Simon Rom Gjerø

Kontakt: Ewaldsvænge 3A, 4700 Næstved
Mobil: 2868 8876
Mail: simon@simongjeroe.com
Hjemmeside: www.simongjeroe.com 

  1. Kaldet til Kina - Danske missionærer i Manchuriet: 1893-1960
  2. Made in China - ægteskab og blandede børn i Riget i Midten
  3. Krudt og kugler i Kina
  4. Kinas kvinder – Fra indbundne fødder til høje hæle og #metoo
  5. Kina og Verden - efter coronaen


Simon Rom Gjerø er cand.mag i kinesisk, moderne Østasien- og udviklingsstudier og historie. Han har boet 12 år i Kina, hvor han bl.a. har arbejdet med egen virksomhed, og som journalist, forfatter og historiker. Han underviser i kinesisk og historie og er forfatter til flere bøger og artikler om Kina.

Simon Rom Gjerø holder foredrag i hele landet.

1. Kaldet til Kina - Danske missionærer i Manchuriet: 1893-1960

Den største samlede gruppe af danskere i Kina før den kommunistiske magtovertagelse i 1949, var missionærerne. I alt 140 danske missionærer boede og arbejdede i Kinas nordøstlige hjørne, også kaldet Manchuriet, mellem 1893 til 1950, og nogle blev der i over halvtreds år!
I modsætning til de fleste andre danskere boede missionærerne ude blandt kineserne i de små landsbyer og oplevede dermed landet og folket på en mere direkte måde og mange af dem kom også til at tale, læse og skrive kinesisk flydende.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Kaldet til Kina - Danske missionærers liv og oplevelser i Manchuriet 1893-1960. Kom og hør om denne, for de fleste, ukendte danmarkshistorie og find ud hvem disse mennesker var, hvordan de kom til Kina, kulturmødet, problemer med sproget, forholdet til de lokale kinesere, arbejdet i Kina, familieliv, oprør, borgerkrige og meget meget andet. Foredraget er ligeledes fyldt med billeder og mange interessante udklip fra både breve og andre tidligere uudgivne kilder.
Foredraget slutter af med en kort præsentation og diskussion af kristendommen i Kina idag.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Herning Højskole, Sankt Peders Kirke, Herlufsholm Kirke, Herning Kirke, Risskov Kirke, Sct Pauls Kirke, Vor Frelsers Kirke, Kbh, Den Danske Ambassade i Beijing, Sømandskirken i Hong Kong o.m.a.

2. Made in China - ægteskab og blandede børn i Riget i Midten

På trods af 25 års Kinaerfaring havde Simon Gjerø ingen anelse om, hvad han kunne forvente, da hans kone, Fu, blev gravid.
Med udgangspunkt i bogen fortæller Simon om sin rejse fra sit første møde med Kina som en ung eventyrlysten studerende i Sichuan-provinsen dybt i Kinas indre, hvor han mødte sin fremtidige kone, til den kinesiske ægteskabsverden, spisning af hundepenis, graviditet, faderskab og etbarnspolitik samt altid at forsøge at slå bro mellem “tigermor” og “kattefar”, og to meget forskellige kulturer og baggrunde.
Kina udvikler sig med lysets hast, men under overfladen spiller ældgamle skikke, traditioner og overtro stadig en meget vigtig rolle i de fleste menneskers hverdag - det gælder især, når det kommer til graviditet og det at få børn.
Foredraget tager udgangspunkt i bogen Made in China: A Memoir of Marriage and Mixed Babies in the Middle Kingdom, der er en fantastisk og humoristisk fortælling, der afslører Simons kærlighed til et land fuld af modsætninger og absurditeter. Foredraget indeholder et væld af oplysninger om at blive forældre i Kina med svar på spørgsmål om moderkage-spisning, bukser med hul i, penge under bordet i børnehaven, omgang med svigerforældre og overdimensionerede bamseoveralls.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Næstved Bibliotek, Borupgaard Gymnasium, Lyngby Handelsgymnasium, NEXT Baltorp Business Gymnasium, Dansk kinesisk forening, Life Line Event Shanghai m.fl.

3. Krudt og kugler i Kina

Dansk våbenekspert i tjeneste hos Kinas mest magtfulde krigsherre i de kaotiske 1920ere
I 1921 fik det danske firma Nielsen & Winther en millionordre på maskiner til våbenproduktion. Maskinernes destination var Mukden, hovedstaden i Manchuriet, og køberen var Kinas mest magtfulde krigsherre Zhang Zuolin, kendt som Mukdentigeren. Med den dyrebare last fulgte den danske ingeniør Robert A. Christensen. Han fik til opgave at bygge en topmoderne våbenfabrik, der skulle være Kinas største, så Zhangs drømme om at blive Kinas nye kejser kunne realiseres. Ikke alt gik dog som planlagt.
Hør om Kinas farverige krigsherrer, der dagligt plottede mod hinanden og hvor alliancer skiftede som vinden blæste. Og hør om det luksuriøse expatliv i 1920ernes Nordøstkina, der levedes vildt og vovet - med japanske skønjomfruer, brændevin og champagne i stride strømme -mens bomberne faldt om ørerne på dem og faren for japansk invasion kom tættere på dag for dag.
Foredraget bliver krydret med mange billeder og klip fra Robert Christensens egne stumfilmsoptagelser.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Københavns Universitet, Copenhagen Business School, AOF Næstved, The Bookworm (Beijing og Suzhou), Royal Asiatic Society Shanghai m.fl.

4. Kinas kvinder – Fra indbundne fødder til høje hæle og #metoo

Historien bliver fortalt gennem tre generationer af kinesiske kvinder. Deres livhistorier illustrerer den enorme forandring kvinderne har gennemgået i det kinesiske samfund. Bedstemor Wang, der fik ”befriet” sine indbundne liljefødder, arbejderkvinden Liu, hvis liv næsten blev ødelagt af Kulturrevolutionen, og den unge fraskilte forretningskvinde Xue Rui, der til trods for en god karriere og det frie liv, bukkede under for familiens og samfundets pres og giftede sig igen. Til sammen dækker de over de sidste hundrede års historie i Kinas hovedstad, Beijing. Få et fantastisk indblik i, hvordan livet ser ud for de kinesiske kvinder i dag i forhold til dating, familie, ægteskab, børn, karriere, #metoo, coronakrisen og meget andet.
(90 min. 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: AOF Næstved og Ringsted, The Bookworm Beijing, Den Danske Ambassade Beijing, The Hutong Beijing, British Chamber of Commerce Beijing m.fl)

5. Kina og Verden - efter coronaen

Det gik lige så godt: Kina var stærkt på vej mod at blive den største, stærkeste og rigeste supermagt. Men nu har Corona-virusset puffet den kinesiske drage ud af balance og kommunistpartiet skal genrejse økonomien, få millioner tilbage i arbejde, genskabe tilliden til både kommunistpartiet og dets leder, Xi Jinping, samt ikke mindst til resten af verden. Omverdenens tillid har fået et ordentligt nyk og forholdet mellem Kina og USA samt Europa har nået et nyt lavpunkt. Samtidig har det vist os præcis hvor vigtig Kina er og hvor afhængige vi er af Kina.
Coronakrisen har fået både det bedste og det værste frem i verden og foredraget vil forsøge at skabe overblik over udviklingen fra de første smittetilfælde i efteråret 2019 til Kinas massive nedlukning og mange døde, placering af skyld og ansvar og mulig erstatning til langsom genåbning fra sommeren 2020 og frem til i dag - med fokus på Kina og dets forhold til Verden. Det er meget mere end ”blot” en virus. Konspirationsteorier, oprustning, mord og måske en ny verdensorden og mulig erobring af Taiwan? Hvordan har krisen set ud inde fra Kina og hvordan er det lykkedes kommunistpartiet at komme stærkere ud på den anden side med en økonomi, der nu igen buldrer derudaf?
(90 min.; 4.500 kr. plus transport)
Foredraget har tidligere været holdt hos: Forsvaret, AOF Næstved, Sino-Danish Center