Hans Wendelboe Bøcher

Kontakt: Kringelhøjvej 7, Horne, 9850 Hirtshals
Telefon: 2515 2436
E-mail: mail@hanswendelboe.dk
Hjemmeside: www.hanswendelboe.dk

  1. Mogens, modet og missionen
  2. Det (meste) er sandt
  3. Mødes skal i stråledans
  4. Der ligger snegle og boller
  5. Marie Dortheas skjulte skæbne
  6. Kys det nu (det satans liv)
  7. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te
  8. Syng af Karsken Bælg
  9. Med 20 teenagere i bagagen
  10. Selv Fejltagelser tager Herren i sin Haand


Freelance-journalist, DR-researcher, kommunikatør, storyteller, foredragsholder siden 2001, tidligere efterskolelærer, kirke- og kulturmedarbejder, livredder (med mere end ét liv på samvittigheden!), havnearbejder og skuespiller.

Hans Wendelboe Bøcher holder foredrag i hele landet.

1. Mogens, modet og missionen

En tung mursten, et gammelt, rustent gevær, en homøopatisk dyrlægebog og to helt almindelige mennesker med helt ualmindelige liv er blot nogle af ingredienserne i denne store fortælling. Læg hertil en konkurs, tabet af en ung kone og (mindst) to døtre og rejsen til et fjernt, ukendt kontinent; vel at mærke under Første Verdenskrig.
På hundrede års afstand og på tværs af tre kontinenter har jeg, siden mit første besøg i Nigeria i 2006, jagtet historien om lægemissionær Mogens Uhrenholt fra Øster Uttrup ved Aalborg. Som en af de første missionærer i Dansk Forenet Sudan Mission (i dag Mission Afrika) rejste han i 1916 til det store afrikanske land, hvor han var med til at grundlægge den stadigt voksende lutherske kirke.
Siden 2005 har jeg af seks omgange - senest november 2018 - rejst i Nigeria. Samtidig har jeg i Rigsarkivets dybe gemmer og i private samlinger i Danmark, Nigeria og USA fundet breve og dokumenter, der ikke før har været set og som tilføjer spændende detaljer til det store drama.
Foredraget er således lige dele personalhistorie, afrikafortælling, online slægtsforskning (som kun kan inspirere og give fif til at forske i egen familie!) og missionshistorie. Men først og fremmest er det en levende fortælling om to almindelige mennesker med helt ualmindelige liv!
Læs mere på www.missionnigeria.dk.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: Lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

2. Det (meste) er sandt

Freelancejournalist, DR-researcher, kommunikatør, ægtemand, far, venstrehåndet donaldist, tidligere efterskolelærer, kirke- og kulturmedarbejder, havnearbejder og indmad i Rasmus Klump (!). Kært barn har mange jern i ilden og endnu flere skæve oplevelser med i bagagen.
Selvom overskriften kan indikere noget andet, er der mere latin end løgn i foredraget, der bringer en perlerække af historier fra mine foreløbige små halvtreds år på jorden:
Hvordan overlever man for eksempel en hyper-kreativ, idealistisk far, der både er billedkunstner, overlærer, trykkeriejer, tryllekunstner, opfinder af den danske klaphat, spøg & skæmt-butiksejer, nyhedsredaktør og generelt bare super-produktiv?
Hør også et blandet potpourri af fortællinger om min altid snakkesalige kone, en krank skæbne som dukke-racist, (mindst) et uheldigt udfald af selvindbildte gør-det-selv-færdigheder og utallige ufrivillige eftermiddage i kolde, nordjyske håndboldhaller med lunken termokaffe og ringe Wi-Fi. Læg hertil en fæl historie om mundhygiejne og lecanødder, kampen om den gule Lego-borg, en børnetegning, der blev en landsdækkende modedille og historien om den pinlige affære med svigermor og Frank Hvam og den om den store rundstykkeløgn ...
Med tidligere jobs som efterskolelærer, havnearbejder i Odense, livredder i Aalborg (vel at mærke med mindst ét liv på samvittigheden!) og skuespiller i Rasmus Klump-kostume i Fårup Sommerland og med oplevelser som at have rørt ved mindst to forskellige paver, medvirket i en Malmros-film og at være vokset op med en far i spøg-og-skæmt-verdenen i bagagen, har jeg i flere år belemret lokalbefolkningen i Hirtshals og Bindslev med ugentlige klummer om min og familiens mærkværdige skærmydsler og udfordringer.
Men det er altid med glimt i øjet og en uafvendelig frygt for konens og ungernes efterfølgende repressalier, for det (meste) er faktisk sandt, selv om overdrivelse som bekendt indimellem fremmer forståelsen.
(90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3200 kr. + kørsel)

3. Mødes skal i stråledans

Politisk magtspil, en måske (u)frivillig premierministerafgang, frisk persillesalat, forfulgte kristne og et personligt møde med Hans Hellighed Khatolikos Aram I.
Stemningsmættet foredrag med lige dele skøn rejse gennem Libanons kultur og fortælling om det hårdt prøvede lands omtumlede historie. Alt sammen krydret med personlige historier om mennesker og steder, jeg har mødt og set.
Libanon er ikke meget større end Region Sjælland, men har 3,8 millioner indbyggere og hertil 1½ million syriske og palæstinensiske flygtninge, stridslystne, stærke nationer som Iran og Saudi Arabien lige uden for havelågen; og Israel og Syriens svære problematik i tilgift.
De kristne er pressede, men de sidder samtidig med nogle af nøglerne til fred i hele regionen. Fred mellem sunni- og shia-muslimer; fred mellem venner.
Men foredraget fortæller også om andet og mere end religion og grum
storpolitik: Aftensol over souk'en, det gamle marked i Saïda. Duften af koriander og tung sæbe i næsen. Brisen fra middelhavet, der fejer op gennem byens smalle gader. På torvet spiller byens drenge i alt for store Messi-trøjer, mens pigerne hvisker i hjørnerne og mændene vender dagens store spørgsmål.
Mærk magien og virkeligheden; oplev fantasien om det uopnåelige og den ubarmhjertige politiske dagsorden, der fylder så meget.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

4. Der ligger snegle og boller

Du gør det. Jeg gør det. Og bageren gør det særligt tit; sløser med sproget, så det går hen og bliver ganske og aldeles vidunderligt, ufrivilligt komisk.
I mere end 25 år har jeg haft kameraet og sprogøret med mig. Det er blevet til adskillige tusinde mærkværdige, skøre, skæve, uforståelige, pinlige skilte og overskrifter, der tilsammen udgør samlingen af skøre skilte og helt igennem mærkværdige overskrifter.
Oprindeligt var samlingen kun til egen morskab, senere kom den til at danne fundament for min grammatikundervisning af elever i efterskoleverdenen - sideløbende har jeg ivrigt delt skilte og overskrifter på Facebook, hvorfra blandt andet Anders Breinholt har hentet flere til det succesfulde talkshow ’Natholdet’ på tv2.
Nu er det din tur til at få motioneret lattermusklerne, få krummet tæerne og måske endda blive lidt klogere på det danske sprog.
Det underholdende og sprogligt oplysende foredrag har form af et standup-show, hvor de mange skilte og overskrifter tematisk bliver præsenteret i en kontekst, der får det hele til at give endnu mere mening (!?).
Foredraget egner sig både til sogneaftenen, højskoleaftenen, firmafesten eller den runde fødselsdag, der trænger til en omgang sproglig prygl med vid og bid. - For hvad er i grunden bedre end at more sig over andres fejl!? - Hvis vi alle gør det, er der nok også nogle, der griner af vores!
(30-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3200 kr. + kørsel)

5. Marie Dortheas skjulte skæbne

Der skulle gå præcis 100 før sandheden om Marie Dorthea Skovs sidste år og alt for tidlige død endelig kom frem. Men da var det både for sent og endelig på tide!
Min oldemor levede i en årrække et hårdt liv på fattiggården i Svendborg. Uden sine børn! Om dét handler dette foredrag; men endnu mere om Marie Dortheas fantastiske vej videre ud derfra og om de tråde hendes livsbane - både den faktiske og den vedtagne, der på tragisk vis var med til at definere hendes datter, min farmors liv.
Marie Dorthea forsvandt ud af familiens liv i 1908, da min farmor var blot 7 år gammel. Men min farmor mistede ikke kun sin mor; også hendes far forsvandt og dukkede aldrig op: ’Mine forældres grave, om de overhovedet har nogle, ved jeg ikke hvor er,’ skrev hun til sin svenske fætter. Og det nagede hende livet igennem.
Det tragiske tab af forældrene fik hende til at overveje ikke selv at få børn; sæt nu, der hvilede en forbandelse over hende, som hun ville give videre. Heldigvis fik hun min far, som i mange år jagtede Marie Dortheas skæbne, for rygtet gik, at hun døde fordrukken i en snedrive i Bogense i
1916 og at hendes mand skød sig selv. Men kan det passe?
Det personlige foredrag består af lige dele personalhistorie, levende slægtsforskning og rørende udbedring af generationers forkert forstået familiekrønike.
https://youtu.be/zgoApTc5YnU
(90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

6. Kys det nu (det satans liv)

De fleste kan synge med på Steffen Brandt og tv-2’s mundrette og catchy tekster. Og mange har ganske givet også sporet, at der bag munterheden og den lurende ironi gemmer sig andre dybere lag.
’Der er nogen chancer, som man selv kan ta’. Og flytte rundt med hvis man synes. Lidt op og ned, du ved, man klarer sig. Åh, Gud, hvor åndssvagt.’ Sådan lyder en af favoritlinjerne fra sangen ’Kys det nu (det satans liv)’.
Dobbelttydigheden lurer. Vi magter jo meget i vores liv. Meget kan vi faktisk flytte rundt med, hvis vi synes, men i det store spil, er vi prisgivet hinanden og ikke mindst kærligheden, som kommer, når man mindst venter det; eller ’når bilen næsten er betalt’, som Steffen udtrykker det.
I foredraget giver jeg eksempler på, hvordan Steffen Brandt finder inspiration hos og adskillige gange direkte låner ord og motiver fra blandt andre Brorson, Kierkegaard, Aakjær, Grundtvig og Jørgen Gustava Brandt, og også flere steder henter hele universer fra Bibelen.
Gennem nedslag i orkestrets store bagkatalog – både gennem deres egne indspilninger og live på klaveret - og med alle tekster, video og billedside på stort lærred - analyserer jeg rockveteranens verdensopfattelse.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 4000 kr. + kørsel)

7. Tibetanske tinder og harsk yaksmør-te

7 dage i Tibet kan ændre meget i en ung mands liv.
Som 23-årig boede jeg knapt et år i en rygsæk. Jeg var på dannelsesrejse, jorden rundt. Men det absolutte højdepunkt - i mere end en forstand - blev Tibet.
Tag med på en farvefyldt rejse i Tibets historie og kultur: Hør om mødet med 11-årige Nimidashi. Tag med i skole i Lhasa, verdens højest beliggende hovedstad; vel at mærke, et besøg, der krævede både kommunistpartiets tilladelse og konstant følgeskab af hele fire maskingeværbevæbnede soldater! Oplev den monotone munkemessen i Drepungklostret ... og det hemmelige billede under loftsbjælkerne. Bliv klogere på Kulturrevolutionen, Quomolangma og sød, fed yaksmør-te. Og se også en flig af det moderne Tibet.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)

8. Syng af Karsken Bælg

Det har aldrig været vigtigere at synge sammen. I dag er det enkelte menneskes umiddelbare lykke konstant på dagsordenen. Vi dyrker hver vores eget; vores krop, vores karriere. Ved at synge sammen bliver vi for en stund tvunget til at hengive os til fællesskabet og bruge stærke ord, vi ellers ikke ville have taget i vores mund. Det er sundt i en tid, hvor meget trækker i andre retninger.
Ikke mindre end 20-25 sange og salmer fra blandt andet Højskolesangbogen og Salmebogen er på programmet; alle kombineret med overraskende pointer og historier om deres baggrund og indhold.
Vælg blandt fire forskellige sætlister. Hvert arrangement er tematisk inddelt, og byder f.eks. på både kåde årstidsbestemte sange og salmer, et par sange om kærlighed, en enkelt om at føle sig forkert og udenfor, en hel afdeling af Kai Normann Andersen, et Far til 4-potpourri, en håndfuld sange af Eva Madsen eller en samling om det skønne Danmark.
Alle sangene sættes i relief og kontekst gennem overraskende historier om deres tilblivelse og indhold. Det er kombineret sang- og kulturhistorie; sunget af os alle, fortalt af mig, freelance-journalist og tidligere efterskolelærer Hans Wendelboe Bøcher, der også har enten klarinetten, musiksaven eller et helt tredje instrument med.
Se sætlisterne på www.karskenbaelg.dk.
Alle sangtekster vises på stort lærred sammen med billeder, video- og lydklip, der illustrerer fortællingerne om sangenes baggrund og kontekst.
Pianist og organist Jens Mathiasen sidder ved tangenterne.
(Hvert arrangement tager 90 min.; nødv. hjælpemidler: klaver, lærred eller hvid væg; 4000 kr. + kørsel)

9. Med 20 teenagere i bagagen

- Jeg rejste ud med 20 helt almindelige, gennemsnitlige teenagere. Men kom hvert år hjem med 20 modne, afklarede, socialt bevidste unge mennesker!
Hvad er det mødet med hverdagen i Afrika kan? Hvad sker der, når en dansk efterskoleklasse i 16 dage skifter adresse fra fredelige Nordjylland til varme, spraglede Yola i det nordøstlige Nigeria? Hvem lærer af hvem? Og hvad fører det med sig?
Fra 2005 til 2011 rejste jeg som lærer på Horne Efterskoles kulturlinje, horneXplorer, en gang om året til Afrika, hvor jeg sammen med holdet boede, spiste og gik i skole på en den lutherske kostskole, Lutheran Junior Seminary i Yola, på grænsen til Cameroun. Rejsen blev arrangeret i fællesskab med Mission Afrika, men måtte på grund af terrorbevægelsen Boko Harams hærgen i Nigeria i 2010 ændre mål. I stedet kom rejsen nu til at gå til Uganda og Tanzania gennem Danmission. Men dannelsesrejsen var den samme!
’Med 20 teenagere i bagagen’ er et spændende foredrag, der giver mod og tro på fremtiden. I korte klip fortæller flere af de danske elever om deres personlige oplevelser; om genertheden, der hurtigt måtte lægges på hylden og om stoltheden over at have holdt tale for 400 nigerianske elever og om at spise ugandisk ugali med fingrene.
Foredraget ledsages af billeder og video på stort lærred samt adskillige effekter fra turene.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3200 kr. + kørsel)

10. Selv Fejltagelser tager Herren i sin Haand

11. juni 1913: En lille, dansk dreng kommer til verden i bushen i Nigeria. Samtidig dør hans mor i barselssengen. Tre dage senere sender faren sin nyfødte dreng hjem til bedsteforældrene i Europa, mens han selv bliver i Nigeria.
Fortællingen er sand og barsk, og vidner om dedikation og hengivenhed, men også om smerte, tab og store afsavn.
Efter adskillige rejser i Nigeria og flere års research i ind- og udenlandske arkiver og private brevsamlinger fortæller jeg nu historien om pioneren og lægemissionæren Niels Høegh Brønnum fra Nørholm ved Aalborg.
Følg Niels Brønnum fra den tidlige barndom, der hverken rummede udlængsel eller tanker om mission. Hør om de lange nattevagter på soldaterkasernen og den skelsættende begivenhed, der banede vej for kaldet til missionær. Rejs med ad Afrikas smalle floder til bushen, hvor sønnen Holger kom til verden og hustruen Margaret døde i barselsseng.
Tag med videre til det nordøstlige Nigeria, hvor han grundlagde den stadigt voksende lutherske kirke i det store, afrikanske land og hør ikke mindst, hvordan forholdet mellem far og søn videre udviklede sig … Fortællingen om Niels Brønnum er en betagende fortælling om liv, død og alt det midt imellem.
(60-90 min.; nødv. hjælpemidler: lærred eller hvid væg; 3800 kr. + kørsel)