Esther Rützou

Kontakt: Jordløsevej 3a, 5600 Faaborg
telefon: 3024 1958
E-mail: esther.rutzou@gmail.com
Hjemmeside: www.estherrutzou.dk

  1. Hellige ben og barske banditter
  2. Trone og Trods - Om den danske prinsesse Ingeborg
  3. En meget lang næse - historier fra Evald Tang Kristensens samling
  4. Thora Daugaards ’jødebørn’
  5. På den anden side
     


Jeg er cand. mag i dansk og musik, men sprang i 2009 ud som fuldtidsforfatter og fortæller. Siden har jeg levet professionelt af at skrive og optræde med historier.
Mine bøger udkommer på forlaget Gyldendal, og min fortællestil har jeg udviklet gennem kurser og seminarer med bl.a. Vigga Bro.
Jeg sidder i bestyrelsen for foreningen ‘Fortællere i Danmark’, og jeg er medlem af den dansk-svenske fortællegruppe ‘Beretterakademiet’ som optræder på begge sider af Øresund.
I mine historier møder man den enfoldige, den usikre og den overmåde selvfede, som hver især forsøger at tackle tilværelsen så godt, de kan.
Historierne har et twist - det uskyldige bliver farligt, det tragiske morsomt.

Jeg holder foredrag i hele landet.

1. Hellige ben og barske banditter

Det ser mørkt ud for kristenheden. Maurerne har erobret det meste af Spanien. Kun en smal stribe langs nordkysten er tilbage som kristent land. Men da det ser sortest ud, sker miraklet. Apostlen Jakobs grav opdages i Nordspanien, og pilgrimstrømmen mod Sankt Jakob – Santiago – begynder. Som en levende menneskemur på grænsen mellem kristent og muslimsk land markerer de et ’Her til og ikke længere’.
’Hellige ben og barske banditter’ er en munter tur ad middelalderens Camino. Her truer færgemænd og toldere – og horehuse! Men heldigvis kan vi søge ly ved de mange helgengrave på ruten. Selveste Johannes Døberens hoved ligger her – (det ene af dem. Det ligger også i en anden kirke,) foruden Maria Magdalene og Holger Danske.
Ankommet til Santiago får vi syndsforladelse og muslingeskal og behøver ikke længere at frygte skærsilden.
(Varighed: 75 min. Pris: 5000 kr. + transport)

2. Trone og Trods
Om den danske prinsesse Ingeborg

'Biskoppen stænkede brudesengen med vievand. Bukkende trak han og følget sig tilbage. Kongen så sultent på sin brud ...'
Vi er i 1193. Den danske prinsesse Ingeborg bliver gift med den franske konge Philip August. Dagen efter brudenatten forstøder kongen sin brud og sender hende hjem. Men Ingeborg nægter at rejse. Hun er Frankrigs dronning nu. Basta!
En helt utrolig historie fyldt med drama, beskidte kneb, bandlysning og stædighed - og så er den oven i købet sand!
(2 x 45 min eller efter aftale; 5000 kr. + transport)

3. En meget lang næse - historier fra Evald Tang Kristensens samling

I slutningen af 1800-tallet travede Evald Tang Kristensen den jyske hede tynd for at lytte til og nedskrive folkeeventyr, sagn, skæmtehistorier og viser. Hans arbejde for bevarelse af de folkelige fortællinger kan ikke overvurderes. I foredraget fortæller jeg en række af de sjoveste historier - og lidt om indsamleren og de mennesker, han mødte på heden.
(60 - 90 min.; 5000 kr + transport)

4. Thora Daugaards ’jødebørn’

Da Krystalnatten i 1938 sender chokbølger gennem hele Europa, reagerer Danmark – og alle andre lande – med at lukke grænserne for jødiske flygtninge. Der er jo så mange, og vi kan jo ikke redde dem alle.
Men én kvinde – den geskæftige Thora Daugaard – vil ikke bare se til, mens de tyske jøder bliver sendt i gaskamrene. Trods udenrigsministerens modstand lykkes det hende at få 340 tyske jødiske børn til Danmark. Meningen er, at de skal videre til Palæstina hurtigst muligt.
Men så bliver Danmark besat, og børnene må blive her, mens tyske soldater marcherer i gaderne, og Gestapo forbereder ’die Entlösung.’

Thora Daugaards heltegerning – redningen af 340 jødiske børn – er ukendt for de fleste. Men den bevægende, både sørgelige og morsomme, historie er bestemt værd at fortælle og huske.
(Varighed: ca. 2 x 45 min. inkl. tid til spørgsmål. Pris: 5000 kr.)

5. På den anden side

De kører op foran gården og springer ud ad bilerne. De er tungt bevæbnede. Erik ser dem oppe fra vinduet. Han ved, at manden på gården er ude i stalden, og at konen er nede i køkkenet. Og der er de to små piger også. Dem kan han ikke udsætte for fare. Erik går selv ned og lukker op ...
Historien om modstandsmanden og nazisten og det uheldige møde, der sender modstandsmanden til Buchenwald, er sand.
Og det er også sandt, at han kom levende hjem igen og tilgav sin stikker!
Men jeg har anonymiseret historien. Jeg har ændret lokalitet og navne. Det måtte jeg love min kilde. For skammen over en forfader, der var stikker, kan sidde i generationer.
Derfor må I tage mit ord for, at det skete. At en modstandsmand tilgav sin stikker.
Det er en smuk historie. En dramatisk historie. Og endnu et lille afsnit af Danmarkshistorien, som er værd at huske.
(Varighed: 45 min + evt. tid til spørgsmål og diskussion. Pris: 5000 kr.)