Gudbergsen, Thomas og Merete Laursen

Kontaktperson: Thomas Gudbergsen, Kærskiftevej 159, 2500 Valby.
Telefon: 5198 9402
E-mail: tgu@km.dk

  1. Julen har bragt velsignet (til)bud – et jule- og nytårsforedrag
  2. Livet og døden – få kærlighed til hverdagen i en sårbar verden
  3. Bøn - i samtale med Den usynlige som udtryk for tro, håb og kærlighedens længsel
  4. Tilgivelse, anerkendelse, fald og oprejsning – fokus på det at leve som et friere menneske
 

Sygehuspræst, skribent og foredragsholder Thomas Gudbergsen og operasanger, pianist og musikalsk arrangør Merete Laursen.

Merete Laursen og Thomas Gudbergsen har arbejdet sammen nogle år på forskellige projekter, og som henholdsvis operasanger og sygehuspræst tror de på ordenes og musikkens samklangsskabende kraft. Det er med det afsæt, at de ønsker at lede tilhørerne igennem de forskellige temaer.
Thomas: tilknyttet som sognepræst ved Tveje Merløse Kirke, Sygehuspræst på Holbæk Sygehus og på Psykiatrisygehuset i Slagelse. Tidl. sognepræst i Brøndbyøster og fængselspræst i Vestre Fængsel.
Merete: Uddannet i klassisk sang fra Musikkonservatoriet i Århus. Sunget i DR-koncertkoret, Den Jyske Operas Kor, Det Kongelige Operakor og på Det Ny Teater i København. Nu organist og kirkemusiker, freelance sanger og pianist.

Merete Laursen og Thomas Gudbergsen tilbyder arrangementer i hele landet.

1. Julen har bragt velsignet (til)bud – et jule- og nytårsforedrag

Julen er traditionernes højtid, og derfor gør vi som vi plejer, når det bliver december. Vi glæder os, vi handler, vi ser på julepynt på gader og stræder, og vi pynter selv op. Ser man på den bibelske baggrund for julen, så er juleevangeliet imidlertid et budskab, der vender op og ned på enhver normalitet og forventning. Gud bliver til et menneske. Det store bliver småt. Og det ringere finder derved muligheden for at favne det store. Kærligheden hos Gud viser sig at være sårbar, og sårbarheden hos mennesket bliver indgangen til storheden hos Gud.
Årets sidste store højtid handler om, at kraften fra det høje træder frem i et skrøbeligt menneskebarn, som forkynder omvendelse, tro, håb og kærlighed. Fordi det er årets sidste højtid, bliver det samtidigt afsættet for det nye år, som ligger foran. Foredraget tager fat om kernerne i juleevangeliet og belyser dels julens højtid, og ønsker også samtidigt at lade dette inspirere til tiden i kølvandet på at vi vender årets sidste kalenderblad nytårsaften. Temaerne fortolkes gennem ord og eksempler fra sjælesørgerens hverdag af Thomas Gudbergsen og bindes musikalsk sammen af operasanger Merete Laursen med kendte og elskede juletoner. Det forventes at arrangøren stiller et nogenlunde velstemt klaver eller flygel til rådighed.
(90-100 min., gerne delt i to halvlege. Kr. ca. 7.000 for begge ekskl. transport)

2. Livet og døden – få kærlighed til hverdagen i en sårbar verden

Efterhånden som mennesker svækkes, uanset om det skyldes sygdom eller alderdom, så kræver opretholdelsen af et værdigt liv ofte, at vi begrænser lægevidenskabens ellers ufravigelige principper om at fikse, ordne og kontrollere (sagt af erfaren læge). Der ligger ofte en indre vækst gemt i det at turde give slip på sikkerheden og tage imod det, der kommer udefra. Det mest værdifulde i menneskelivet ligger under alle omstændigheder uden for det område, vi selv kan kontrollere. Et andet menneskes kærlighed eksempelvis. Dette musikalske foredrag ønsker at rette opmærksomheden på livets forgængelighed, for at livet kan få en rigere fylde, mens det er der. Vi vil med musik og sang og livsnære eksempler fra den sjælesørgeriske hverdag konkretisere emner forbundet med det, at vi som mennesker ikke lever evigt: sorg, smerte, kærlighed, taknemmelighed for livet, fred og opstandelseshåb. Emnet til trods, så er det netop et livsbekræftende foredrag, som henvender sig til voksne i alle aldre og i alle samfundslag. Foredraget indeholder fem overskrifter, og en pause indgår også. Det hele gerne indledt og afsluttet med fællessang. Det forventes at arrangøren stiller et nogenlunde velstemt klaver eller flygel til rådighed.
(90-100 min., gerne delt i to halvlege. Kr. ca. 7.000 for begge ekskl. transport)

3. Bøn - i samtale med Den usynlige som udtryk for tro, håb og kærlighedens længsel

Det sidste Jesus gør på korset, før han dør, er at bede. Et fortvivlet råb til Gud om hvorfor han skal lide en så grusom og ensom død. De fleste mennesker har ligesom Jesus prøvet at bede til Gud i pressede øjeblikke. Sådan har en kaldt sygehuset for byens største ’bedehus’, fordi der her bedes mange bønner. Måske ikke til en kendt Gud, men så til noget større end mig selv uden for mig selv – som hvis det findes – meget gerne må gribe ind. Dette musikalske foredrag søger at tage pulsen på bønnens væsen og indhold. Som det kommer til udtryk i dagligdagens bøn om det daglige brød, i klagebønnen, i takkebønnen, i forbønnen og i livets forskellige længsler.
Bøn er et emne som er bredt og grundigt fortolket i den musikalske verden. Som supplement og udvidelse af de mundtlige oplæg beriges tilhørerne med nogle af de smukkeste og inderligste værker i denne sammenhæng. Gå ikke glip af dette musikalske foredrag som tager fat om et af kristentroens vigtigste emner. Bøn. Det forventes at arrangøren stiller et nogenlunde velstemt klaver eller flygel til rådighed.
(90-100 min., gerne delt i to halvlege. Kr. ca. 7.000 for begge ekskl. transport)

4. Tilgivelse, anerkendelse, fald og oprejsning – fokus på det at leve som et friere menneske

Kirken har gennem århundreder været optaget af skylden hos mennesket. Det er der en grund til. Mennesket er en synder og behøver tilgivelse. Fra Gud og mennesker. Når vi taler om skyld, er det imidlertid væsentligt også at skelne mellem følelsen af ikke at slå til som menneske på forskellige parametre og så de forkerte handlinger, vi som mennesker rent faktisk begår. Skylden fortæller dig, at du ikke må gøre det, du gør. Skammen fortæller dig, at du ikke må være, den du er. Begge dele præger menneskets selvbillede. Temaerne føres sammen med en teologisk fortolkning af skabelses- og syndefaldshistorien og ikke mindst Jesu liv, død og opstandelse i Det Nye Testamente, som er vejen til den endelige oprejsning. Både i livet og i døden.
Foredraget har fem underoverskrifter, tilgivelse, anerkendelse, selvbillede, skabelse og fald og oprejsning i og til livet. Det hele belyses med mundtlige oplæg og livsnære eksempler suppleret med stærke sangtekster sunget af operasanger Merete Laursen. Det forventes at arrangøren stiller et nogenlunde velstemt klaver eller flygel til rådighed.
(90-100 min., gerne delt i to halvlege. Kr. ca. 7.000 for begge ekskl. transport)

Om vores foredrag er sagt:

Marts 2018: "Mange beskrev det som enormt rørende, smukt, tankevækkende, stærkt og dejligt. Stor ros til jer begge. Det står stadig som en meget stærk oplevelse, jeg med glæde tænker tilbage på. Pøj pøj med projektet, det fortjener at blive udbredt.
De bedste hilsner Kerstin Wagner, tilhører"
Maj 2019: "Kære begge, Jeg vil endnu engang sige jer tak for en meget fin og vellykket aften. Flere har efterfølgende rost jer til skyerne. Jeg synes også, I virkelig har fat i noget med det blandede koncept."
Mange hilsner, sognepræst i Østerlars og Gudhjem sogne Meghan Welsch Jakobsen

Nov. 2019: ”En givende og gribende aften i musik, sang og ord til refleksion. Helligåndskirken, Aarhus, havde 20. november 2019 besøg af sygehuspræst Thomas Gudbergsen og mezzosopran Merete Laursen til en sogneaften/sangaften med temaet: Livet og døden. Aftenen vekslede med fællessang, super gode og centrale ord og refleksioner fra Thomas og solosang af høj klasse fra Merete. Det var en både givende og gribende aften. Givende – fordi den gav så mange overvejelser og positive tanker, som man kunne tage med i dialogen med andre eller derhjemme. Altså brugbare ord! Gribende – fordi den både greb ind i situationen, hvor den enkelte af os netop var og fandt os hjemme, og fordi den greb os og forankrede os højere, dybere og bredere. Super god aften, som kan anbefales!"
Poul Langagergaard, adm. direktør, medlem af menighedsråd og provstiudvalg”.

Marts 2020: Fra vores deltagelse i LederNetværksmøder i Region Sjælland: ”Det jeg mener er så godt ved jeres oplæg, er foreningen mellem det talte sprog og det musikalske sprog. Som leder i den kliniske verden kommer vi, i vores ledelsesfelt ikke så ofte i kontakt med os selv, via det musikalske. Det musikalske perspektiv rummer mange muligheder for udvikling. Både personligt og organisatorisk. Foreningen mellem jeres oplæg, hvor vi som ledere bliver sat fri på en ny måde oplevede jeg som nye veje til idéer og at løsninger opstod. Timingen i jeres oplæg var meget præcis og var helt perfekt, hvilket havde en stor betydning for budskabet i jeres oplæg. Jeg oplevede at jeres oplæg gav et rum for anerkendelse af lederne i Region Sjælland. Jeg kan på alle måder anbefale at særlig ledere får muligheden for at høre og opleve jeres oplæg. Alt det bedste til jer."
Linda Frehr Holm, Projektleder og MPM, Holbæk Sygehus, Enhed for Sundhedsplatformen, Uddannelse og Support”

”Thomas Gudbergsen er sygehuspræst på Holbæk Sygehus. Han har gæstet Master Class på mine netværk sammen med operasanger Merete Laursen. Thomas holder oplæg om ledelse i et filosofisk/åndeligt perspektiv og går i dialog med lederne. Merete understøtter Thomas' oplæg med sang/musik, hvilket hun inden oplægget argumenterer rigtig fint for.
Lederne på Holbæk sygehus, der kender Thomas som en støtte i det daglige - også i ledelsesmæssige spørgsmål, havde ønsket besøg af Thomas i en Master Class. Evalueringerne fra deltagerne var rigtig gode, og flere har efterfølgende ønsket at hyre Thomas ifm. et arrangement i afsnittet. Malene Laursen, arrangør af LederNetværksmøder”