Allan Spangsberg Nielsen

Kontakt: Stubshovedvej 13, 5884 Gudme.
Telefon: 2253 9232
E-mail: asn@dbmedia.dk 

  1. Dansk Vestindien - Danmarks tid som koloni og slavemagt
  2. Danskere i den Amerikanske Borgerkrig – for og imod slaveriet!
  3. Trumpisme! – Den nye verdensorden under Trump?
  4. Første Verdenskrig – Krigen der skulle ende alle krige!
  5. Folkedrab - Menneskehedens største forbrydelse!


Cand.scient.soc. i historie og internationale udviklingsstudier, lektor på Næstved Gymnasium (historie og samfundsfag), historisk formidler på Rytterskolen under Københavns Kommune, og work-shopleder/skribent for DIIS, afd. For Holocaust og folkedrabsstudier.

Allan Spangsberg Nielsen holder foredrag i hele landet, - folkeuniversitet, folkeoplysningsforbund, skoler, museer, foreninger, sogneaftener.

(Foredrag af en varighed af ca 90 min.; Honorar kr. 2500)

1. Dansk Vestindien - Danmarks tid som koloni og slavemagt

I næsten 250 år var Danmark kolonimagt i det caribiske hav, indtil vi solgte Dansk Vestindien til USA i 1917, hvilket endelig fik stor opmærksomhed i Danmark sidste år. Men hvorfor kom Danmark til Vestindien, og hvorfor blev de der? Hvordan var livet for danske kolonister, og hvordan foregik det daglige liv i kolonien? Hvordan kunne man leve med at være slaveejere, og med tvang fører over 100,000 mennesker fra Afrika til en ny verdensdel, blot for at udnytte dem som arbejdskraft? På øerne er der en fortælling om at Danmark var en af de mest grusomme slaveejere, imens at vi i Danmark vel enten tror at vi ikke var så hårde, vi var jo de første til at forbyde slavehandlen, eller ansvaret negligeres! I dag sælges Dansk Vestindien som en paradisdestination for danske turister, men hvad er egentlig den danske arv, og hvad betyder det for befolkningen vi solgte til USA?

2. Danskere i den Amerikanske Borgerkrig – for og imod slaveriet!

I forbindelse med et researchprojekt til en ny bog, er der dukket en masse ny viden op, og mange spændende skæbner. Antallet af danskere der kæmpede i den amerikanske borgerkrig, på begge sider, anslås til blot at være imellem 1,000-1,500 mand. Deres bidrag er naturligvis kun en dråbe i havet i den krig der kostede over 600,000 mand livet! I forholdet til antallet af danske immigranter, ligger det dog højt, og mange danskere steg i graderne hurtigt! Hvad skyldes det, hvorfor deltog mange danskere frivilligt? Er det fordi en række af de danske immigranter var veteraner fra den første slesvigske krig 1848-50, eller kæmpede de imod slaveriet af moralske grunde? Eller var de bare eventyrer, som f.eks. den frivillige danske sømand der druknede i sydstaternes nyeste våben – ubåden! Der er også eksempler på danskere der flygtede fra krigen – i et tilfælde hjem til Danmark, blot for at blive indkaldt til den danske hær under krigen i 1864!

3. Trumpisme! – Den nye verdensorden under Trump?

Hvordan kunne en så politisk ukorrekt, åbenlys ukvalificeret, og ny ”amatør” politiker, overhovedet vinde valget i verdens stærkeste land, og eneste supermagt? Svaret på det spørgsmål er stadigvæk ikke helt besvaret, men det er interessant at gå i dybden med både det amerikanske samfund og det politiske system, som synes at være mere polariseret end nogensinde! Udefra ser det ud til at USA, både ved at vælge at holde sig udenfor internationale aftaler, som indenfor miljø og handel, men også ved at andre lande vokser betydeligt i økonomisk betydning, er på vej til at miste deres supermagt status. Men hvad betyder det for Danmark og resten af verden, skal vi til at kigge mod Kina, eller Rusland?, og er Tyskland og EU så vores redning, eller hvad med Storbritannien, der har forladt sammenholdet i Europa?

4. Første Verdenskrig – Krigen der skulle ende alle krige!

1. verdenskrig blev i samtiden opfattet som så uhyrlig at den måtte være enden på alle krige, men desværre kom den blot til at ligge til grund for den endnu blodigere, og voldsommere 2. verdenskrig. Krigen blev ”startet” med et skud i Sarajevo, men blev til den store alliancekrig i mellem mange nationer, da der lå en række andre politiske og økonomiske faktorer bag. Desuden var det også en lidt glemt royal familiekrig, idet at i England, Tyskland og Rusland blev royale familier splittet, og endte på hver sin side. Krigens totale omkostninger var kolossale, over 9 mio. soldater faldt, og 22 mio. var blevet såret. Heraf var op til 26,000 soldater dansk sindede sønderjyder, der blev mobiliseret for den tyske kejser. Krigen blev specielt grusom på grund af de uendelige skyttegrave, og forældet taktik, med kamp om ”ingenmandslandet”, samt ikke mindst brugen af giftgas! Desuden foregik der massive krigsforbrydelser, og decideret folkedrab på armenerne, men også i Serbien.

5. Folkedrab - Menneskehedens største forbrydelse!

Folkedrab betragtes som den værst tænkelige forbrydelse der kan udføres, men faktisk er begrebet først defineret i Folkedrabskonventionen af 1948. Hvad betyder det så for folkedrabene i Armenien, Namibia, Stalinismens forbrydelser, og Holocaust under 2. Verdenskrig, der skete før konventionen? I hvilket lys skal man se på disse forbrydelser, og gør det nogen forskel om de defineres juridisk som folkedrab? Desuden er konventionens definition blevet stærkt kritiseret, men den er ikke ændret, er det nødvendigt? Vi har set en række konflikter såsom i Cambodia, Irak, Rwanda, Sudan og nu Syrien, hvor folkedrab er begået, eller blevet påstået begået, samt hvor verdenssamfundet har ageret forskelligt. I en række aktuelle konflikter, fra Palæstina-Israel, til Tibet, og i Libyen, bliver folkedrab begrebet også brugt, og samtidigt er oprindelige og andre befolkningsgrupper begyndt at diskutere folkedrab i forbindelse med konflikter under koloniseringen, og f.eks. slavehandlen. Det synes derfor yderst relevant og aktuelt at prøve at forstå folkedrab både i et historisk, juridisk og aktuelt perspektiv.