Niels-Henrik Jensen

Kontakt: Helligkorsgade 22, 1. th., 6000 Kolding.
Telefon mobil: 4042 2179, telefon fastnet: 7552 2179.
E-mail: niels-h@post.tele.dk
Web: www.koldingskriveren.dk

  1. I frisernes land
  2. Dansk Vestindien -det solgte Paradis
  3. Med Grækenland i hjertet
  4. Rejsejournalist på farten


Som journalist har jeg i 25 år været på jagt efter den gode og medrivende fortælling i flere af verdens kulturer. Grønland, Antarktis, Vietnam og Dansk Vestindien er de geografiske yderpunkter, jeg har besøgt. Blandt de nære rejsemål med en særpræget og spændende kultur og natur er den tyske del af Vadehavet, som jeg i nyere tid har besøgt flere gange. Grækenland, og ikke mindst grækerne, har en særlig plads i mit hjerte. I tre årtier har jeg årligt rejst i Grækenland på egen hånd og som charterturist.
Se gerne www.koldingskriveren.dk for yderligere foredrag.

Jeg medbringer PC og projektor, ønsker lærred og talepult/bord.
Jeg holder foredrag i hele landet.

1. I frisernes land

Husum er Vadehavets tyske hovedstad og nabo til de nordfrisiske øer og halliger. Theodor Storms roman ”Der Schimmelreiter” beskriver livsvilkårene bag digerne med den evige angst for stormflod, digebrud, druknedød og altødelæggende oversvømmelser. På Föhr har man talende gravsten og på Amrum frister imponerende sandstrande til driverliv i strandkurvene. Hallig Hooge mindes endnu det kongelige besøg af Frederik VI og på halligen Nordstrandischmoor er kvæg og får sat på græs. Sylt, på dansk Sild, er tumleplads for de rige og berømte, der kan bade sig i blitzlys ved strandrestauranten ”SANSIBAR”. Og nyde et par glas fra en af Tysklands største vinkældre. Men den frisiske kultur har overlevet i arkitektur, sprog og levevis.
(Varighed typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Honorar 3.000 kr. plus transport)

 

2. Dansk Vestindien -det solgte Paradis

Mit foredrag om Dansk Vestindien er baseret på flere rejser til vores tidligere tropekoloni. I 1917 solgte vi øerne, der i dag hedder US Virgin Islands, for 25 mio. dollars. Jeg har besøgt øerne Skt. Thomas, Skt. Croix og Skt. John og kan i ord og billeder fortælle historien om plantageejernes rigdomme, generalguvernør Peter von Scholtens frigivelse af de sorte slaver, romproduktionen og de vidunderlige strande med koralsand, der er blandt verdens bedste. I 2017 blev 100-året for salget af øerne markeret med et stort antal udstillinger, bogudgivelser og andre aktiviteter i Danmark og i US Virgin Islands. Historien om Dansk Vestindien og Danmarks fortid som slavenation er både skræmmende og fascinerende. Og kalder, måske-måske ikke, på en undskyldning.
(Varighed typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Honorar 3.000 kr. plus transport)

3. Med Grækenland i hjertet

Grækenland har en stor plads i mit hjerte, og igen og igen må jeg afsted for at møde grækerne og mærke historiens vingesus; indsnuse duften af timian, smage på ouzoen og nyde synet af det solglitrende hav. I mit foredrag kommer vi til hovedstaden Athen, får et kik ned i Korintherkanalen og besøger Loutraki før kanalen krydses til halvøen Peloponnes med Grækenlands første hovedstad Nafplion.
Nu går der øhop i fortællingen: På Kos hører vi om Hippókrates, der levede for 2.500 år siden og er ophavsmanden til den moderne lægekunst. Kálimnos er svampefiskernes ø, på Leros er der spor efter juntatidens politiske fanger, og kasernen, der i dag er psykiatrisk hospital med en grum fortid, var også stedet, hvor ”kongens børn” fik en håndværkeruddannelse.
Lesbos frister med termale bade, smukke landskaber, et museum for ikoner og en ouzofabrik. I øgruppen Kykladerne ligger Paros, berømt for sit fine marmor og de 100 døres kirke; på naboøen Antíparos byder drypstensgrotten Spilia på en rejse til jorden indre.
Meganisi i det Ioniske hav er en perle af den gode slags. En bådtur til øen Skorpios får fortidens avisforsider og ugeblade frem i erindringen; det var her Jacqueline Kennedy, enken efter den amerikanske præsident John F. Kennedy, blev gift med den græske skibsreder og mangemillionær Aristoteles Onassis.
(Varighed typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Honorar 3.000 kr. plus transport)

4. Rejsejournalist på farten

Med Kolding som base har jeg rejst i store dele af verden på jagt efter den gode historie til danske medier. I mit foredrag kommer vi til Grønland, hvor vi hører om skibet ”Hans Hedtoft”, der forliste på jomfrurejsen, og om søskendeparret, der søger efter faderens gravsted ved en nedlagt kryolitmine. I Antarktis møder vi pingviner i flokke, overvintrende videnskabsfolk og nedlagte hvalfangerstationer. I Vietnam er der telefon til Onkel Ho, og et tilbud om skydning med Viet Congs foretrukne våben, maskinpistolen AK-47.
Cuba i Caribien byder på livsglæde, rom og cigarer; og så var det hér vores egen Asger Jorn gik amok i en blandingsrus af rom, cigarer og maling og gav det cubanske folk en gave i millionklassen, som i dag kan ses i en nationaliseret bankbygning.
I Caribien ligger også de tidligere Dansk Vestindiske øer, som vi i 1917 solgte til USA for 25 millioner dollars, en begivenhed, som i 2017 måske/måske ikke kaldte på en undskyldning!
Fransk Guyana i Sydamerika er et af Frankrigs oversøiske departementer; det huser det europæiske rumfartscenter, hvorfra der opsendes satellitter til kommunikation og navigation. Tidligere blev departementet omtalt som Djævleøen og blev brugt som straffekoloni. 80.000 fanger fik en enkeltbillet, men en dansker, der deserterede fra Fremmedlegionen, overlevede som en af de få fanger.
Vi besøger også den græske ø Leros, hvor politiske fanger sad fængslet under juntastyret. Og hører om det arabiske forår i Tunesien og grænseovergangen til Libyen, hvor der var øretæver i luften.
Jeg husker, da Berlinmuren blev bygget i august 1961, og jeg var med, da den blev væltet i november 1989.
Alle har en mening om Israel-og det er her rejsen slutter med besøg ved Grædemusen i Jerusalem og i de omstridte Golanhøje.
(Foredragets varighed er typisk 2 x 45 min. med indlagt pause. Pris 3.000 kr. plus transport. Foredraget afvikles med egen PC og projektor. I lokalet skal være lærred og bord til projektor)