Henrik Ahlmann

Kontakt: Udbygade 5, 1 tv., 2200 København N.
Tlf: 6091 1271
E-mail:
ahlmann@mail.dk
Hjemmeside:
www.fortaelling.dk

  1. Ældre danske kriminalsager
    Det kostede dem hovedet
  2. Shellhuset og den franske skole
  3. H. C. Andersen og teknikken
  4. Klostre, kvaksalvere og krydderurter
  5. Danske Juleskikke

Lærer, havebrugskonsulent. Foredragsholder siden 1998.
Henrik Ahlmann (1968) er en øvet fortæller. Forhenværende formand for Byens Fortællere og foreningen ”Fortællinger i Lejre”, der årligt samler tusinder af tilhørere på Lejre Forsøgscenter.
Som arrangør er du på den sikre side med følgende populære arrangementer. Omdrejningspunktet er den folkelige danmarkshistorie kombineret med de bedste historier fra det virkelige liv.

Henrik Ahlmann holder foredrag i hele landet.

1. Ældre danske kriminalsager
Det kostede dem hovedet

Hverdagens Danmarkshistorie: Tidligt tirsdag d. 13. februar 1753 fandt en dreng liget af en kvinde i Staldgårdsporten ved Koldinghus. Hun lå næsegrus mod jorden med sine tøfler placeret bag sig, som om hun var faldet. Det stod dog hurtigt klart, at der ikke var tale om en ulykke men en grusom forbrydelse. I en tid, hvor dødsstraf og tortur var almindelig her i landet, og hvor prostituerede fødte i den snavsede rendesten.
I foredraget gives glimt fra gribende skæbner og ugerninger fra 1700- og 1800-tallets Danmark. Umiddelbart et dystert emne, men samtidig også en central brik i forståelsen af, hvorfor Danmark tidligt afskaffede dødsstraffen, kun afbrudt af efterkrigstidens henrettelser.
(varighed:  90 min. vejl.; nødv. hjælpemidler: mikrofon, projektor; honorar: kr. 3000 + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Verdenscaféen Mandela; La Coursvejens Skole Frederiksberg, Trinitatis Kirke o.m.a.

2. Shellhuset og den franske skole

Den 21 marts 1945 forvandlede Royal Air Force på få minutter den Franske skole Jeanne D’Arch til en rygende hob af støv og kalk under et angreb på Gestapo’s hovedkvarter i Shellhuset. Et boligkvarter bag Frederiksberg Allé blev med et forvandlet til et virvar af ild og røg. Over 900 mennesker mistede med et slag deres hjem.
Henrik Ahlmann har kortlagt begivenhederne i bogen Den Franske Skole (2005). Foredraget er baseret på talrige øjenvidner og lukkede arkiver. Der gøres op med den klassiske myte, at frihedskæmperne i Shellhuset skulle reddes. Operationen gennemgåes time for time, modstandsbevægelsens situation op til angrebet, forberedelserne og de britiske jageres vej ind over det Danmark frem til den frygtelige tragedie, hvor civile og redningsfolk kæmpede en desperat kamp i ruinerne for at frelse de små skoleelever.
Meget populært, men også alvorligt foredrag.
(90-120 min.; hjælpemidler: mikrofon, DVD/VHS + Projektor; honorar: kr. 3000 + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Lindevang Kirke, Fr-berg Kirke, HOF m.a.

3. H. C. Andersen og teknikken

Vi ved ikke, hvad Andersen ville have sagt til vor tids teknologier. Men han var fremsynet og fascineret af samtidens nye opfindelser og fremskridt, selv om hans nervøse væsen også var en tung klods om benet. Frygten gjorde, at han fx aldrig nåede til Amerika.
Oplev det spændende indblik i Andersens nysgerrighed og fascination af teknologien gennem et tværsnit af Danmark for 150 år siden.
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: hyggelig belysning, mikrofon, projektor; honorar: kr. 3000 + transport)

4. Klostre, kvaksalvere og krydderurter

Henrik Ahlmann er lærer og havebrugskonsulent og ekspert på den populære hjemmeside havenyt.dk I dette foredrag går vi bag om munke, klosterhaver og deres uvurderlige betydning for fortidens lægekunst og havetradition. Vi ser på udvalgte urter, lægeplanter og husråd, deres rolle i almuetroen og helbredende egenskaber. Blandt de urter, der behandles i foredraget, findes flere, som lægevidenskaben i dag faktisk dokumenterer effekten af. Men så er der også de grumme eksempler….
(90-120 min.; nødv. hjælpemidler: hyggelig belysning, mikrofon, projektor; honorar: kr. 3000 + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Munkebo Kirke, Flintholm Kirke m.v. Næstved Bibliotek o.a.

5. Danske Juleskikke

Hyggeligt - meget populært foredrag.
Da Københavns første juletræ blev tændt, løb rygterne som ild fra gade til gade. Folk vidste snart, at den var ren gal hos Lehmanns i Ny Kongensgade. Manden måtte jo være gal, siden han tændte lys i brand på et træ i egen stue. Dette meget afholdte foredrag er velegnet til et festligt julearrangement med både historier og spændende viden om vore vigtigste juletraditioner gennem tiderne.
Men hvor godt kender vi juletraditionerne? Er mørkt øl til jul dansk skik? Hvorfra stammer kalenderlyset? Hvad med nytårsløjer, mandelgave, ris a’la mande og risengrød og julemand Skt. Nikolaus identitet. For slet ikke at tale om kampen mellem himlens engle og hedenske nisser?
(90 min.; hjælpemidler: Pyntet juletræ, juleknas og godter; honorar: 3000 kr. + transport)
Foredraget er tidligere holdt: Frederiksberg Bibliotek; Verdenscaféen Mandela; Halmtorvet Vesterbro; Ingrid Jespersens Skole, Haslev Udvidede Højskole, Toksværd Kirke o.a.