Thomas Kvist Christiansen

Kontakt: 6. Julivej 30, 7000 Fredericia,
telefon: 2252 5625
Mail: post@kvistkommunikation.dk
Hjemmeside: www.kvistkommunikation.dk  og www.arletteandersen.dk
Facebook: Arlette Andersens historie

  1. Foredrag om mareridtet i Auschwitz


Film, bogudgivelse og foredrag
Thomas Kvist Christiansen er uddannet journalist i 1988, har blandt andet været ansat i Danmarks Radio fra 1993 til 2005. Arbejder i dag som selvstændig journalist, fotograf, forfatter og foredragsholder i Kvist Kommunikation. Producerede i 2017 dokumentarfilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, om et af de sidste overlevende fra Auschwitz, Arlette Andersen – et af de få direkte vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien. I 2018 skrev og udgav Thomas Kvist Christiansen bogen om hendes historier – og ikke mindst om den betydning, som det har haft, at Arlette Andersen har rejst rundt og fortalt sin historie.

Arlette holdt 426 foredrag
I 25 år rejste Arlette Andersen fra Fredericia rundt i hele landet, særligt til mange skoler og gymnasier, og fortalte om at overleve et års fangenskab i nazisternes værste dødslejr under Anden Verdenskrig. Arlette Andersen blev ansigtet på Holocaust. For fem år siden var det slut efter 426 foredrag. Fysikken og stemmen kunne ikke længere klare de mange foredrag. Den 96-årige Auschwitz-overlever har nu lagt opgaven med at formidle sin personlige historiske beretning i hænderne på Thomas Kvist Christiansen med et inderligt håb om, at hendes historie på den måde kan leve videre som foredrag.

Syv års formidling af Arlettes historie
Thomas Kvist Christiansen arbejder på syvende år med at formidle Arlette Andersens historie i film og foredrag. Typisk kan et foredrag skræddersyes det enkelte arrangement.
I Thomas Kvist Christiansens foredrag kommer man ved hjælp af unikke filmoptagelser og en mængde billeder fortsat meget tæt på denne stærke kvinde. Som lytter og seer får man serveret hele Arlette Andersens fortælling tilsat ekstra historier og vinkler. Det hele bliver løbende sat ind i det rette historiske perspektiv. Takket være en række unikke filmoptagelser ved forskellige foredrag, kan man opleve Arlette give svar på centrale spørgsmål fra publikum.
Thomas Kvist Christiansen formidler Arlette Andersens historie som et vidne til en overlevers beretning. I dag, hvor antallet af direkte vidner bliver stadig færre, har det stor værdi, at vidnernes vidner fortsætter missionen med at fortælle og dermed bidrage til, at vi aldrig glemmer historien.

Arlette overlevede det værst tænkelige
Arlette Andersen overlevede som ung pige det værst tænkelige under Anden Verdenskrig; et års fangenskab i døds- og udryddelseslejren Auschwitz fra januar 1944 til januar 1945. Desuden kom hun afkræftet og med livet i behold igennem to udmagrende dødsmarcher i krigens sidste tid, indtil hun i maj 1945 vendte hjem til sin familie i Paris. I 45 år derefter valgte Arlette Andersen at tie om sine oplevelser, indtil 1990 hvor hun for første gang officielt fortalte om at overleve Auschwitz. Efterfølgende blev hun en af landets mest efterspurgte foredragsholdere, og to gange blev Arlette Andersen dekoreret med det franske ridderkors som anerkendelse for sin indsats. Den 4. maj 2020 blev Arlette Andersen dekoreret med det danske ridderkors.
Thomas Kvist Christiansens foredrag bygger på Arlette Andersens personlige fortælling om at vokse op i det jødiske Maris-kvarter i Paris under Anden Verdenskrig, flygte fra nazisternes klapjagt på jøderne og i 1943 i universitetsbyen Clermont Ferrand blive arresteret og deporteret til Auschwitz – ganske enkelt fordi hendes slægt var jødisk.

Foredrag om mareridtet i Auschwitz

Foredraget fortæller om oplevelserne i udryddelseslejren, hvor Arlette Andersen i sidste ende reddede livet takket være en græsk ingeniør og jøde, Jaques Stroumsa, der skaffede hende og veninden Denise arbejde på en våbenfabrik. Thomas Kvist Christiansen sætter i sit foredrag fokus på en række temaer, som knytter sig til Arlettes historie, ligesom den sættes ind i et nutidigt politisk perspektiv - blandt andet med spørgsmålet: ”Hvad kan vi bruge Arlettes historie til i dag?”.

I foredraget, der indholds- og tidsmæssigt kan ”skræddersyes” til det rette arrangement, fokuseres der på:
1. Betydningen af helt ekstraordinært at kunne skrive og sende breve. Arlette skrev 24 breve til familien under sit fangenskab i Frankrig, inden hun blev deporteret til Auschwitz. Disse breve giver et unikt indblik i, hvordan det var for en ung pige pludselig at blive frarøvet sin frihed og i uvished afvente sin videre skæbne.
2. Den psykologiske værdi af at have nære relationer i en krise - for Arlette at være omgivet af gode veninder i fangenskabet. Arlettes venskab med veninden Denise i det halvandet år lange fangenskab havde stor værdi. At kunne udveksle stort og småt i hverdagen havde stor betydning, for, som Arlette udtrykker det, så kunne man hjælpe hinanden med at holde humøret oppe og håbet i live.
3. Historien om overlevelsen og i særlig grad om den græske jøde, ingeniøren og violinisten Jaques Stroumsa, der fik et særligt venskab med direktøren på en af våbenfabrikkerne ved Auschwitz. Venskabet sikrede ikke bare Arlette og Denise, men også mange andre unge mennesker i Auschwitz deres overlevelse.
4. Betydningen af, at Arlette Andersen i mere end 25 år har insisteret på at fortælle sin historie. Både i Danmark og i Frankrig har det haft enorm effekt på forståelsen, at Arlette har sat ansigt på historien. I Clermont Ferrand er hun blevet æresmedlem på sit universitet, og studerende her arbejder i dag med hendes historie.

Foredraget vil være en blanding af filmklip, billeder og fortælling.
(Thomas Kvist Christiansen tilbyder foredrag af 90-120 minutters varighed efter aftale til en pris på 4.000 kr. + kørsel/transport)