Duo Suonante

v. Lars Hedelius-Strikkertsen
Vængevej 1, 5772 Kværndrup
Telefon: 2237 8277
E-mail: larsstrik@gmail.com
Hjemmeside: www.duosuonante.dk

  1. Turen går til Rom - En musikalsk rejse i H. C. Andersens fodspor
  2. Skønånd på æselryg - Et koncertforedrag om Frederikke Brun og salonkulturen i Danmark


Duo Suonante - 1800-tals musik for sang og guitar
Duo Suonante er specialiseret udi musikken fra første halvdel af 1800-tallet. Der spilles på et historisk instrument - en guitar fra 1816 og Duo Suonante optræder i 1800-talstøj fra perioden 1800-1815.
Duo Suonante spiller og synger med et gennemført musikalsk, intimt nærvær og vægter tekstformidling af sangene samt fortælling højt. Katrines smukke og lyriske stemme akkompagneres af 1800-tals guitarens sublime og særprægede klang.
Sopran - Katrine Dyrehauge Roos. Uddannet sanger ved Syddansk Musikkonservatorium.
1800-tals guitar og autodidakt historiker - Lars Hedelius-Strikkertsen. Uddannet klassisk guitarist ved Syddansk Musikkonservatorium.

Duo Suonante tilbyder både koncerter og koncertforedrag i hele landet

1. Turen går til Rom - En musikalsk rejse i H. C. Andersens fodspor

"Kjøbenhavn 22. april 1833. Mandag middag forlod jeg hjemmet. - Det var nogle frygtelige timer forude". Sådan skriver H.C. Andersen i sin dagbog ved sin afrejse mod Italien.
Kom med på en musikalsk rejse til Rom i H. C. Andersens fodspor. Hør musikken Andersen hørte på sin rejse ned gennem Europa, til Italiens hovedstad - et yndet mål for Guldalderens skønånder.
I Rom bliver Andersen gode venner med vores ligeså berømte billedhugger, Bertel Thorvaldsen. Thorvaldsen spillede også guitar og i sin dagbog nævner Andersen at Thorvaldsen sang og spillede for ham.
Duo Suonante spiller de sange H.C.Andersen hørte på sin vej gennem Europa samt danske sange med tekst af Andersen selv. Undervejs i koncerten læses op af Andersens rejsedagbog.
(70 min.; 7000 kr. inkl. transport)

2. Skønånd på æselryg - Et koncertforedrag om Frederikke Brun og salonkulturen i Danmark.

“Sommeren 1815 kunne man, hvis man i godt vejr gik en tur i skoven ved Sophienholm, være heldig at se et æsel, der blev ført af en ung mand og som bar en fyldig midaldrende dame med turban om håret og iført tidens modekjole. Den unge mand læste op fra en lille håndskreven bog. De gik fra skoven ind ad en lille låge til Sophienholms have mod det norske hus, hvor der blev serveret te og hvor unge piger sang og dansede til tonerne af guitarspil”
Beskrivelsen stammer fra den unge mand selv, Just Mathias Thiele - 20 år gammel og håbefuld digterspire. Og damen på æslet var ingen ringere end Frederikke Brun (1765- 1835), en af Danmarks førende salonværtinder.
I slutningen af 1700-tallet åbnede salonværtinderne deres hjem og fik afgørende betydning for tidens tendenser. Kvinder som Friederike Brun, Charlotte Schimmelmann og Kamma Rahbek var Guldalderens trendsættere.
Historiske Duo Suonante præsenterer sammen med radiovært og historiker Rie Koch, koncertforedraget "Skønånd på æselryg" - et foredrag om den Frederikke Brun og salonkulturen i Danmark med sang og musik fra tiden og fra Frederikkes salon. I denne eksklusive salon kom intellektuelle og kunstnere, både danske og udenlandske. Politikere, diplomater og kongelige personer mødtes her på lige fod. Rie Koch fortæller om salonkulturen samt Frederikke Brun og Duo Suonante spiller og synger bla. den musik der hørtes i salonerne - iført tidens tøj fra perioden 1810-1820.
Digtere som Adam Oehlenschläger og Jens Baggesen var flittige gæster i den Brunske salon. Frederikkes mangeårige ven, komponist og kapelmester på Det Kgl. Teater, J.A.P. Schulz inviterede unge komponister og musikere med i salonerne, heriblandt C.E.F. Weyse og Kuhlau.
Frederikke Brun var en af Guldalderens mest farverige personer. Hun huskes især for sin rolle som salonværtinde. Mindre kendt er det, at hun selv var en betydelig kunstner, hvis digte, rejsebeskrivelser og erindringer vandt vid udbredelse i hendes samtid. På sine rejser mødte hun berømtheder som Goethe og madame de Staël. I Rom stiftede hun bekendtskab med Bertel Thorvaldsen, Danmarks berømte billedhugger. Thorvaldsen var desuden en dygtig guitarist og han underholdte tit sine gæster med guitarspil. Guitaren var i denne periode utrolig populær, hvilket den enorme mængde musik og sange for instrumentet kan bevidne.
Mange musikelskere vil kende Rie Kochs stemme fra hendes mangeårige arbejde på DR P2, hvor hun præsenterer f.eks. Nytårskoncert fra Wien, Torsdagskoncerter fra Koncerthuset, den Klassiske Weekend-morgen på P2. Hun har brugt sin uddannelse som historiker til at dyrke unikke fortælle-koncerter hvor tale og toner spiller sammen. Friederike Brun har en helt særlig plads i Rie Kochs hjerte, da det er hendes tiptiptip-oldemor. Og måske netop derfor kan Rie også gå til dette ”moderlige” ophav med både bid, vid og beundring.
(Varighed ca. 90 min.; honorar 7500 kr.)