Flemming Rishøj (2)

Kontaktadresse: Slåenvej 40, 6715 Esbjerg N.
Telefon: 7545 6197, mobil: 2041 6197
E-mail: rishoyflemming@gmail.com
Hjemmeside: www.askofu123.dk

Præst og foredragsholder. Teologisk uddannelse fra Norge, ca. 10 år som missionær i Tanzania – kortere ophold på Grønland – rejseleder.

Flemming Rishøj kommer i hele landet med sine foredrag.

For alle foredrag: (60-90 min.; 3000 kr. + kørsel efter statens takst)

Foredrag:

1. Alting flyder…… eller gør det?
2. Djævelens advokat
3. Den moderne familie er under pres
4. Vestkysten – en fortællerejse om menneskers liv og tro
5. Nærdødsoplevelser
6. Bliv på dit fortov – Et foredrag om det at miste – og om at komme videre
7. Den gamle folkekirke – kan den og skal den overleve
8. Livsglæde og livskurs
9. De farlige kvinders ø
10. Djævle- eller paradisøen

Foredrag 1

Alting flyder…… eller gør det?

For bare få år siden var ”single” et begreb man forbandt med badminton.
Men i nyere tid dækker begrebet også den voksende gruppe af mennesker, der ikke lever i fast forhold, men som mere eller mindre har valgt at leve som single.
Foredraget forsøger at belyse forskellige single-typer og gennemgår forandringer i familiemønstret. Er vi i Danmark på vej mod et samfund, hvor vi forplanter os på en sådan måde, at vi er nødt til at ”importere” hjælp udefra for at ”bevare samfundet intakt?”
Hvad sker der, når et samfund ikke evner at forplante sig?
Ca. 1/3 af befolkningen mellem 25 og 40 år lever i dag som singler.

Foredrag 2

Djævelens advokat

Den 23. juli 2011 blev en skelsættende dag for advokat Geir Lippestad, da han blev bedt om at forsvare Anders Behring Breivik, der dagen før havde dræbt 77 nordmænd i en forfærdelig terrorhandling.
Lippestad sagde ”ja”, bl.a. fordi han ikke ønskede, at Breivik skulle få sin vilje og dermed ødelægge demokratiet.
Men omkostningerne var store. Lippestad hentede sin styrke i de erfaringer med livets skrøbelighed, som hans dødsmærkede datter Rebekka gav ham.
Et tankevækkende foredrag om menneskesyn og retfærdighed, for kan Breiviks handlinger overhovedet forsvares?

Foredrag 3

Den moderne familie er under pres

Den gamle familie afgik ved døden i 1960’erne og 1970’erne.
Nu blev mødrene erhvervsaktive, antallet af skilsmisser steg, og børn blev ofte født i papirløse forhold. Familien blev moderniseret, og gradvis ændrede familieværdierne sig. Børn kunne ikke længere “blive født uden for ægteskab” – det gav simpelthen ingen mening at sige sådan. Eneforsørgeren var heller ikke mere udtryk for en social fornedrelse, og “nøglebørn” var ikke nogle, man skulle have ondt af – rigtig mange børn fik en nøgle om halsen. Den nye familie er blevet konsolideret i årene siden 1980’erne. Skilsmisserne har bidt sig fast som en del af livsmønstret og pasningsgaranti for de mindre børn er nu noget, der tages for givet. Nu hedder det “dine – mine – vores børn”. Hvordan kommer vi videre ?
Et spændende og provokerende foredrag om den moderne familie i det 21. århundrede.

Foredrag 4

Vestkysten - en fortællerejse om menneskers liv og tro

Vestjyder er kendt for at være gjort af et særligt stof. På denne fortællerejse vil vi i ord – billeder og sang stifte bekendtskab med skæbner, som viser, at det er sandt – vestjyder er gjort af et særligt er gjort af et særligt stof, både når det gælder humor, alvor og religiøsitet. Rejsen begynder i Nymindegab og afsluttes Klitmøller, – byen som blev verdensberømt på grund af de helt unikke surfmuligheder.

Foredrag 5

Nærdødsoplevelser

Et foredrag der forsøger at fremlægge nærdødsoplevelser i nyere tid, og som viser at sindet og bevidstheden ikke kan reduceres til hjerneaktivitet. Spørgsmålet om, hvad der sker, når vi dør, har optaget mennesker til alle tider, og er stadig et af livets allerstørste mysterier. Religiøse mennesker og spirituelle mennesker har længe været overbevist om en eller anden form for efterliv. Men først i de senere år er emnet for alvor blevet underlagt større videnskabelige studier. Hvad siger den kristne kirke? Og – findes der mon et endegyldigt svar?
Foredraget belyser bl.a. Ny Testamentes syn på livet efter livet. Hvorfor tror nogen på reinkarnation – andre på en opstandelse i Guds nærhed?

Foredrag 6

Bliv på dit fortov - Et foredrag om det at miste – og om at komme videre

“Alting har en tid, for alt hvad der sker under himlen er der et tidspunkt.” (Præd.Bog)
I sorgens tilstand bliver tiden mere kostbar end før. Vi ved jo godt, at livet er kort, og at det dybest set kun består af ”øjeblikke”, som bliver til måneder og år. Men måske opdager vi først for alvor, hvor kort tiden er, når vort fællesskab bliver begrænset, og døden fastsætter jo grænserne. Men hvad siger vi til hinanden, når døden går på ”rov”? Hvad siger vi, når vi ikke længere har ord, der er dækkende nok? Er det overhovedet muligt at finde en vej frem, hvor glæde og taknemmelighed er en del af hverdagen?
Foredragsholderen har selv mistet en datter, der blev alvorlig syg i en alder af 29 år, og som døde tre år senere efter en lang og smertefuld sygdomsperiode.
Har selv Gud og hans engle fået stress, eller…………?”

Foredrag 7

Den gamle folkekirke - kan den og skal den overleve

”Kirken skal hver mands hjemhus være.”
Men er den stadigvæk det? Hvordan skal den tilpasse sig i en tid, der er præget af sekularisering, nyere religiøse bevægelser og modernitet?
Vi kan ikke længere opdele verden i ”en kristen del” og en ”ikke kristen del.
Men er vi i den vestlig verden ved at være lige så fremmede over for det kristne Budskab, som f.eks kontinenter som Asien, Afrika – og er det snarere sådan at vi ”hellere” taler om det Kristne afrikanske kontinent end det europæiske?

Foredrag 8

Livsglæde og livskurs

Et humoristisk og tankevækkende foredrag, der ønsker at bane vej for glæde og godt humør.
Et beskedent forsøg på at hjælpe mennesker, der kender til tunge og måske trætte tanker.
Foredraget skal hjælpe os til at få kontakt med den livsglæde som måske ofte kan være vanskelig at mærke.
Vi mennesker har jo selv ansvaret for vores humør og for at trives i vore liv.

Foredrag 9

De farlige kvinders ø

Engang et naturligt fængsel midt i Storebælt, hvor flere hundrede kvinder fra 1923 til 1961 blev isoleret og placeret på ubestemt tid – kvinder under åndssvageforsorgen, som det dengang hed– men kvinderne blev anset for at være seksuelt og moralsk fordærvede og dermed til fare for Samfundet.
Foredraget belyser gennem dias og tale, et stykke spændende Danmarks-historie, og viser at havde man EN GANG fået “titlen – Sprogø-pige” var man for altid stemplet som “EN AF DEM.”
En tankevækkende historie om mennesker, der set med samfundets øjne, forblev ”tabere.”

Foredrag 10

Djævle- eller paradisøen

Djævle- eller paradisøen huskes nok mest fra dengang, hvor Livø var lukket land. Øen blev brugt som lukket internat for sindslidende kriminelle – alt fra vagabonder til mordere og seksualforbrydere.
Danmarks smukkeste fængsel – et åbent fængsel, hvor især ”farlige åndsvage” kunne leve deres liv. Foredraget ser nærmere på de skæbner, som kom til Livø.
Dr.Keller var manden bag Livø-anstalten fra 1911-1961 og kvindeanstalten på Sprogø fra 1923-1961.
Foredraget er ledsaget af smukke billeder fra en fantastisk ø i Limfjorden.