Mirjam Capelle

Kontakt: Myrtoften 33, 2820 Gentofte
Telefon: 6171 3875
E-mail: mirjam@capelle.dk

  1. Min sjæls vandmærke


Jeg er født i 1966 og er uddannet psykolog og forfatter.
Debuten i 2021 med erindringsbogen ”Min sjæls vandmærke” har åbnet for en boblende fortællelyst hos mig. I kombination med højtlæsning af afsnit i bogen har jeg erfaret, at min fortælling bliver levende, varieret og inspirerende og kalder på dialog med publikum omkring flere temaer såsom nedarvede traumer, tro, flugt, identitet, dysfunktionalitet i familien og forsoning med fortiden.

Jeg holder foredrag i hele landet.

Min sjæls vandmærke

Med afsæt i min erindringsbog ”Min sjæls vandmærke – en jødisk slægtsfortælling” fortæller jeg om længslen efter et sted at høre til, min jødiske identitet og selvforståelse, forviklinger og tabet af min bror. Fortællingen vil trække tråde til min jødiske slægt, fra udvandringen fra Rusland som følge af pogromer til min mors flugt over Øresund i oktober 1943 og min oldefar Moses’ deportation til Theresienstadt. I lyset af min jødiske slægtshistorie fortæller jeg om, hvordan slægtens dramatiske oplevelser lever videre og har påvirket mig samt min måde at forsone mig med historien på. I foredraget kommer jeg også omkring 80'ernes punkmiljø, som et sted at høre til, og hvordan jeg også søger en identitet i det ultraortodokse miljø i Jerusalem.
Min gradvise bevægelse over mod kristen spiritualitet, og de tanker jeg har gjort mig undervejs om at bevæge mig fra det jødiske over mod det kristne, vil desuden være et element i foredraget. Ligeledes vil jeg berøre fortrydelse og forsoningen med egen utilstrækkelighed.
(90 -120 min.; 4.000 kr. (ekskl. transport))

Mirjam Capelle kom på levende og rørende vis ind på flere aspekter i hendes debut ”Min sjæls vandmærke – en jødiske slægtsroman”. Med en blanding af oplæsning og formidling fik deltagerne en helt eminent fornemmelse af Mirjams opvækst, slægt, og nuværende liv. Mirjam er en dygtig formidler, idet man tydeligt mærker hendes tanker, følelser og passion. Og så er hun enormt modig at stille op med et så personligt og dybt emne.” Mathilde S. Solhav, bibliotekar

”Jeg kan kun anbefale Mirjam Capelles foredrag med afsæt i bogen ’Min sjæls vandmærke’. I foredraget folder Mirjam med stor nænsomhed sin egen og sin families fortælling ud. Uden at gå for meget ind i familiens historie, formår Mirjam at dele de indsigter hun gennem livet har fået om at leve med fortielser og hemmeligheder. Om hvor meget det, der ikke bliver sagt direkte, faktisk har at sige. Og hvor dybe spor den fornemmelse af uro trækker i et menneske. Men foredraget handler også om at blive sig selv bevidst og bekendt. Finde hjem, har jeg lyst til at sige, selv om det kan lyde fortærsket. Det er simpelthen et rigtig godt foredrag om at være menneske.”
Camilla Munch, sognepræst