Hans Peter Rasmussen

Kontakt: Tyge Brahesvej 15, 9000 Aalborg
Telefon: 9816 8919 mobil 4087 4532
E-mail: hprforedrag@gmail.com

  1. Koncert mod nøden i Ukraine
  2. De små klassikere
  3. Aarhusianske mænd
  4. Københavnske kvinder i 1800-tallet
  5. Ole Kollerød
  6. Billedforedrag: Rundt i det ikke så kendte Tyskland
  7. Halfdan Rasmussen
  8. Storm P.
  9. Piraten Störtebeker
  10. Peter Freuchen
 

Jeg har været friskolelærer i 45 år - er nu på pension. Jeg har været foredragsholder gennem 40 år og omkring 3.000 optrædender - selvom ordet “fortæller” er meget bedre: Jeg forsøger altid at fortælle sådan, at tilhørerne får en dejlig, kunstnerisk oplevelse at tage med sig hjem, og ikke kun information.
Jeg har meget ofte optrådt for seniorpublikummer.
Derudover er jeg - for mange år siden - uddannet klassisk pianist ved konservatorierne i Aarhus og Köln. Har altid spillet siden, også givet nogle koncerter forskellige steder, selvom “det andet” tog meget tid.
Ring eller send en mail - der er sikkert meget at snakke om, blandt andet en række andre emner.

Her er nogle anbefalinger - fra dansk og tysk presse:
Helt klart en af landets største fortællere.“
”En underholdende aften med en stor entertainer.“
”En provokerende peptalker.”
”Mine lattermuskler meldte klart krampe af grin.“
“Herr Rasmussen ist als ein hervorragender Erzähler bekannt, der gerne die Gewohnheitsdenker herausfordern möchte.” (HPR er kendt som en fremragende fortæller, der gerne vil udfordre vanetænkningen)
”De musikalske eksempler bidrog til en herlig aften.“

Jeg kommer i hele landet og i Tyskland

1. Koncert mod nøden i Ukraine

Det er drøjt at følge de frygtelige forhold, et helt land er blevet kastet ud i på grund af en urimelig krig. Hvad kan man gøre? Man kunne mixe en dejlig musikoplevelse med indsamling af bidrag til at hjælpe.
Hvad med en klaveraften med musik af Grieg og J.P.E.Hartmann, hvor hele entreen og pianistens honorar ubeskåret går via Folkekirkens Nødhjælp til Ukrainehjælpen?
Programmet: Edvard Grieg: Sonate i e-mol; Edvard Grieg: Fra Holbergs tid; Pause med servering; J. P. E. Hartmann: Sonate i F-dur
Griegs sonate er et ungdomsværk, frisk og fyrigt og meget norsk.
Fra Holbergs tid er en pragtfuld suite med fem stykker, der er skrevet i 1700-tals-former, men umiskendeligt med Griegs dejlige klange, melodier og hele væsen. Stykket arrangerede han senere for strygeorkester, og det er i den udgave meget berømt.
Hartmanns sonate er et mesterværk i dansk romantik. Han udgav det aldrig - måske var det for personligt?
Undervejs introducerer jeg stykkerne og fortæller lidt om komponister og værker.
Pauseserveringen skal også samle penge ind.
Og tanken er altså, at sådan et arrangement skal samle penge sammen, fordi der er så frygteligt meget brug for hjælp i mange år i Ukraine.
(Varighed er omkring 1½ time plus pause; honoraret er så stort som muligt, men er ikke som honorar, blot et bidrag til Ukrainehjælpen; Et flygel er nødvendigt)

2. De små klassikere

Jeg spiller en række små, klassiske og kendte klaverværker, som det er så hyggeligt at høre - igen. undervejs introducerer jeg stykkerne og fortæller anekdoter om værkerne eller komponisterne.
Det er bl. a. værker som: Beethoven: Für Elise; Beethoven: Måneskinssonaten, 1. sats; Mozart: Alla Turca; Paderewski: Menuet i G; Gossec: Gavotte; Dvorak: Humoresque i Ges; Bach: Præludium i C
Det kan give en rigtig hyggelig stund med dejlig musik.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.; et godt klaver eller et flygel er nødvendigt - ikke elektronisk)

3. Aarhusianske mænd

Vi hører om nogle personer, der i en tid - eller hele livet - har haft deres gang i Aarhus. Nogle er kendte eller berømte, andre er aldeles ukendte, men ligesom alle andre mennesker alligevel værd at ofre lidt tid på at høre om. Og alle er de aktuelle for meget mere end bare Aarhus.
I første omgang koncentrerer vi os om:
Jens Rasmussen Hübertz: Et enestående menneske, der var grundlæggeren af åndssvageforsorgen og forfatter til tykke samlinger af historiske anekdoter fra Aarhus, Flensborg, Ærø og Bornholm.
Ludvig Schytte: Han blev en berømt pianist, komponist og især musikpædagog. Han blev dog helt glemt i sit fædreland, fordi han flyttede udenlands. Vi hører nogle af hans små stykker, hvis der er et klaver.
Peter Sabroe: Journalisten, der kæmpede hele sit alt for korte liv for børns ret til et ordentligt liv - og mødte både hån og modstand, som dog ikke standsede ham.
Morten Børup: Pædagog, digter, rektor, musikchef ved domkirken og stærk fortaler for reformation af den enerådende katolske kirke i begyndelsen af 1500-tallet. Lavede den første kendte teateropførelse i Danmark.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.)

4. Københavnske kvinder i 1800-tallet

I en tid, hvor kvindens rolle næsten dag for dag blev indsnævret og undertrykt, var der nogle, der på den ene eller anden måde blev bemærkelsesværdige.
Vi hører om disse fire, som man ellers ikke hører meget til – eller slet ikke hører om.
Constanze Nissen var enke efter Mozart. Hun giftede sig med ambassaderåd Georg Nikolaus Nissen, og de boede en række år i København – uden at der var noget særligt over det, for komponisten var hurtigt næsten glemt.
Christine Rebekka Hyssing var guldaldermaleren Eckersbergs første kone. Hun var desværre ludoman og satte både ægteskab og familielykke over styr. Hun tilbragte flere år i fængsel for tyverier på grund af sin spillelidenskab. Eckersberg måtte lade sig skille fra hende. Hun endte med at blive alkoholiker og levede i bunden af samfundet.
Emma Hartmann var i første halvdel af 1800-tallet noget så sjældent som komponist, udover at være husmor, mor til flere børn og gift med den tids førende danske komponist J. P. E. Hartmann. Vi hører nogle af hendes stykker, hvis der er et klaver.
Lucile Grahn var vores første og måske største primaballerina. Hun flyttede til udlandet og blev gift, men kæmpede hele livet for kvinders ret til at have deres eget liv.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.)

5. Ole Kollerød

Det er en sørgelig fortælling om Ole Pedersen, kaldet Kollerød. Han var en sølle fyr uden nogen uddannelse, voksede op i et alkoholiseret og voldeligt hjem, blev af skæbnens ugunst efterhånden tyv og endte i 1840 sine dage på Amager Fælled, hvor han som 38-årig blev halshugget for mord.
Men - han skrev i fængslet, ventende på døden, en helt enestående bog, nemlig sin selvbiografi. Noget så utroligt og utænkeligt som en tyk biografi om et medlem af samfundets absolutte bundklasse, dem man dengang ikke engang ville se på eller høre om. Det er en fantastisk beretning om, hvordan et lukket samfund kan behandle sine nederste på den mest umulige måde.
Sørgeligt, men fortællingen er fantastisk, og der er faktisk en del at hente fra den i vor tid.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.)

6. Billedforedrag: Rundt i det ikke så kendte Tyskland

Der er utroligt mange dejlige rejsemål i vores naboland, og det er på mange måder overkommeligt. Der vil være små og lidt større fortællinger fra historien, geografien, madkunsten og så videre. Og så vil det hele kunne eftergøres af tilhørerne, hvis man vil. Dette er indholdet:
Detmold Externsteine – asetroens centrum, centralt ved Varusslaget år 9 e.Kr.
Bad Sooden nær Kassel – saline/saltudvinding og luftvejskur – bedårende kurby
Aach i Allgäu - Marias grav, et slemt, men uforglemmeligt minde
Bad Hindelang Hornbahn - svævebane, bjerge og Brotzeit – rendyrket bjerg-nydelse
Hinterstein, vandfald, Prinze-Gumpe ved vandfaldet – ro, fred, skønhed, lukket dal, bjerge til alle sider
Pirna – lidt syd for Dresden – her fødtes i 1463 Johannes Tetzel, den berømte munk og afladssælger, for Luther var han en djævel – ”når pengene i kisten klinger…”
Dresden Frauenkirche – faldt sammen dagen efter branden, nu siden 1993 genopbygget efter DDR-tiden, måske den smukkeste kirke!
Dresden Zwinger med maleriet – Rafaels Sixtinske Madonna med de to putter
Meissen nær Dresden – porcelæn med to korslagte sværd
Quedlinburg Domkirken - ved det østlige Harzen, her grundlagdes i 900-tallet kejserriget – tyveri efter krigen, amerikaner stjal domkirke-skatten og sagde aldrig undskyld
Elben – stor flod, tvang kimbrerne mod øst, forbinder Centraleuropa med Østersøen, hansestæderne, storbyer
Schloss Döbbelin ved Stendal – Bismarcks i 14 generationer – nu julepynt!!!
Stendal Domkirken – ikke domkirke (!!!), bombet ved et uheld, amerikansk flyvers undskyld, der forblev skjult for DDR-regimet ved hjælp af lærde folks sprog
Salzwedel – turistby med ekstrem charme – og den berømte Baumkuchen - trækage???
Sandau ved Elben – sønderbombet i april 1945 p.g.a. en nazistisk borgmester og en håndfuld unge soldater
Slottet i Schwerin – eventyrslot, flere danske dronninger stammer derfra, Obotritterne (Venderne) blev afgørende slået her (og i Dorf Mecklenburg)
Dorf Mecklenburg – nu en lille, gammel kirke og en kirkegård – i 1100-tallet den sidste bastion for Obotritterne inden deres totale udryddelse begået af Henrik Løve – Heinrich der Löwe
Wismar Marienkirche – nu Verdenskulturarv – ligesom hele byen - bombet i krigen, det meste sprængt af DDR – nu står tårnet tilbage
Güstrow nær Schwerin – fint slot, men især billedhuggeren Barlach med et lille skift til Kölns første kirke ovenpå WWII
Köln – smadret forfærdeligt i WWII, domkirken blev stående, første lille kirke – den protestantiske Antoniterkirken - fik ”Der Schwebende” - Ernst Barlachs nok mest berømte statue
(Varighed 90 minutter plus pause. Honorar 2.000 kr. alt inkl.)

7. Halfdan Rasmussen

Det er blevet hævdet, at han er vores nationaldigter – hvis sådan noget findes. Men sikkert er det, at han har en ganske særlig plads i mange menneskers hjerter – især dem, der er vokset op med digtene om Mariehønen Evigglad, Snemand Frost, En lille spirrevip og alle de andre.
Den vidunderlige digter havde et spændende liv, hvor han uophørligt stod ved sine høje idealer om fred mellem mennesker og respekt for livet. Tolerance og menneskelige værdier var meget vigtige ideer for ham. Men det var humor og kærlighed til børn og det barnlige sind også.
Jeg fortæller om hans liv, der ikke altid var lige let, og læser mange af hans digte op – både de alvorsfulde, dramatiske og skønne og ikke mindst de vidunderligt morsomme, ja måske endda geniale børnerim.
Vi synger også et par af hans sange i fællesskab. Hvis der er et klaver at spille på.
(Varighed 90 minutter plus pause. Honorar 2.000 kr. alt inkl.)

8. Storm P.

Den hånd blev hvid, der før var rød;
den hånd gi’r liv, der før gav død.
Dette var Storm P.’s vers skrevet i anledning af, at han skiftede erhverv fra slagter til poet.
En af det danske sprogs største mestre blev glemt, da man besluttede sig til at opstille en såkaldt kanon for den danske litteratur – måske fordi dette geniale menneske ikke er til at sætte i bås som digter, tegner, forfatter, kunstmaler, satiriker…..?
Under Storm P.’s vidunderlige humor – både den hvide og den sorte - under ironien og sødmen ligger der en stor alvor og megen visdom gemt.
For… ”Hvem er sikker? En flot uniform med meget guld og mange knapper giver en slags sikkerhed. Men smid uniformen og stil dig i underbukser og betragt dig selv, så kniber det.”
Det er et fremragende eksempel på, at han midt i humoren og vildskaben skriver ting, der også kunne høre hjemme i bøger om psykologi, historie – eller religion: eller denne konstatering: ”Livet er en gåde – og løsningen står på bagsiden.”
Jeg fortæller her om Robert Storm Petersen og hans liv, og en række af hans vidunderlige småhistorier bliver læst op, f. eks. Lige Undsluppet, 13 Øre, Paa Forperronen osv.
Vi følger vagabonderne, teltholderne, værtshusgæsterne, filmmagerne, foredragsholderne, en lille hund, københavnere i hobetal og mange andre i deres forsøg på at filosofere over deres verden – og således kaste et grelt lys på vores eget liv.
(Varighed 90 minutter plus pause. Honorar 2.000 kr. alt inkl.)

9. Piraten Störtebeker

Den fantastiske fortælling om den frygtede, sagnomspundne og beundrede nordtyske pirat. I dag et navn så kendt, at der både er ølmærker, restauranter, udstillinger m.m.m. der bærer navnet – som er et kælenavn, der refererer til hans evne til at ”styrte” et fireliters ølbæger i halsen i ét drag (skål!).
Han var Fribytternes fribytter, sagde man, han var kaper for den svenske konge mod Danmark, nogle siger brutal og hensynsløs, andre siger festlig og lidt Till Eulenspiegel-agtig.
Han blev henrettet i Hamburg i 1402, og det var den dag, han for alvor fandt sin plads i den forreste række af de store myter: For han fik lovning på, at alle de af hans mænd, som han kunne nå at gå hen til, efter at hovedet var røget af, ville blive sat fri.
Og ved sådan at gå hovedløs rundt reddede han vist nok 11 af sine mænd – hvilken fortælling!
Vi hører både om ham og om hans samtid – Margrethe den I, Den Tyske Orden, Hansestæderne, Det Tysk-Romerske Kejserrige – men mest hører vi om Störtebeker og hans skibe.
(Varighed 90 minutter plus pause. Honorar 2.000 kr, alt inkl.)

10. Peter Freuchen

Vi kan lave en liste:
Læge var han,
meget belæst,
den mest berømte danske forfatter,
sagnomspundet quiz-vinder i USA,
opdagelsesrejsende i flere verdensdele,
banebryder for anti-racisme,
idealist til fingerspidserne,
etbenet dansk Baron von Münchhausen (spiste han virkelig sin egen fod?),
venners trofaste ven,
foredragsholder i mange lande,
grundlægger af Eventyrernes Klub
og af et af vore dages mest læste ugeblade
– men først og fremmest var han den person, der mere end nogen anden lukkede Grønland op for danskerne, og som førte an i kampen for, at man i Danmark ophørte med den raceoverlegne koloniseringstanke – der vist stadig ikke er helt væk, hvor utroligt det end lyder.
Der er et utal af gode fortællinger om dette enestående menneske – og en enkelt grønlandsk sang kan vi synge – på dansk, altså. Især hvis der er et klaver til stede.
(Varighed 90 minutter plus pause. Honorar 2.000 kr, alt inkl.)