Marianne Hesselholt

Kontaktadresse: Sct.Kjeldsvej 2, Ålum, 8920 Randers NV
Tlf.: 8646 6087 mobil: 2966 4683 el. 2023 2087
E-mail: marianne@hesselholt.com
Hjemmeside: www.hesselholt.com
Blog: blog.hesselholt.com  

  1. Hjemstavn og udsyn
  2. Dronning Elisabeth
  3. En rejse i skyggernes land

Cand.mag. og forfatter. Var indtil 1996 gymnasielærer og har siden levet som fuldtidsforfatter og foredragsholder. Har skrevet en række romaner, bl.a. 5 biografiromaner om salmedigterne Kingo, Brorson og Ingemann, et par børnebøger og to novellesamlinger. Har de senere år rejst med foredrag og oplæsning i hele landet.

Marianne Hesselholt kommer i Jylland med foredrag.

1. Hjemstavn og udsyn

Da gården Hesselholt blev bygget i den nordligste del af Jylland, var den omgivet af løvtræer, klimaet var mildt og jorden frodig, men i 1600-tallet ændrede klimaet sig. Sandstorme og oversvømmelser ødelagde de fleste gårde på egnen, og mange bønder flygtede til mildere strøg. Nogle få gårde overlevede. Hesselholt var en af dem. Den blev ligesom en del andre flyttet til Skagen Landsogn, lidt syd for købstaden. Her levede ca. 15 familier i et par århundrede, isolerede fra omverdenen og i stadig kamp med naturkræfterne. Disse klit- og hedebønder lærte at holde sammen og at holde ud. Men det var ikke uden omkostninger. I foredraget vil jeg fortælle om de gamle gårde og om nogle af de slægter, der boede der i mange generationer.
(80-120 min.; 3000 kr. + kørsel)

 

2. Dronning Elisabeth

Der er skrevet flere bøger om Kandestederne og om det mondæne liv, der udfoldede sig der i begyndelsen af 1900-tallet. Og der var meget at skrive om, for Kokholms Hotel fik årligt besøg af medlemmer af Det danske Kongehus, ligesom hotellet også blev et yndest feriested for mange af tidens mest berømte kunstnere. En populær TV-serie, ”Badehotellet,” tager afsæt i den nostalgiske forestilling om en forgangen idyl og gennemspiller fortællingerne om de sorgløse sommerglæder. Men der var et ganske andet liv på egnen, før Kandestederne blev ”opdaget” af den fornemme verden, og det liv står i skarp kontrast til ovennævnte idyl. De to unge mennesker, der byggede hotellet, Elisabeth Houkjær og Christen Kokholm, voksede begge op under forhold, der var præget af slid og fattigdom. Hun var hedebondens datter, han var søn af en daglejer. Men de havde en fælles drøm, og den slap de aldrig, selv om vejen dertil var lang og brolagt med forhindringer. Med en ufattelig kraft og viljestyrke trodsede de vilkårene, og det lykkedes dem at realisere drømmen, og da pigen blev en gammel kone, blev hun af Danmarks største skuespiller, Poul Reumert, tituleret ”Dronning Elisabeth”. Hun fortjente titlen. Jeg vil fortælle om livet og menneskene før stedet blev et paradis.
(80-120 min.; 3000 kr. + kørsel)

3. En rejse i skyggernes land

Foredraget vil handle om sygdommen alzheimers, en diagnose, der var ret ukendt, da min mor fik den i 1982. I 2009 skrev jeg bogen ”Skyggelys” om min mor og holdt i årene derefter mange foredrag om emnet. Mest af alt for at fjerne de mange fordomme, der knytter sig til sygdommen. Det er så vigtigt at kunne navigere i et så fremmed landskab, og mange farer vild, fordi de kun ser mørket. I februar 2019 fik også min mand diagnosen alzheimers, og i lang tid havde jeg ikke mod til at fortælle, dertil fyldte det for meget i min hverdag, men min mand fik mig overtalt til at tage emnet op igen. Alzheimers er en alvorlig og uhelbredelig sygdom, men når det er sagt, er ikke alt sagt. Der er, og der bliver ved med at være, lys også på den vej, den syge går, og som man går sammen med ham/hende. Jeg vil fortælle om dette lys, som ingen sygdom formår at slukke.
(80-120 min.; 3000 kr. + kørsel)