Hans Wendelboe Bøcher

Kontakt: Kringelhøjvej 7, Horne, 9850 Hirshals
Telefon: 2515 2436
E-mail: hans@wendelboe.dk
Hjemmeside: www.hanswendelboe.dk

  1. Mission Nigeria; dramaet, manden og konen
  2. Det (meste) er sandt
  3. Mødes skal i stråledans
  4. Syng af Karsken Bælg
  5. Kys det nu (det satans liv)
  6. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te
  7. Afrika i blodet - at rejse med 20 teenagere
  8. Der ligger snegle og boller


Kirke- og kulturmedarbejder i Lindholm Sogn, tidligere ansat i Kirkens Korshærs varmestue i Nr. Sundby, efterskolelærer på Horne Efterskole 2003-2011, foredragsholder siden 2001.

Hans Wendelboe Bøcher holder foredrag i hele landet.

1. Mission Nigeria; dramaet, manden og konen

Tag med på en intens historiejagt på 100 års afstand og over tre kontinenter. Gennem veloplagt fortælling, billeder, film og hidtil hemmeligtstemplede breve fra Rigsarkivet bliver landmandssønnen Mogens Uhrenholt fra Aalborg og hans kone Eline fra Iowa levende igen. Under 1. Verdenskrig rejste parret til Nigeria som nogle af de første missionærer i Dansk Forenet Mission. Men forud gik personlige tragedier og mere end 10 års uddannelse i USA og England. I Afrika nåede de at grundlægge den Lutherske Kirke, inden de efter kort tid begge bukkede under af Blackwater Fever. Foredraget handler om to helt almindelige mennesker med et helt ualmindeligt liv!
Foredraget bygger på adskillige rejser i Nigeria, timers gravearbejde i Rigsarkivets arkiver og samarbejde med flere historikere i USA.
Læs og se mere på www.missionnigeria.dk.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: UCN Hjørring, Vor Frelser Kirke, Aalborg, Nr.Tranders Kirkecenter, Emmersbæk Kirke, Kirkeladen, Bov Sogn, Mosbjerg Kirkeblade, Skt. Andreas Kirke, Randers, Skjern Missionshus, Tolne Efterskole, Horne Efterskole, KFUM Senior Lejr, Sæby, Luth. Jr. Seminary, Nigeria og
Karagwe Sec. School, Tanzania.

2. Det (meste) er sandt

En altid snakkesalig kone, en skæbne som dukke-racist, (mindst) et uheldigt udfald af selvindbildte gør-det-selv-færdigheder og utallige ufrivillige eftermiddage i kolde håndboldhaller med lunken termokaffe og ringe Wi-Fi. Det er nogle af emnerne, som jeg her vil belemre tilhørerne med.
I en årrække har jeg hver uge haft en fast klumme i Hirtshals og Bindslev Avis. Her har jeg med glimt i øjet og frygt for konens og ungernes efterfølgende repressalier ivrigt delt af mine selvoplevede pinsler og grumme historier som familiefar og ægtemand. Det (meste) er faktisk sandt, men man skal nok alligevel ikke tro på alt, jeg skriver eller fortæller. Overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen.
Foredraget egner sig til sogneeftermiddage eller som en morsomt indslag i personaledagen eller firmafrokosten.
Læs nogle af klummerne på www.hanswendelboe.dk/klummer
(90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3200 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: Sct. Georgsgilderne, Aalborg, KFUM Spejdernes søndagscafé, Lindholm, Emmersbæk Kirke.

3. Mødes skal i stråledans

Seks dages indblik i Libanons spraglede kludetæppe af kirkeretninger, politisk magtspil, en (måske) ufrivillig premierministerafgang, frisk persillesalat og glæden ved at rejse sammen med ligesindede.
Aftensol over souk'en, det gamle marked i Sidon. Duft af koriander og tung sæbe. Brisen fra middelhavet fejer op gennem byens smalle gader. På torvet spiller byens drenge i alt for store Messi-trøjer, mens pigerne hvisker i hjørnerne og mændene vender dagens store spørgsmål. Med eet rykkes jeg ud af mellemøstens mystik; en endeløs konvoj af hvide FN-biler med nødhjælp, adskillige busser og et par pansrede køretøjer passerer. De lokaler tager ikke notits, mens jeg mærker splittelsen mellem magien og virkeligheden; mellem fantasien om det uopnåelige og den ubarmhjertige politiske dagsorden, der fylder så meget i Libanon.
Oplev et kløgtigt, stemningsfuldt foredrag om Libanons spraglede kludetæppe af kirkeretninger, politiske magtspil. Mød de syriske flygtningebørn på den lille kristne skole. Kom med til aftenvesper i den armenske kirke og mødet med Hans Hellighed Katolikos Aram I. Mærk det gryende håb og bliv i sidste ende lidt gladere.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

4. Syng af Karsken Bælg

Syng af karsken bælg! Og hvorfor ikke gøre det sammen med organist Jens Mathiasen og kirke- og kulturmedarbejder Hans Wendelboe Bøcher, begge fra Lindholm Sogn ved Aalborg. Ikke mindre end 20-25 sange og salmer fra blandt andet Højskolesangbogen og Salmebogen er på programmet. – Om vi når dem alle, er aldrig sikkert, for undervejs knytter jeg både baggrund og anekdoter til flere af sangene.
Det er vigtigt at synge sammen; faktisk har det aldrig været vigtigere. I dag er det enkelte menneskes umiddelbare lykke konstant på dagsordenen. Vi dyrker hver vores eget; vores krop, vores karriere. Ved at synge sammen bliver vi for en stund tvunget til at hengive os til fællesskabet og bruge stærke ord, vi ellers ikke ville have taget i vores mund. Det er sundt i en tid, hvor meget trækker i andre retninger.
Sangeftermiddagen eller -aftenen er tematisk inddelt, og byder f.eks. på både kåde, årstidsbestemte sange og salmer, et par stykker om kærlighed, en enkelt om at føle sig forkert og udenfor, en hel afdeling af Kai Normann Andersen og endelig en samling om Danmark.
Undervejs krydres med et eller flere særprægede numre, f.eks. trompetkoncert i Es-dur af Haydn … udsat for næsehorn! Alle sangtekster vises på stort lærred sammen med billeder, illustrationer, film- og lydklip.
(90 min.; nødv. hjælpemidler: klaver, lærred eller hvid væg; 4000 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: Lindholm Kirke, Løvvangens Kirkecenter, Retten i Aalborg (personalearrangement), Støvring Sognegård, Ellidshøj Sognegård.

5. Kys det nu (det satans liv)

Rockmusikeren Steffen Brandts og Danmarks selvudnævnte kedeligste orkester, TV-2's tekstunivers rummer en mærkværdig tvetydighed og lægger op til dynamisk tolkning af tilværelsen; livet og kærligheden.
Gennem nedslag i orkestrets bagkatalog – både i deres egne indspilninger og live på klaveret - og med tekster, video billedside på stort lærred og et væld af anekdoter analyseres rockveteranens verdensopfattelse.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 4000 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: Helligåndskirken, Aarhus, Skårup Seminarium, FKUV, Løgumkloster, Vodskov Kirke, Ajstrup Sogn, Rovvig Efterskole, Horne Efterskole, Vor Frelser Kirke, Aalborg.

6. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te

7 dage i Tibet sætter sine spor. Landet lider under alvorlige kinesiske overgreb og kun en redigeret virkelighed slipper ud. I billed- og videoforedraget går jeg bag om facaden og viser glimt af den tantriske buddhisme og landet, der rummer uendeligt smuk natur, glade smil og harsk yaksmør-te.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3000 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: Langeslund Kirke; Mosbjerg Kirke, Giersings Realskole, Horne Missionshus, Unesco Language Camp, Gorzów Wlkp., Polen.

7. Afrika i blodet - at rejse med 20 teenagere

Hvad er det mødet med hverdagen i Afrika kan? Hvad sker der, når en dansk efterskoleklasse i 16 dage skifter adresse fra fredelige Horne i Nordjylland til varme, spraglede Yola i nordøstlige Nigeria? Hvem lærer af hvem? Og hvad fører det med sig?
I en årrække rejste jeg hvert år ud med 20 helt almindelige, gennemsnitlige teenagere; men kom hjem med 20 modne, afklarede, socialt bevidste unge mennesker!
I Nigeria boede, spiste og gik vi skole på en den lutherske kostskole, Lutheran Junior Seminary i byen Yola, i det nordøstlige Nigeria, på grænsen til Cameroun. Rejsen blev arrangeret i fællesskab med Mission Afrika. På grund af terrorbevægelsen Boko Harams hærgen i Nigeria, ændredes rejsemålet i 2010, så turen i stedet gik til Uganda og Tanzania gennem Danmission. Men dannelsesrejsen var den samme!
"Afrika i blodet - at rejse med 20 teenagere i bagagen" er et medrivende foredrag, der giver mod og tro på fremtiden. I korte klip fortæller flere af de danske efterskoleelever i løbet af foredraget om deres personlige oplevelser; om genertheden, der hurtigt måtte lægges på hylden, om stoltheden over at have holdt tale for 400 nigerianske elever og om at spise ugandisk ugali med fingrene.
Foredraget ledsages af billeder og video på stort lærred samt adskillige effekter fra turene.
(60-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3000 kr. + kørsel)
Foredraget er tidligere holdt: Baptistkirkens seniorkreds, Hjørring, Lions Club, Sudanmissionens distriksmøde, Østervrå, UCN, Hjørring, Horne Menighedshus.

8. Der ligger snegle og boller

I mere end 20 år har jeg haft kameraet og sprogøret med mig. Det er blevet til adskillige tusinde mærkværdige, skøre, skæve, uforståelige, pinlige skilte og overskrifter. Oprindeligt var samlingen kun til egen morskab, senere kom den til at danne fundament for min grammatikundervisning af elever i efterskoleverdenen. Men sideløbende har jeg ivrigt delt af samlingen på Facebook, hvorfra tvværten Anders Breinholt flere gange har hentet ideer og billeder til sit succesfulde talkshow "Natholdet" på TV2.
Nu er det din tur til at få motioneret lattermusklerne, få krummet tæerne og måske tilmed blive lidt klogere på det danske sprog.
Foredraget har form af et standup-show, hvor de mange skilte og overskrifter tematisk bliver præsenteret i en kontekst, der får det hele til at give endnu mere mening (!?). - Og hvad er i grunden bedre end at more sig over andre fejl?
(30-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 2500 kr. + kørsel).
Foredraget er tidligere holdt: Løvvangens Kirkecenter, Ansgars Kirke, Aalborg, Hirtshals Kirkecenter,
Horne Efterskole, Rovvig Efterskole.