Anette Prehn

Kontakt: Maglegårdsvej 635, 3480 Fredensborg
Telefon: 6070 6022
E-mail:anette@anetteprehn.com
Hjemmeside: www.anetteprehn.dk

  1. Jeppe Aakjærs usungne sange
  2. Marie Bregendahls oversete påvirkning af Jeppe Aakjær
  3. Smilende fællessang med mening og efterglød
 

Født 13. marts 1975
Sociolog, forfatter til 20+ bøger og foredragsholder.
Skriver fællessange i samarbejde med blandt andre Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Skov Borring. Har fået udgivet mere end 50 af sine sange i bøgerne: “Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed” (Kristeligt Dagblads Forlag) og “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” (Gyldendal).
Selvstændig formidlingsvirksomhed siden 2005 og holder foredrag om hjernens spilleregler i alle egne af landet.
Desuden betroet at holde sangforedrag på: Kulturmødet Mors 2022 og 2023, Litterært Folkemøde 2022 i Skørping, Naturmødet 2023 i Hirtshals, Folkemødet 2023 m.m.
Kursusleder på Tisvilde Højskole to uger om året. Klummeskribent for Helse og igennem tre år også for Kristeligt Dagblad.
Formand for Det Nationale Stresspanel, der virkede fra juni 2018 til april 2019. Udpeget af seks ministre.

Anette Prehn holder foredrag i hele landet.

1. Jeppe Aakjærs usungne sange

Jeppe Aakjær er i dag mest kendt for sange som Jens Vejmand, Jeg er Havren og Sneflokke kommer vrimlende.
Nu får I mulighed for at høre om Anette Prehns spændende gådejagt i hans gamle breve, foredrag og erindringer - inspireret af det tankevækkende digt på Jeppe Aakjærs gravsten, hvor han omtaler “asken af usungne sange”.
Med nænsom hånd har Anette Prehn sat Aakjærs smukke prosa på vers og rim. Nogle usungne sange er en-til-en Aakjærs ord gjort sangbare. Andre er skabt ved at sammenflette Aakjærs ord med Anettes egne. Kristian Bisgaard har givet alle 21 sangtekster fængende melodier. Aakjærs glemte prosa rummer en overset skattekiste af ord og udtryk, som dels vækker os til refleksion og aktiv handling irt. vigtige temaer som natursyn, eksistens, sågar MeToo-tematikker.
Hvis I selv har en dygtig organist eller pianist, samarbejder Anette Prehn meget gerne med vedkommende ift. musik til sangforedraget. Alternativt kan hun tage lydfiler med. Uanset hvad bliver det en øjenåbnende og lattervækkende oplevelse! Til sangforedraget medbringer Anette låneeksemplarer til deltagerne af sanghæftet med de usungne sange. Der er mulighed for køb af signerede bøger og sanghæfter.
Politikens anmelder, litteraturprofessor Thomas Bredsdorff, kaldte Anette Prehns bog om Jeppe Aakjærs usungne sange for ”original” og gav den fem hjerter. Skive Folkeblad skrev, at den var ”vellykket”, ”fortræffelig” og en “flot nutidig fortolkning af Aakjærs ånd”.
(60-120 min.; 10.000 kr. inkl. transport)

2. Marie Bregendahls oversete påvirkning af Jeppe Aakjær

Forfatterne Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl voksede op blot et par kilometer fra hinanden i et lille sogn nær Skive. De mødtes dog først, da hun var 19 og han 20, og intense følelser slog gnister. Års brevveksling begyndte. Sidenhen blev de gift og skilt.
Senere i livet mente Jeppe Aakjær, at kvinder kun havde spillet “en nødtørftig rolle” i hans liv, og at årene med Marie Bregendahl decideret var ”spildte digterår”. Men kan det virkelig passe? Eller overså Aakjær en påvirkning af ham, der var langt dybere – og mere indirekte?
Anette Prehn deler i sangforedraget her nogle af de mindre kendte prægninger af Bregendahl i Aakjær – og vi synger sammen de sange, hun sammen med komponist Kristian Bisgaard har skabt af Aakjær og Bregendahls gnistrende korrespondance.
I 2021 udkom Anette Prehns bog “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange” på forlaget Gyldendal. Sammen med komponisten Kristian Bisgaard har hun skabt 21 nye “usungne sange” inspireret af Aakjærs breve, foredrag, erindringer og artikler.
Til sangforedraget medbringer Anette låneeksemplarer til alle deltagerne af sangbogen med de 21 usungne sange. Der er mulighed for køb af signerede bøger og sanghæfter ifm. foredraget.
(60-120 min.; 10.000 kr. inkl. transport)

3. Smilende fællessang med mening og efterglød

Bliv dus med nye bidrag til den danske sangskat. Anette Prehn har skrevet mere end 80 nye sange til Danmark sammen med komponisterne Erik Sommer, Kristian Bisgaard og Rasmus Sko Borring. Til sangforedraget præsenterer hun en række af dem, og vi bryder ud i sang sammen. Anette Prehn skriver tekster sange, som tager favntag med klimakrise, ensomhedsepidemi, præstationssamfund, perfekthedskultur og krig i Europa. F.eks.:
• Smukke skud – forbundethedens fællessang til unge/konfirmander
• En fredstone – i lyset af forfærdelighederne i Ukraine
• Klodens sommerfuglevinger – om at føle sig lille men betyde noget
• Bare et strejf på vor klode – en kulturkritisk klimasang
• Det bedste, jeg lærte – om generationsmødets sporsættende kraft
• Nærvær i skærmenes tid – om behovet for nærvær og hjertebroer
• Alt småt blir stort med dig – om det store i de små fælles glæder
• En sang om livsmod – naturen som spejl på livets op- og nedture
• Vores Danmark i sommerdragt – en hyldest til den danske natur
• Netop sat i verden – om forældreskabets mirakel
• Kom, læg sangen i mund – om forbundethed gennem fællessang
Som Anette skriver i bogen ”Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed”, udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag, så har fællessangen et potentiale, vi slet ikke har forløst endnu. Sangforedraget rummer refleksionsøvelser, hvor deltagerne forbinder sig med hinanden og bygger bro fra teksterne til egne liv og erfaringer.
(60-120 min.; 10.000 kr. inkl. transport)