Marianne Gade

Kontakt: Rædersvej 12, 6000 Kolding
Mobil: 2619 0928
E-mail: info@mariannegade.dk
Hjemmeside: www.mariannegade.dk

  1. Vær fri, sund og glad som pensionist
  2. Underfulde hændelser – kultur- og trosmøder i Island og Italien
  3. Island – drøm og virkelighed, fortid og nutid
  4. Drømmen om Italien – huset i Abruzzo
 

Marianne Gade er forfatter, klummeskribent, foredragsholder og laver skriveværksteder. Har tidligere arbejdet som børnebibliotekar på halv tid sideløbende med forfatterskabet. Har været litteraturanmelder ved Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten. Se mere om mit forfatterskab på min hjemmeside.
Er født i 1945 og har fem voksne børn og otte børnebørn. Holder meget af at holde foredrag.

Marianne Gade holder foredrag i hele landet

1. Vær fri, sund og glad som pensionist

Pensionister i dag har bedre helbred og er mentalt langt friskere end tidligere tiders pensionister. Men hvordan former livet sig efter arbejdslivets ophør? Er vi opmærksomme på at bruge og glæde os over de nye muligheder, vi herved kan realisere i den tredje alder? Er tiden ikke inde til at bruge den efter eget valg?
Stikord:
Skal man fortsat stå til rådighed? Nu blot for de voksne børn? Eller børnebørn?
”Vi skal jo ikke være her for evigt.”
Endelig blev det min tur.
Realiser dine drømme. Kom i gang med at skrive den bog, du altid har drømt om at skrive.
Begynd at male, spille, synge arier eller løbe maraton. I erkendelse af, at tiden ikke er uendelig, men at intet er for sent.
Hæv overliggeren. Du risikerer ikke noget ved det.
Slip præstationsangsten.
Optimer dit liv.
Prioriter din tid.
(60 min. med spørgsmål og samtale efterfølgende; honorar efter aftale)

2. Underfulde hændelser – kultur- og trosmøder i Island og Italien

Forfatter Marianne Gade fortæller om kultur- og trosmøder i Island og Italien, hvor hun opholder sig en del af året.
I Italien er den katolske kirke med dens tro på mirakler allestedsnærværende og stærkt forankret i dagligdagen.
I Island eksisterer der for mange islændinge en usynlig parallelverden befolket af elverfolk og huldrer, der bor i klipper og sten. En verden, der anerkendes som lige så virkelig som den daglige, synlige verden, der har sit udgangspunkt i den kristne tro.
Disse vidt forskellige verdener har givet Marianne Gade forbløffende oplevelser, erkendelser og indsigter, som hun med udgangspunkt i kristendommen og med et åbent og nysgerrigt sind fortæller om i sit nye foredrag.
(60 min. med spørgsmål og samtale efterfølgende; honorar efter aftale)

3. Island – drøm og virkelighed, fortid og nutid

Islændingene har lagt finanskrisen bag sig, men den er ikke glemt. Lige nu buldrer økonomien derudaf, og islændingene er snart færdige med at betale deres gæld tilbage til udlandet. Men hvordan går det til, at en befolkning på godt 333.000 mennesker tilsyneladende kan klare alt? Selv at kvalificere sig til slutrunden i VM i fodbold. Hvor får de kræfterne fra?
Islændinge lever som realistiske fantaster i et land, hvor virkelighed og drøm hele tiden blandes. Virkeligheden er forankret i teknologi og markedsøkonomi, men i landskabets klipper og sten bor ”de usynlige”. Overnaturlige væsener der lever i parallelverdener til vores, ifølge mange islændinge. En tro der trækker spor tilbage til Islands historie på godt og ondt til landnamstid og sagatid.
Jeg har på mødrene side rødder i Island og kommer i mit foredrag også ind på min slægts saga, Svarfdælasagen, der er skrevet i 1400-tallet, og som jeg har oversat til dansk.
At oversætte sagaen var som at lukke døren op til et rum, der ikke havde været åbnet i seks hundrede år. Ud over at høre om bosætternes liv i vikingetiden, får vi også et indblik i kvindernes vilkår på den tid, samt et bud på, hvorfor de ofte var så intrigante og skånselsløse i deres rænkespil.
Oversættelsen foreligger som trilogien Svafdælasagaen: Thorsteins Saga, Klaufis Saga og Karl den Stummes Saga.
(60 min. med spørgsmål og samtale efterfølgende; honorar efter aftale)

4. Drømmen om Italien – huset i Abruzzo

Mit foredrag tager udgangspunkt i min nye bog Drømmen om Italien - fortællinger fra Abruzzo.
Med humor og indlevelse fortæller Marianne Gade om at realisere drømmen om at eje et hus i Italien i Pacentro i Abruzzo, små to timers kørsel fra Rom, og om mødet med en ny kultur, en ny by og dens borgere.
Hun slår sig ned i Casa della Poesia og oplever den italienske hverdag med alle sanser på vid gab. Her leves livet langsomt. ”Il dolce far niente” – den søde gøren ingenting – er ophøjet til livskunst, og fællesskabet er højt værdsat.

’Indtagende og livsbekræftende bog om opfyldelsen af drømmen om Italien. Skildringen af det danske møde med Italien gennemstrømmes af velvære og overskud – og er et oplagt tilbud til dem, der søger en positiv oplevelse.’
Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.
Fortællinger fra Abruzzo er en livsbekræftende bog fra og om et lidt overset, men prægtigt område i Italien.’
Arne Mariager, Århus Stiftstidende. Se hele anmeldelsen her https://stiften.dk/kultur/Arne-Mariager-Lad-solen-skinne-over-det-at-lave-ingenting/artikel/537264
Dejligt nært indblik i parrets nydelsesfulde hverdagsliv med og i det italienske. Viser et realistisk billede af et dagligliv som tilflytter. Bogen skriver sig ind i en fin tradition, hvor danskere flytter og beretter om deres liv især i Italien og Frankrig fx Poupliers Mit slot i Provence m.fl., Kroghs antologi om en håndfuld kreative danskeres tilknytning til landet og bøger af Tesio-parret og Eva Ravnbøl.’
Kent Skov, DBC, bibliotekernes materialevurdering
’Foredrag med Marianne Gade: I halvanden time var alle i Italien’
John Petersen, JydskeVestkysten. Overskrift i artikel efter foredrag for JVs læsere.

Her er bagsideteksten fra bogen:
”Under os lå dalen med floden, der førte smeltevandet med sig oppe fra Majellas bjerge, og lige over for lå bjergene så tæt på, at vi kunne skimte en snoet sti mellem træerne”.
Det er den skønhed, der møder fortælleren, da hun slår skodderne op i huset i den lille by Pacentro – Fredens Centrum. Hun slår sig ned i Casa della Poesia og oplever den italienske hverdag med alle sanser på vid gab. Her leves livet langsomt. ”Il dolce fa’ niente” – den søde gøren ingenting – er ophøjet til livskunst, og fællesskabet er højt værdsat.
I en blanding af sansemættede oplevelser og eftertænksomme refleksioner fortæller hun med humor og indlevelse om at følge sine drømme og realisere dem, om at leve livet med alle sanser åbne og om at tage et nyt sted til sig.
Marianne Gade har et omfattende forfatterskab bag sig. Hun har skrevet romaner for børn og voksne, hvor inspirationen for en stor del stammer fra Italien eller Island.
”Drømmen om Italien” er autobiografiske fortællinger fra Abruzzo, hvor hun opholder sig en del af året.
(60 min. med spørgsmål og samtale efterfølgende; honorar efter aftale)