Erindringsfabrikken

Kontakt: Stændertorvet 1, 2. sal 4000 Roskilde
E-mail: info@erindringsfabrikken.dk
Telefon: 2621 9003
www.erindringsfabrikken.dk 

  1. Erindringssalon – Kan du huske, hvordan man danser jitterbug?

  2. Jule-erindringssalon: Skal vi klippe vore julehjerter sammen?

  3. Erindringsfabrikken – Duften af farmors pudderdåse


 


Erindringssalonerne faciliteres af Tine Futtrup Lund, der siden 2011 har lavet projekter i kirker, på museer og kulturinstitutioner med fokus på musik, erindring og generationsmøder. Med sig har hun pianist Christina Bovin.

Erindringsfabrikken holder foredrag i hele landet

1. Erindringssalon – Kan du huske, hvordan man danser jitterbug?

Hvorfor erindringssalon?
• Det vækker minder
• Det sætter gang i samtalen
• Det skaber genkendelsesglæde og fællesskab

Indhold: Igennem sang, musik, fortælling og legendariske lydklip tegner vi et billede af krigs- og efterkrigstidens Danmark, hvor deltagernes erindringer inddrages som levende historiebilleder. Vi mindes rationeringsmærker, mørklægning og udgangsforbud, hvad skete der i os og omkring os ved befrielsen, samt i tiden derefter, hvor nye fænomener som jitterbug, ”nyloner” og friske appelsiner så dagens lys.

Program
Krigstid: Sang, musik og lydklip bindes sammen af fortællinger fra dengang, Danmark var besat. Datidens slagere høres fra en gammel pladespiller og vi genser hverdagsting fra krigens tid. Vi afslutter første del med det uforglemmelige lydklip fra d. 4. maj 1945, hvor Danmark blev befriet.
Pause: Der serveres kiksekage og Richs kaffeerstatning.
Efterkrigstid: Vi hører om nye strømninger fra USA i musikken, moden og ungdomskulturen. Der læses højt fra efterkrigstidens bestseller ”Teenage” med alt fra skønhedstips, hygiejneråd og korrekt opførsel i forhold til det modsatte køn. Hvordan danser man jitterbug? Hvilket tøj havde man på? Vi tager deltagerne med på en tur ned af mindernes allé og mon ikke, vi også får os en lille svingom?!

Publikumsreaktioner:
Inge Lise Løkkegaard, Præst i Grundtvigs Kirke og arrangør af Erindringstue i kirken:
”Vi vil gerne takke Erindringsfabrikken for en meget fin eftermiddag. De fik på indlevende vis den fælles historiske erfaring og det personlige vidnesbyrd frem – og også de store følelser! Det blev en eftermiddag med både latter og tårer i øjenkrogen. Oplæsning fra gamle slidte dagbøger og begejstret dans, der var svær at stoppe igen!”


(Antal: Max 60 deltagere. Varighed: To timer. Pris: 5.000 kr. + transport (skaffer I selv pianist 3.800 kr.))

2. Jule-erindringssalon: Skal vi klippe vore julehjerter sammen?

Indhold: Igennem fortælling, sang, musik, historisk julepynt og legendariske lydklip tegner vi et billede af julen i krigs- og efterkrigstidens Danmark, hvor deltagernes erindringer inddrages som levende historiebilleder.
Jule-erindringssalonen varer i alt to timer med følgende program:

Jul under besættelsen: Vi synger julesange fra tiden og hører lydklip fra de juleløses jul 1940, hvor Danmark var blevet besat, gaderne mørklagte og mandlerne i risengrøden erstattet af dadelsten. Vi taler om rationering, erstatningsprodukter og om den spirende nationalfølelse, som fik flagene tilbage på juletræet og skabte det særlige sammenhold, der gjorde julen under besættelsen til noget helt specielt.
Pause: Der serveres Richs kaffeerstatning og erstatningsmarcipan lavet på kartoffel, flormelis og mandelessens. En ægte krigstidgotte!
Jul i efterkrigstiden: Vi hører om nye traditioner fra USA, om bl.a. julefrokosten, der blev et hit på de danske arbejdspladser. Om julelyset, der kom tilbage i gaderne, juleudstillingerne og turen til Sverige, hvor man kunne få fingrene i mangelvarer som bl.a. appelsiner, chokolade og marcipan. Hvordan husker I jeres barndoms jul? Gaverne, maden og julesangene? Vi lytter til et potpourri af tidens toner og mon ikke, vi også får os en sving om!
(Antal: Max 60 deltagere. Varighed: To timer. Pris: 5.000 kr. + transport (skaffer I selv pianist 3.800 kr.))

3. Erindringsfabrikken – Duften af farmors pudderdåse

Grundlægger Tine Futtrup Lund fortæller om sit virke i Erindringsfabrikken, hvor hun siden 2011 har lavet projekter på kulturinstitutioner, i kirker og på plejehjem. I sine projekter bruger Tine levende musik, sang, gamle lydklip og greb fra teatrets verden til at bringe deltagernes individuelle og kollektive erindring i spil og derigennem skabe rum for genkendelsesglæde og samhørighed. I foredraget vil Tine bruge både visuelt og auditivt materiale og kommer undervejs med konkrete eksempler og fortællinger fra sit arbejde. Tine gør i øvrigt brug af sanselige elementer som smagen af Richs, duften af farmors pudderdåse, musik fra en gammel pladespiller til at vise deltagerne, hvordan man med helt simple virkemidler kan sætte skub i erindringerne og gang i samtalen.
Læs mere her: www.erindringsfabrikken.dk
(Antal: Max 60 deltagere. Varighed: 1,5 time. Pris: 3.800 kr.)