E
rik Jensby

Kontakt: Broager 9, Hellested, 4652 Hårlev
Telefon: 4057 3637
E-mail: erik@kortogkunst.dk  

  1. Videnskab, magi og mirakler
  2. Halloween året rundt
  3. På begge sider af bordet
  4. Taldigte. Tallenes poesi
 

Et meget ufuldstændigt CV:
Mit liv har fulgt to spor: Jeg har været speciallærer for børn og unge og deres familier i havsnød og har undervist efter følgende regler: Skole er ikke alt. Ro, viden, glæde og visdom er alt.
Ved siden af har jeg været optrædende artist. Først på gaden med hatten på stenbroen og i dag den side af mit liv styret af et anpartsselskab, og jeg lever af at fortælle historier, eventyr, sagn og myter og tilskårne fortællinger fra det lange levede liv.

Erik holder foredrag og forestillinger i hele landet.
(Prisen er 4000 kr. + moms og transport)

1. Videnskab, magi og mirakler

”Nu nærmer vi os min drøm om, hvad jeg måske kunne få knyttet mit navn til inden for fysikken: En skala for mirakuløsitet. Som fysiker drømmer man jo om at få en enhed opkaldt efter sig”. Holger Bech Nielsen i bogen Teorien om alt.
Et gadekryds af et foredrag. Der indgår filosofi, magi, litteratur fra den øverste skuffe og et langt livs erfaringer med undervisning blander lystigt sig i denne hyldest til kærligheden og glæden ved virkelig at fordybe og fortabe sig.
Vi skal høre Kirstin Ekman fortælle om det mirakuløse i naturen og Holger Bech Nielsens undren sig over, om der findes en skala for mirakler. Sammen med Knud Romer skal vi undre os over hvad usynlighed er og betyder. Og efter en svingtur gennem psykologisk magi og Søren Ulrik Thomsen digte, skal vi grine sammen over det sære fænomen, at det er sjovt at blive snydt, hvis vi bare er enige om det.
(Max. 40 tilskuere. Tekniske krav: Stole til alle og lys i lokalet)
“Vi var 30 kolleger, som havde glæde af at være i selskab med Erik i en times tid. Erik er en gudsbenådet kortkunstner og historiefortæller. Vi havde mange magiske øjeblikke sammen, hvor Erik holdt os tryllebundet. Han er bare godt selskab. Kan varmt anbefales.”
Anne Albinus Psykiatrisk Center Ballerup

2. Halloween året rundt

Efter at have begravet min far i Nørre Å ved hans fødegård og efter at min egen udløbsdato nærmer sig dag for dag, har jeg fundet en dyb glæde i en stribe fortællinger, myter, sagn og gode historier, der handler om liv og død og gråzonerne imellem.
Alle Helgenens Aften, Alle Sjæles Nat Halloween var oprindelig fænomener, hvor vi havde en samtale med hinanden og os selv om døden. Nu er højtiderne blevet udhulet som græskar i Bilka.
Så det er på tide sammen at tænke, le, græde og undre sig over det uundgåelige. Gode historie og myter er enestående til at sætte rammen om en spændende aften, hvor vi døden er i centrum men fungerer som en hyldest til livet.
"Tak af hjertet Erik Jensby for en helt formidabel, underholdende – smuk og stærk forestilling",  Marie Høegh, Sognepræst.

3. På begge sider af bordet

Efter i langt liv år at have arbejdet med sårbare børn og familier i havsnød, mistede jeg min egen datter til sorg, vanvid og stoffer og har i skrivende stund ikke hørt fra hende i 3 år.
Det betød en tour de force på den anden side af behandlerbordet.
Jeg, min kone og vores anden datter kom under behandling.
Jeg gik akut ned med stress, men var i den lykkelige situation, at jeg kunne trække mig fra lønmodtagertilværelsen og leve af pension og trylleri.
Foredraget er en humoristisk og alvorlig gennemgang af vores sociale systems blinde pletter, hårdt pressede medarbejdere, og om hvorfor grænserne mellem de forskellige instanser (politi, skole, socialvæsen og psykiatrien) spænder ben for alle de gode intentioner.
Og hvordan holder man som familie håbet og livet oppe, når de eneste, der efterhånden ringer til en, er skolen om dagen og politiet klokken 2 om natten.
Emnet er selvfølgeligt tungt og gemmer stadig på en dyb sorg. Men som i Rembrandts billede Nattevagten bliver vi draget væk fra mørket på lærredet og mod vægterens lygte, mod håbet, mod åbenheden, humoren og det største af alt: Kærligheden.
”Gehør og genialitet smelter sammen.” Peter Christensen Theilmann, teaterdirektør Hofteatret

4. Taldigte. Tallenes poesi

Med udgangspunkt i digtsamlingen Taldigte skal vi igennem en humoristisk undersøgelse af de vigtigste tal lige fra det absolutte nulpunkt (-273,15) til tal, der er så store, at de er uendelige og ufattelige.
Vi skal ind på, hvorfor nul måske er det vigtigste tal, magtens tredeling, undersøge om tal kan være jaloux, møde hindihunden fra Hindustan og sammen filosofere over ånden i hånden og livets landgang på jorden.
Taldigte er tallenes pendant til Halfdans ABC og det er et foredrag fyldt med humor, skæve vinkler og rim og rytme.
Men som med al god humor står det på en bund af viden og alvor.
Et par velvoksne lektioner, hvor matematik, videnskab og poesi smelter sammen.