Per Hansen

Kontakt: Ahorns Allé 17, 8600 Silkeborg
Telefon: 3070 9258
E-mail: persorring@yahoo.dk

 

  1. Vi morer os og mindes sammen
  2. Vores helte
  3. Blandt originaler og andet godtfolk
 

Journalist og Programmedarbejder TV2MIDTVEST og Danmarks Radio.
Hele livet har jeg været optaget af andre mennesker. Altid har jeg nærstuderet og set op til folk der var anderledes og vedvarende har jeg beundret personer der virkelig ( turde ) skille sig ud fra mængden. Til eksempel: originalerne, de underfundige og de dialekttalende vestjyder. Beundringen gælder heller ikke mindst de personligheder der har ofret sig for andre og kæmpet for frihed og demokrati.
Gennem mere end tyve år fik jeg lov at skildre dem alle på TV og lave TV programmer med dem.
I min senior-tilværelse har jeg rejst rundt og holdt foredrag om dem og vist TV klip med dem. Mere end femhundrede foredrag er det gennem ti år blevet til. Hver gang har det været originalerne og andet godtfolk der har være på programmet.

Per Hansen holder foredrag i hele landet.

1. Vi morer os og mindes sammen

Det var dengang, vi sagde De til lærerne, og der var lokum i gården. Det var også dengang, alle i byen havde herlige øgenavn, og man kunne købe en is for 25 øre. Det var dengang, der var mangel på mange ting, fordi krigen lige var sluttet.
Per Hansen er kendt fra TV og adskillige foredrag om de skæve eksistenser.
I sin bog: KÆRLIGHED, KNALD OG KILDEVAND beretter Per Hansen også om de herlige originaler han er vokset op sammen med.
Med bogen som udgangspunkt tager Per Hansen i sit nye foredrag os med på en rejse tilbage i tiden fra dengang han kom til verden i 1946 og 25 år frem.
Han fortæller om et enestående persongalleri. Om sin tid som købmandslærling med høflig betjening og om sin tid i kongens klæ’r som også var præget af højt humør og høj cigarføring.
Sammen vil vi nikke genkendende til en tid med knaphed, men også til en tid hvor der var overskud til nærvær og samvær.
´Vi vil grine og mindes det alt sammen.
Foredraget illustreres med billeder.
BEMÆRK: Foredraget er meget efterspurgt og udsolgt i 2021. Så reserver i god tid til 2022.
(Varighed 1 - 2 timer; Honorar kr. 3000 plus transport)

2. Vores helte

Stærkt, gribende og meget vedkommende foredrag, hvor vi kommer helt tæt på nogle af de danskere som kæmpede for freden under anden verdenskrig. Foredraget understøttes og dokumenteres af film- og TV-klip med nogle af de medvirkende fra dengang.
Carl var en ung knægt på nitten år, da Gestapo pludselig en dag tropper op i faderens frisørsalon. Her arbejder Carl og mens faderen ser hjælpeløs og værgeløs til slår de sønnen og tager ham efterfølgende med. Carl endte i tysk KZ-lejr. Han kom først hjem flere år senere – mager og udsultet og præget for evigt på sjælen,!
Gerda var 10 år da hun med en pistol i nakken blev afhørt i flere timer af en dansk SS’er! Gerda havde bragt saftevand og mad til en engelsk flybesætning som var på flugt og gemte sig i en udhulet høstak. Deres engelske militærfly var blevet skudt ned over Vestjylland. Gerda og hendes forældre hjalp englænderne på flugten. Gerda var gennem hele livet præget af hændelserne fra dengang. Men mere end 50 år senere mødes Gerda igen med en af sine engelske helte. Vi bliver vidner til et gribende og hjerteskærende gensyn.
Danskeren Kjeld Rønhoff drog som ung mand til England og blev uddannet Spitfire-pilot. Første gang han var i luftkamp mistede han fem af sine nærmeste kammerater! Også han må bære på fysiske men og ar på sjælen efter at krigen er sluttet.
Vi kommer tæt på dem alle: I foredraget og i de film- og TV programmer hvor de medvirker og som der vises klip fra under foredraget. Det er stærke sager og deres beretninger gør et uudsletteligt indtryk, men som én af dem siger: ” I må love aldrig at glemme det!”
Jeg vil – med mit foredrag - forsøge at leve op til deres ønsker om, at begivenhederne fra dengang aldrig må blive glemt. Jeg vil heller aldrig glemme de mennesker! Som journalist mødte jeg dem og fik lov at lave TV programmer med dem om det de havde gennemlevet.. Stærke personligheder som var kendetegnede med udpræget humor og med stor troskab til hinanden. Det har sikkert været nødvendigt for at kunne overleve rædslerne dengang.
De blev ikke alene: mine helte. De blev: Vores helte!
(Foredraget kan varieres. Der er god erfaring med program således: Velkomst, sang, foredrag med filmklip ca. 1 time, derefter kaffepause ca. en halv time og sluttelig en times foredrag med filmklip, som afsluttes med fællessang. Arrangementet kan finde sted både dagtimer og aftentimer. Honorar kr. 3000 plus transport)

3. Blandt originaler og andet godtfolk

Her er foredraget der kalder på smilet og latteren, men også på eftertænksomheden.
Journalist Per Hansen fortæller og viser filmklip med skæve personligheder, som han har mødt på sin vej og lavet TV programmer med. Vi stifter bekendtskab med Marie Bjerregaard i Vedersø. Marie var meget troende og en kvinde, der virkelig kunne sætte ord på livsglæden. Vi møder også manden, der boede mutters alene i en høstak, men ham kunne man godt blive klogere af at snakke med. Vi ser smukke filmklip fra Thy, hvor vi også møder Thyboere, der både spiller mundharmonika og fortæller underfundigt om, hvorledes de ser på os – øvrige – danskere i almindelighed. Vi møder også Anne og Arne, der driver et lille landsted med grise, får, høns og køer og hvor sidstnævnte stadig håndmalkes. Anne og Arne kan virkelig få smilet - og glæden frem når de fortæller.
Per Hansen medbringer selv filmprojektor, pc m.m Ved meget store arrangementer er det tilrådeligt med ekstra mikrofon/højttalere.
(Foredraget kan varieres. Der er god erfaring med program således: Velkomst, sang, foredrag med filmklip ca. 1 time, derefter kaffepause ca. en halv time og sluttelig en times foredrag med filmklip, som afsluttes med fællessang. Arrangementet kan finde sted både dagtimer og aftentimer. Honorar kr. 3000 plus transport)