René Meyrowitsch

Kontakt: Troldnøddegården 4, 2620 Albertslund
Mobil: 3070 6114
E-mail: Meyrowitsch@mailme.dk

  1. Befriet fra Hitlers helvede og Vi Overlevede
 

Jeg er idé-mand til en film, der hedder "Befriet fra Hitlers helvede" om de hvide busser. Filmen varer en time er vist på Dr2 7 gange sidst 3 gange i 2022, og den er set af mange mennesker ca 800.000, samt en film der lige har fået premier den 5. oktober 2021, der hedder "Vi Overlevede", hvor de overlevende fortæller om deres redning af de hvide busser.
Jeg holder foredrag og visser filmen i Danmark og Sverige, og nogle gange er der et vidne med, der var barn eller ung, og som kom hjem med de hvide busser.
Mine forældre og bror var i kz lejr Theresienstadt derfor denne taknemmelighed over, at de overlevede.
Jeg synes, filmene er meget relevant, fordi det siger noget om, hvad frivilige kan gøre for andre medborgere.
Befrielsen fra kz-lejrene er den største redningsaktion i Danmarks historien af frivillige. Der blev reddet ca 17.000 kz fanger.
Foredragene har givet mig nogle fantastiske oplevelser i mødet med mennesker, og her oplever jeg unge mennesker især etniske unge, der bliver dybt berørt over historien om almindelige danskere, der satte deres liv på spil for at redde mine forældre og bror, og andre kz-fanger hjem til Danmark.
Mange har aldrig har fået fortalt den sande historie om de hvide busser i grundskolen. De har ikke fået undervisning i det.
Mit budskab med mine foredrag og filmene er: Husk historien fra fortiden. Den kan bruges i nutiden, hvad medborgere kan gøre for andre mennesker. Her den folkelige opbakning omkring Ukraines befolkning.

Befriet fra Hitlers helvede og Vi Overlevede

Jeg holder et oplæg på ca 20 minutter. Jeg viser derefter en af filmene: "Befriet fra Hitlers helvede" eller "Vi Overlevede" om de hvide busser, -alt efter arrangørers valg. Filmen varer en 1 time, derefter der er en kort pause på ca 10 minutter, derefter ca 30 min. til spørgsmål til mig omkring filmen m.m., i alt 2 timer.
(Prisen er mellem 3000 og 5000 kr.; det tekniske taler vi om)
Der er mange der vil dels høre mine foredrag og se vores film -også på grund af verdensituationen lige nu.

Anbefalinger:

Kære René Meyrowitsch
Mange tak for din henvendelse og tak, fordi du deler din familiehistoie med mig.
Det er grusomt, at danske familier blev sendt i koncentratrionslejr, fordi de var jøder. Det er fuldt forståeligt, at det blev et traume, som man ikke talte om i årene efter. Men jeg har enorm respekt for, at næste generation -du selv- gør sit for at fortælle historien videre. Det er vigtigt for at sikre, at vi aldrig glemmer dette mørke kapitel i historien.
Som du selv siger i det interview, du har sendt mig: "I dag er det et traume, jeg er vokset op med, ændret til stor taknemmelighed". Den taknemmelighed viser du på fornemste vis ved dit arbejde med filmen om De Hvide Busser.
De Hvide Busser var en særlig bedrift. Den måde, hvorpå danske frivillige begav sig ud på en farefuld færd gennem et krigsramt Tyskland for at redde nordiske fanger ud af koncentrationslejrene, viser et enestående mod og samfundssind.
Tusind tak for dit arbejde med at formidle den vigtige del af vores fælles historie.

Med venlig hilsen, Mette Frederiksen, Statsminister

Om René Meyrowitsch
Undertegnede har arbejdet sammen med René Meyrowitsch gennem nogle år. Sammen har vi netop gennemført 2 større projekter indenfor kommunikation, hovedsagelig med emner om folkeindsatsen under anden verdenskrig. De hvide Busser. (DR og Nationalmuseet)
René er en ildsjæl og en tænksom person, der prioriterer sine opgaver 100% - og René leverer altid til tiden og holder alle aftaler. René er desuden en fremragende pædagog. Det har været en stor fornøjelse at arbejde med René og jeg vil med glæde anbefale ham til opgaver som foredrag, skoler, symposier o. lign.

Steen Herdel

En anbefaling:
Det var en utroligt stærk oplevelse at have besøg af René og to overlevende KZ-fanger, der blev reddet af De hvide Busser. Eleverne var tryllebundet af filmens fortælling og gav den lange, spontane klapsalver bagefter. René's introduktion til filmen og dens emne var en god indledning inden. Efter filmen fortalte de overlevende deres historie, og eleverne blev længe efter arrangementet var slut, for at tale med de overlevende. Det er en vigtig historie at videregive eleverne, og den gøres levende af mødet med dem, der overlevede - og René, som kun er her, fordi hans forældre blev reddet.
Samtidig åbner fortællingen op for en snak om medborgerskab, solidaritet, selvopofrelse, men også om traumer.
Jeg kan meget varmt anbefale et sådant arrangement, som jeg selv kommer til at gentage på et sommerkursus om året 1945. Jubilæumsåret for Befrielsen
kalder på historier som denne.
Juni, 2020,
Peter Westermann, lærer på Grundtvigs Højskole

Vedr. anbefaling af René Meyrowitschs oplæg ifm. dokumentarfilmen ’Befriet fra Hitlers helvede’
I forbindelse med et arrangement for frivillige i Røde Kors Hovedstaden, februar 2022, holdt René Meyrowitsch oplæg og præsenterede hans dokumentarfilm. Renés indledning til filmen - med hans personlige beretninger om at være vokset op i en familie og et miljø, hvor oplevelserne fra Holocaust var mørklagt – var både oplysende og hjertegribende. Efter filmen skabte René et åbent og inkluderende rum for spørgsmål, diskussion og personlige fortællinger fra deltagerne. Deltagerne blev efter arrangementets afslutning for at stille spørgsmål til filmen og Renés oplæg.
René er en af de få vidner til en historie om medmenneskelig og hjertemod, som for yngre generationer ofte er ukendt, men vigtig for vores nutid og fremtid. Renés fængende film, store viden om emnet og hans rørende personlige historier, minder og erfaringer skaber til sammen et arrangement, som jeg varmt vil anbefale.

Emilie Schapira, Udviklingskonsulent Røde Kors Hovedstaden