uddrag undervejs.
Jeg er selv vokset op i egnen ved Aabenraa Fjord.
Foredraget har været holdt i Kirkeligt Samfund i Skjern og på Løgumkloster Refugium.