Cecilie Eriksen

Kontakt: Bosiddende i 4180 Sorø
Telefon: 6089 4005
E-mail: ce@cecilieeriksen.dk
Hjemmeside: www.cecilieeriksen.dk

  1. Tillid – fællesskabets grobund
  2. Moralske Revolutioner
  3. Arbejde – fra møje til mening
  4. Det meningsfulde liv
  5. Ved livets afslutning - møder med mening og meningsløshed


F. 1975. Cand.mag i filosofi. Ph.d. i jura. Foredragsholder siden 2001. Arbejder som forsker, forfatter og foredragsholder. Cecilie Eriksen har skrevet bøgerne ‘Moral Change’ og ’Fællesskabets grobund – Løgstrups tænkning om basal tillid’ (sammen med Anne-Marie Pahuus) samt redigeret og bidraget til mange debatskabende antologier, bl.a. ’Det meningsfulde liv’, ‘Ulydighed og etisk dynamik’ og ’Selvrealisering – kritiske diskussioner af en grænseløs udviklingskultur’ (sammen med Svend Brinkmann).

For videoklip, radioindslag m.m. se: www.cecilieeriksen.dk

Cecilie Eriksen holdt et engageret foredrag om ’Det meningsfulde liv’ til vores årlige præstekonvent på Fyn. Cecilie formår at formidle filosofiske positioner på en erfaringsnær og levende og pædagogisk måde, så alle kan være med. Samtidigt blev stoffet perspektiveret, så vi kunne se de store linjer. Cecilie talte frit og inviterede sine tilhørere til at være med til at filosofere. På den måde byggede hun op til en ivrig diskussion om det meningsfulde liv.”
Eva Tøjner Götke, sognepræst i Thomas Kingo Kirken i Odense.

"Cecilie Eriksen er en yderst kompetent og engageret foredragsholder, der helt tydeligt brænder for både sit emne og for at få det formidlet til publikum. Både indhold og form fremstår meget gennemtænkt, når Cecilie Eriksen går på podiet for at dele ud af sin store viden. Samtidig er hun dygtig til at indtænke sit publikum og på den måde nå ud over scenekanten. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne på Cecilies mange forelæsninger på Folkeuniversitetet. Vi kan på det varmeste anbefale Cecilie Eriksen."
Sten Tiedemann, rektor på Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning.

Cecilie Eriksen holder foredrag i hele landet.

1. Tillid – fællesskabets grobund

Danskerne er verdensmestre i tillid. Men hvorfor har mennesker tillid? Fordi vi er naive efter en tryg smørhuls-opvækst? Fordi tillid er mere praktisk end mistillid? Eller er der en helt anden forklaring? Få indsigt i hvad tilliden er, og hør om filosoffen K.E. Løgstrups unikke tænkning om basal tillid.
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: gerne projektor, men ikke nødvendigt, honorar efter aftale)
Foredraget er tidligere holdt: Aalborg Folkeuniversitet oktober 2020

 

 

 

2. Moralske Revolutioner

Engang var slaveri en naturlig del af alle samfund. Nu er slaveri selvindlysende moralsk forkert. Engang burde kvinder tie i større forsamlinger. I dag har vi en kvindelig statsminister, der taler til hele nationen. Moralske revolutioner vender verden på hovedet! Foredraget fortæller, hvorfor og hvordan de opstår.
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: projektor, men ikke nødvendigt, honorar efter aftale)
Foredraget er tidligere holdt: Folkeuniversitetet i Aarhus, Uppsala Universitet, Twente Universitet.

 

 

 

3. Arbejde – fra møje til mening

Hanen galer, vækkeuret kimer, og mobilen bibber ubarmhjertigt. Det er tid til at stå op og gå på arbejde. Men hvorfor gør vi det? For at få mad på bordet? Status i samfundet? Eller fordi det bærer lønnen i sig selv? Vi rejser op gennem idehistorien fra antikken til nutiden for at forstå arbejdets mening.
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: gerne en projektor, men ikke en nødvendighed, honorar efter aftale)
Foredraget er tidligere holdt: Sogneaften i Herstedøster, Aarhus Kommune, Vejle peer-netværk.

 

 

 

4. Det meningsfulde liv

Hvad er meningen med mit liv? Det spørgsmål får du svar på ved at forstå, hvordan du er kaldet af noget, der er større end dig selv. Så dyrk ikke dig selv, men dyrk haven, familien, kunsten eller politik. Foredraget viser, at det er her, vi møder de horisonter, et meningsfuldt liv udfolder sig igennem.
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: gerne projektor, men nødvendigt, honorar efter aftale)

Foredraget er tidligere holdt: Fyns præsteforening, Løgumkloster Højskole, Vesterbro Sogns filosofiske saloner.

 

 

 

 

5. Ved livets afslutning - møder med mening og meningsløshed

Vi ved, at vi skal dø. Og vi ved, at døden kan komme, uanset om vi er unge eller gamle, rige eller fattige, og uanset om vi er klar eller ej. Livsopgaven er derfor at lære at leve og lære at dø. Med udgangspunkt i filosofien ser vi på, hvordan mødet med døden kan være både meningsløst og meningsfuldt.
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: gerne projektor, men nødvendigt, honorar efter aftale)
Foredraget er tidligere holdt: Liselund Højskole, Samsø Aftenskole og Folkeuniversiteter i Aarhus, Emdrup, Fredericia og Bornholm.