Henny Vestergaard Granum

Kontakt: Strandkanten 12, 6950 Ringkøbing
Telefon: 2614 3411
E-mail: henny@granum.dk
Hjemmeside: http://henny.granum.dk

  1. Om ”Tyskerbørns” historie og vilkår
  2. Min far var tysk soldat i Danmark
 

I 1942 blev jeg født i København og voksede op hos min mor i Hornbæk i Nordsjælland. Uddannede mig først til apoteksassistent og derefter til folkeskolelærer med ansættelse på Trollesmindeskolen i Hillerød. I perioden 1979 - 1983 boede jeg med min mand og vores 3 døtre i Edinburgh, hvor jeg underviste i dansk i ”Det Danske Kultur Institut”. Efter vi kom tilbage til Danmark arbejdede jeg som indvandrerlærer indtil pensioneringen.
Jeg er tidligere næstformand i Danske Krigsbørns Forening (DKBF), www.krigsboern.dk og var i 2009 med til i Berlin at danne ”BORN OF WAR international network” www.bowin.eu Netværket består af krigsbørns-foreninger fra Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Belgien og Frankrig. Hvert år mødes BORN OF WAR international network i Berlin, hvor jeg fra 2015-2021 var netværkets Talskvinde. I 2017 udgav vi bogen "BORN OF WAR- VOM KRIEG GEBOREN. Europas verleugnete Kinder."
I dette netværk arbejder vi desuden for at forbedre vilkårene for de krigsbørn, der fødes nu og som uundgåeligt vil blive født i fremtiden.

Jeg holder gerne foredrag i en radius af ca. 100 km fra Ringkøbing.

1. Om ”Tyskerbørns” historie og vilkår

Hvor der er krige, fødes der altid børn med forældre fra de stridende parter. Såvel under som efter krigen, har (lokal)samfundet svært ved at håndtere sådanne "i seng med fjenden"-forhold, og det er ikke mindre problematisk for lovgivningen.
Konsekvenserne for disse børn, der jo ikke selv har valgt deres forældre, kan være traumatiske.
Jeg berører i foredraget bl.a. emner som tyskerpigernes vilkår, da de var på vej til at blive mødre. Tyskerbørnenes generelt kaotiske opvækst, der derudover også prægedes af mødrenes hårdnakkede tavshed vedr. det fædrene ophav, samt statens håndtering af de dansk / tyske faderskabssager. Foredraget afsluttes med en personlig beretning om en barndom fuld af hemmeligheder, løgne og halve sandheder.
(Varighed 90 minutter eller efter aftale; nødvendige hjælpemidler: PC (med Power Point), projektor og et lærred; pris 3000 kr. + kørselsgodtgørelse efter Statens takst)
Foredraget er tidligere holdt i bla. Kulturhøjskolen, FOF, Aalborg Grænseforening, Krigsbarnsforeningen Lebensborn i Norge, Kurser om Besættelsestiden på Esbjerg Højskole, Skt. Andreas Kirke i København og "Forum der Kriegskinder i Berlin"

2. Min far var tysk soldat i Danmark

I de første 18 år af mit liv kendte jeg ikke til sandheden om mit fædrene ophav. Der viste sig at være en marinesoldat i Værnemagten, der i perioden 1941 – 1945 havde været kæreste med min mor.
Som 20-årig rejste jeg uanmeldt til Tyskland for at træffe min far, men blev koldt afvist. Derefter besluttede jeg mig for at ”lægge låg” på denne del af mit liv. Et barn født af en dansk kvinde og en far, der havde været tysk soldat i Danmark, var bestemt heller ikke et tema i 60’ernes debatter.
Indtil begyndelsen af 80’erne løj jeg over for mine egne børn - ligesom min mor havde løjet over for mig om, hvem min biologiske far var.
I 1995, ved den storslåede fejring af 50 års-jubilæet for Danmarks befrielse, vækkedes ønsket igen om at få kontakt til de tyske rødder, og i 1997 genså jeg min far i hans hjem i Tyskland. Det blev begyndelsen til tætte familiebånd mellem Danmark og Tyskland, der nu også med glæde deles af næste generation.
Foredraget fortæller mere om min egen historie samt generelle emner som f.eks. tyskerbørnenes vanskelige søgning efter deres rødder samt nogle eksempler på, hvordan den tyske familie stiller sig til det oftest ukendte familiemedlems pludselige opdukken.
(Varighed 90 minutter eller efter aftale; nødvendige hjælpemidler: PC (med Power Point), projektor og et lærred; pris 3000 kr. + kørselsgodtgørelse efter Statens takst)