Jakob Brønnum

Kontakt: Telefon 5360 8496
E-mail: bronnum1@gmail.com

 1. Kærlighed er ikke en følelse, det er en handling
 2. Gensyn med den store fortælling
 3. Bob Dylan: Digtning og eksistens
 4. Dostojevskij 200+
 5. Det evige liv: Sjælen og evigheden
 6. Menneskets visdom
 7. Livet – godt eller ondt?
 8. Romanernes Jesus
 9. Kampen om verdensherredømmet
 10. Krimi og eksistens: Død, frelse og soning i kriminalromanen
 11. Mord, vold og intriger: Bibelens kriminalromaner


Jakob Brønnum er forfatter til omkring 45 bøger, bl.a. Kristus som antihelt, Argumenter mod døden, Gensyn med den store fortælling og Sange ved himlens port, bogen om Bob Dylans tekster, samt en lang række digtsamlinger og romaner, senest kriminalromanen Kvinden under isen. Han har holdt foredrag og kurser over hele landet om emner, der trækker på hans viden om litteratur, eksistens, teologi og samfund. Foredragene er præget af humor, indsigt og nærvær, og man går aldrig hjem fra et foredrag med Jakob Brønnum uden lige lidt ekstra at tænke over. Jakob Brønnum er cand.theol. og redaktør af Præsteforeningens Blad gennem mere end 25 år.

Jakob Brønnum kommer over hele landet

Varighed af foredragene efter aftale
Pris: 3500 kr. + transport

1. Kærlighed er ikke en følelse, det er en handling

Næstekærlighed har alle dage stået centralt i den vestlige verdens livsforståelse og i evangeliets budskab, der er blevet til den vestlige verdens religion, kristendommen. I dag forbinder vi imidlertid kærlighed med følelser. Men kærlighed er – ret beset - ikke en følelse, det er en handling. Hvad har det med livet at gøre, og med eksistensen, døden og alle de store spørgsmål? Det viser foredraget, bl.a. gennem en moderne udlægning af nogle centrale Jesusord.

Foredraget bygger bl.a. på bøgerne ”Kristus som antihelt” og ”Matthæuseffekten – Udkast til en håndbog i næstekærlighed” af Jakob Brønnum, der er udkommet på forlaget Eksistensen de senere år.

2. Gensyn med den store fortælling

Den store fortælling er død, siger postmodernisterne. Men de har ikke ret - bare det, at vi er til skaber en række store fortællinger i os og omkring os. Foredraget tager Den store fortælling under kærlig behandling. Hvordan ser den ud, hvilken indflydelse har den, og er det sandt, at den ikke har betydning længere? Foredraget kommer omkring en række klassiske og moderne fortællere som Dostojevskij, Tolstoj, Thomas Mann, Dante, Tolkien, Kafka og Camus. Gennem korte genfortællinger og diskussioner af verdenslitteraturens store værker føres vi gennem Den store fortælling til belysning af, hvordan den spejler sig i vores tilværelse og livsforståelse.

3. Bob Dylan: Digtning og eksistens

Bob Dylan er i dag rockmusikkens ”grand old man” og blandt de største, nulevende kunstnere overhovedet. Han er også en stor forfatter med mere end 500 sangtekster, som han har fået nobelprisen for. Foredraget handler om Dylans tekster og beskriver de væsentligste og mest spændende facetter. Bob Dylans tekster er af stor litterær kraft, men fremfor alt indeholder de eksistenstænkning af dyb lødighed.

En variation af foredraget kan efter ønske lægge særligt vægt på Dylans forhold til Bibelen. Hans forhold til Bibelen aftegner sig med skiftende vinkler gennem karrierens mere end 35 albums. Fra protestsangene i 1960’erne via Dylans pludselige, inderlige kristendom fra slutningen af 1970’erne til den modne Dylans dramatiske sortsyn fra 1989 og til i dag, hvor det seneste album Rough And Rowdy Ways (2020) bugner af bibelske sprogbrokker. Jakob Brønnums bog om dette emne, Sange ved himlens port er udkommet på Forlaget Eksistensen.

Foredraget er i sin form et litteraturforedrag, men kan evt. tilrettelægges som et koncertforedrag eller en egentlig kirkekoncert med Jakob Brønnum, der er en rutineret Dylanfortolker, på guitar og sang. Jakob Brønnum har desuden skrevet bøger om U2's og David Bowies tekster og holder også foredrag om dem.

4. Dostojevskij 200+

Den store russiske romanforfatter og menneskekender Dostojevskij blev 200 år i 2021. Hans romanværk er udover det sædvanlige relevant i nutiden med sit fokus på menneskeligt ansvar. Samtidig er det dybt forankret i en overraskende moderne evangelieforståelse. Og til overmål er mange af romanerne rene krimier. Jakob Brønnum har holdt foredrag om Dostojevskijs romaner og forfatterskab i mange sammenhænge og han har en personlig og skarp udlægning af de store hovedværker, Raskolnikov, Onde Ånder, Idioten og Brødrene Karamazov.

Foredraget kan også bestilles som et dobbeltforedrag om Dostojevskij og Tolstoj

5. Det evige liv: Sjælen og evigheden

Hvad er det egentlig vi regner med lever videre, når vi taler om ”det evige liv”? Det moderne menneske spørger ikke, om det bliver frelst eller går fortabt, sådan som man gjorde før i tiden. Det moderne menneske spørger, om der overhovedet er noget andet end døden, der venter os forude. Tidligere var alle mennesker overbevist om ”sjælens udødelighed”, men omkring midten af 1800-tallet var det ikke længere en selvfølge. Hvad skal vi tro og hvordan kan vi finde ud af det? Og hvad er det i mennesket, der muligvis ikke går tabt ved døden? Foredraget bygger bl.a. på tankerne i Jakob Brønnums bog ”Argumenter mod døden” (Forlaget Eksistensen).

6. Menneskets visdom

Findes ægte visdom egentlig og hvad er det i så fald? Foredraget ser på de skrifter, der i tidens løb i særlig grad har været opfattet som visdomsbøger, skrevet af vise mænd og kvinder. I antikken er det f.eks. værker af Cicero og Seneca og Marcus Aurelius "Meditationer". I Middelalderen Boethius med "Filosofiens trøst", skrifter af Hildegard af Bingen og Julian af Norwich og måske særligt Thomas à Kempis "Kristi Efterfølgelse", i Renæssancen er det Leonardo da Vinci, Pascal og John Bunyans "En Pilgrims Fremgang". I Oplysningstiden måske Rousseaus "Bekendelser" og tanker af Kant, Kierkegaard og Nietzsches "Således talte Zarathustra". Eller er det skønlitterære forfattere som Shakespeare, Goethe, Jane Austen og Dostojevskij, der nu udtrykker menneskelig visdom? Og hvem er mon de moderne vise? Er det Sartre og Camus? Eller Freud og Jung? For det er vel ikke Jordan Peterson og selvhjælpsbøgerne? Det må foredraget vise..

7. Livet – godt eller ondt?

Jakob Brønnum udgav i 2021 ”En lille bog om ondskab og lidelse” (Forlaget Eksistensen), der spørger, om ondskab og lidelse er en undtagelse eller snarere et billede af tilværelsen som den er, inderst inde? Han gennemgår mere 30 forskellige områder, hvor man kan se, at det destruktive sætter sig igennem. Vrede, had, undertrykkelse, skam, jalousi, løgn, og han giver et bud på, hvordan man kan ”bryde kæden”. Foredraget behandler et udvalg af bogens temaer, og inddrager også begreber som kærlighed, skyld, offer, medlidenhed og ironi

8. Romanernes Jesus

Hvordan er Jesusskikkelsen blevet fremstillet i litteraturen? Foredraget bygger (videre) på bogen Gensyn med den store fortælling (Forlaget Eksistensen). Påfaldende nok er det først efter middelalderen, at Jesusskikkelsen popper op i skønlitteraturen, men vi skal helt op til slutningen af 1800-tallet, før man for alvor begynder at skrive romaner, der trækker på Jesus som romanfigur. Det spændende foredrag gennemgår nogle af de mange Jesusskikkelser i moderne og lidt ældre litteratur, fra Dostojevskijs Idioten til Svend-Aage Madsens Jakkels vandring - og Hans Kirk, Per Lagerkvist, Saramago og Kaj Munk.

9. Kampen om verdensherredømmet

I den berømte fortælling om Fristelsen i ørkenen (Matt 4,1-11) opsøger Satan den fastende Jesus i ørkenen og stiller ham nogle spørgsmål, der skal få ham til at opgive sin mission som verdens frelser og tjene Satan i stedet. Jakob Brønnum viser, at fortællingen ikke alene præsenterer Satan som historiens første superskurk (der som enhver ordentlig superskurk vil erobre verdensherredømmet), men også at de tre fristelser, Jesus udsættes for, har ikke så lidt at sige os i dag. Hvordan handler vi overfor os selv, overfor hinanden og overfor det, vi tror på? Undervejs møder vi en mængde eksempler fra litteraturen og kunsthistorien, hvor Fristelsen i ørkenen har fået sit eget liv. Og vi følger oprindelsen til figuren Satan ned gennem historiens tåger. Foredraget bygger bl.a. på en meget rost bog af Jakob Brønnum med titlen Fristelsen (Forlaget Læselyst 2022)

10. Krimi og eksistens: Død, frelse og soning i kriminalromanen

Kriminalromanen (og krimifilmen) er blandt de senere 100 års mest slidstærke genrer indenfor underholdning og læsning. Og krimien står i centrum for dette foredrag.
”Krimi og eksistens:” undersøger, hvordan kriminalromanen opfatter de store, eksistentielle spørgsmål i livet, eftersom den nu engang rejser dem gennem dødens plads midt i billedet. Foredraget følger kriminalromanen fra dens oprindelse til i dag. Det er en god lejlighed til at beskæftige sig med livet store spørgsmål i en ramme som de fleste kan se sig selv i og relatere til.
Jakob Brønnums 2. kriminalroman (og 7. roman) udkommer 2023. Den første, Kvinden under isen, udkom 2021

11. Mord, vold og intriger: Bibelens kriminalromaner

”Mord, vold og intriger: Bibelens kriminalromaner” er et foredrag, der ser på de mange fortællinger i Bibelen, hvor kriminalromanen ligger ligefor som sammenligning. Fra Kains mord på Abel til mordplottet i evangeliernes fortælling om Jesus af Nazaret.
Foredraget giver med andre ord en underholdende og tankevækkende gennemgang af Bibelen for den almindeligt interesserede – i en tid, hvor de fleste nok kunne trænge til en genopfriskning af Bibelen og dens indhold og opbygning.
Jakob Brønnums 2. kriminalroman (og 7. roman) udkommer 2023. Den første, Kvinden under isen, udkom 2021