Kristian Salomonsen

Kontakt: Lindevej 33, 8850 Bjerrringbro
E-mail: thuleexpeditions@gmail.com
Telefon: 0047 48604292
Hjemmeside: www.thuleexpeditions.com

  1. Vandring og kulturhistorie i Grønlands nye Verdensarvs område
  2. Gletsjer vandring blandt store fjelde i Syd Grønland
 

Jeg boede 2 år på Grønland da jeg var barn og der udviklede jeg en stærk passion for friluftsliv og lange turer i krævende fjeld natur! Derfor flyttede jeg til Norge efter at have færdiggjort gymnasiet i Danmark. Her har jeg taget diverse friluftsuddannelser, bl.a. studiet ”Arktisk Natur Guide” på Svalbard. Jeg har gennem 9 år arbejdet som klatre/ski og vandreguide mange forskellige steder i Norge. Dog mest i Lofoten og på Svalbard. Ved siden af friluftsuddannelserne har jeg også taget en kandidatuddannelse i arkæologi fra universitetet i Trondheim. Her skrev jeg min speciale opgave om den grønlandske Thule kultur, som er den fortidige Inuit kultur, der har udviklet sig til dagens Grønlandske befolkning.
Jeg har en meget stor interesse i Grønlands forhistorie, og videre har jeg en stor interesse i historierne om de store polar ekspeditioner, der er blevet foretaget på Grønland. Herunder specielt ”Thule Ekspeditionerne” der blev ledet af Knud Rasmussen. Den eneste interesse, der er større for mig, er lysten til selv at tage på lange turer og ekspeditioner i Grønland. Derfor har jeg startet mit eget guidefirma, der tilbyder vandre- og skiture på Grønland. Jeg valgte meget passende at kalde mit firma for ”Thule Expeditions”.

Jeg holder foredrag i hele landet! (Dog + 700 kr. i honorar for foredrag på Sjælland)

1. Vandring og kulturhistorie i Grønlands nye Verdensarvs område


En aften dedikeret til Grønlands nye Unesco Verdensarvs område. Grønland fik i 2018 et nyt Unesco Verdensarvs område, som hedder ”Aasivissuit-Nipisat- Inuit Jagtområde mellem indlandsis og Hav”.
Aasivissuit- Nipisat er et unikt arktisk kulturlandskab.
I årtusinder har verdensarvs området været et vigtigt jagtområde for Grønlændere.
Nutidens jægere og deres familier besøger og jager ofte fra de samme gamle bopladser som deres forgængere.
Den første del af foredraget bruger jeg på at fortælle om den unikke kulturhistorie, der knytter sig til dette landskab. Specielt vil jeg fokusere på Thule kulturens brug af landskabet og de kulturminder, der stadig findes på forskellige lokaliteter i området. Videre vil jeg sætte det nye verdensarvs område ind i en større kulturhistorisk kontekst.
Den anden halvdel vil jeg bruge på at fortælle om vandring og naturoplevelser i nutiden i området. Dette fordi jeg selv har foretaget flere lange vandre turer i området, og faktisk tilbyder en 9 dages guidet vandretur igennem mit guidefirma.
Gennem hele foredraget vil jeg vise mange flotte billeder af den ubeskrivelig smukke grønlandske natur der findes i dette område.
(2 x 45 min. Med en halv times kaffe pause imellem. Pris 3500 kr. inkl. Transport. Jeg behøver projektor og lærred)

2. Gletsjer vandring blandt store fjelde i Syd Grønland


En aften dedikeret til en fortælling om en 8 dages vandretur i barsk Syd Grønlandsk natur! I 8 dage gik vi med rygsæk og telt blandt store bjerge og gletsjere. Vi havde 5 dages vandring og overnatning på selve gletsjeren. Her lærte vi på den hårde måde meget om færdsel på de store grønlandske gletsjere, der på mange måder adskiller sig fra gletsjer vandring i Norge og på Svalbard.
Vi var bl.a. lige ved at blive ”fanget” inde på gletsjeren, fordi der fandtes en stor smeltevands sø inde under gletsjeren, som der gik hul på og forårsagede, at gletsjerens sider var spærret af fossende smeltevands floder! Heldigvis fandt vi en vej ud af gletsjeren til sidst.
Jeg vil også fortælle lidt om startstedet for turen, som var Narsarsuaq lufthavn. Narsarsuaq lufthavn er en gammel amerikansk militærbase der spillede en vigtig rolle under 2. verdenskrig.
Under hele foredraget vil jeg vise mange flotte billeder af den meget spektakulære sydgrønlandske natur!
(2 x 45 min. Med en halv times kaffe pause imellem. Pris 3500 kr. inkl. Transport. Jeg behøver projektor og lærred)