Esther Rützou

Kontakt: Jordløsevej 3a, 5600 Faaborg
telefon: 3024 1958
E-mail: esther.rutzou@gmail.com
Hjemmeside: www.estherrutzou.dk

  1. Trone og Trods - Om den danske prinsesse Ingeborg
  2. At forvalte sine talenter - Om Karen Brahe
  3. Dengang jeg blev morder - og andre farverige fortællinger fra min krøllede hjerne
  4. En meget lang næse - historier fra Evald Tang Kristensens samling
  5. Da kvinderne tog kjolen på


Jeg er cand. mag i dansk og musik, men sprang i 2009 ud som fuldtidsforfatter og fortæller. Siden har jeg levet professionelt af at skrive og optræde med historier.
Mine bøger udkommer på forlaget Gyldendal, og min fortællestil har jeg udviklet gennem kurser og seminarer med bl.a. Vigga Bro.
Jeg sidder i bestyrelsen for foreningen ‘Fortællere i Danmark’, og jeg er medlem af den dansk-svenske fortællegruppe ‘Beretterakademiet’ som optræder på begge sider af Øresund.
I mine historier møder man den enfoldige, den usikre og den overmåde selvfede, som hver især forsøger at tackle tilværelsen så godt, de kan.
Historierne har et twist - det uskyldige bliver farligt, det tragiske morsomt.

Jeg holder foredrag i hele landet.

1. Trone og Trods
Om den danske prinsesse Ingeborg

'Biskoppen stænkede brudesengen med vievand. Bukkende trak han og følget sig tilbage. Kongen så sultent på sin brud ...'
Vi er i 1193. Den danske prinsesse Ingeborg bliver gift med den franske konge Philip August. Dagen efter brudenatten forstøder kongen sin brud og sender hende hjem. Men Ingeborg nægter at rejse. Hun er Frankrigs dronning nu. Basta!
En helt utrolig historie fyldt med drama, beskidte kneb, bandlysning og stædighed - og så er den oven i købet sand!
(2 x 45 min eller efter aftale; 4000 kr. + transport)

2. At forvalte sine talenter
Om Karen Brahe

'Ridefogeden var klar til at tage imod, da Nådigfrøkenen stod ud af vognen på Østrupgaards gårdsplads. Han regnede ikke med, at det her ville blive noget langt besøg. Herskabet plejede jo ikke at interessere sig for Østrupgaard.'
I slutningen af 1600-tallet går den ene adelsfamilie efter den anden konkurs. Misvækst, krigens hærgen og især dette uhørte krav om, at også adelen skal betale skat, tvinger dem i knæ. Men da den højadelige Karen Brahe overtager et misligholdt gods på Fyn, evner hun at forvandle det til en virkelig god forretning - samtidig med at hun højner levevilkårene for sine fæstebønder, bygger skole for godsets børn, indretter 'jomfrukloster' for fattige adelsfrøkener og læser bøger! Mange bøger!
(2 x 45 min eller efter aftale; 4000 kr. + transport)

3. Dengang jeg blev morder - og andre farverige fortællinger fra min krøllede hjerne

En samling historier som indbyder til såvel latter som eftertanke. Nogle historier er sande - andre er det rene digt. Men publikum må selv gætte, hvad der er hvad.
(60 - 90 min.; 4000 kr + transport)

4. En meget lang næse - historier fra Evald Tang Kristensens samling

I slutningen af 1800-tallet travede Evald Tang Kristensen den jyske hede tynd for at lytte til og nedskrive folkeeventyr, sagn, skæmtehistorier og viser. Hans arbejde for bevarelse af de folkelige fortællinger kan ikke overvurderes. I foredraget fortæller jeg en række af de sjoveste historier - og lidt om indsamleren og de mennesker, han mødte på heden.
(60 - 90 min.; 4000 kr + transport)

5. Da kvinderne tog kjolen på

Det er d. 28. april, 1948. En helt almindelig dag. Det hævder biskop Øllgaard i hvert fald. Det, han skal foretage sig i dag, er helt dagligdags. Slet ikke historisk. Slet ikke sensationelt. Bare endnu en dag på kontoret.
Den er der ingen, der hopper på. Heller ikke biskoppen selv. For d. 28. april 1948 er dagen, hvor de første kvinder i verden bliver ordineret af en biskop. Og det sker i Odense.
Fortællingen om de første kvindelige præster, er fortællingen om mod, om kald, om stædighed – og om at tage sin tro alvorligt, hvad enten man er for eller imod kvindelige præster.
(45 min med mulighed for diskussion bagefter. Pris: 4000 kr. + transport.)