Anja Enggren

Kontakt: Kollerød Bygade 30, 3450 Allerød
Mobil: 6160 4530
Mail: Kontakt@anjaenggren.dk
Hjemmeside: www.anjaenggren.dk  

  1. Bliver jeg glad igen?
  2. Lev dit liv med tab og sorger
  3. Når sorgen er med på arbejde
 

Anja Enggren har brugt sin sorg som springbræt til at skabe et meningsfuldt liv ved at hjælpe andre med sorg og stress.
Anja er forfatter til bogen “Bliver jeg glad igen?” og udkommer i år med ny bog om sorg på arbejdspladsen. Anja hjælper mennesker med at finde fodfæste i livet på individniveau. Hun gennemfører workshops, kurser og foredrag for organisationer - særligt i at håndtere sorg på arbejdspladserne. Anja har lang erfaring fra det private erhvervsliv, senest hos Novo Nordisk. Udover at have specialiseret sig i sorghåndtering og -bearbejning, bruger hun i høj grad sin egen sorg- og sygdomshistorie kombineret med uddannelse som sorgrådgiver og certificering i The Grief Recovery Method i sin formidling om sorg. Anja mistede sin mand og blev enke og enlig mor til 5-årig datter i en alder af 34 år. Præcis 10 år senere fik hun konstateret modermærkekræft. Den sygdom hendes mand døde af.

Anja Enggren holder foredrag og workshops i hele landet.

1. Bliver jeg glad igen?

Et hjertevarmt og hudløst ærligt foredrag med afsæt i Anjas egen livshistorie.
I 2001 har Lennart, Emilie og Anja livet foran sig. En ung familie med håb og drømme, indtil Lennart for beskeden om, at han har uhelbredelig modermærkekræft. Han er 35 år, Anja er 34 og Emilie er 5 år. Et halvt års sej kamp mod kræften, ender med at Lennart dør i 2003. Emilie mister sin elskede far, og Anja bliver enke og alenemor som 34-årig. Væk er alle drømme, kun erstattet af dyb sorg, frustration, angst og en række svære situationer og beslutninger.
I bogen ”Bliver jeg glad igen?” beskriver Anja sin hudløst ærlige historie om at være pårørende FØR og UNDER sygdomsforløbet samt EFTER døden som efterladt fultids alenemor med fuldtidsjob. På trods af den altoverskyggende sorg opstår også en vilje om at få det bedste ud af en situation, Anja ikke kan gøre noget ved. En vilje, der dog er nemmere at sige, end at gøre. Anja fortæller, hvordan hun håndterede sin egen og sin datters sorg samtidig med, at en ny kærlighed blomstrede. Vil du inspireres til at få det bedste ud af livet hver dag, skal du ikke tøve med at høre dette foredrag.
(90-120 min. 8.000 kr. + moms og transport)

2. Lev dit liv med tab og sorger

Et inspirerende foredrag om at leve livet – hver dag!
Når vi mister en nær og kær i livet, så er dette et tab og en sorg, vi skal lære at leve med. Men hvordan gør man det, når savnet føles altoverskyggende, og hverdagen uoverskuelig at stå op til? Mange af os ved ikke særlig meget om sorg, før vi selv står og famler for at finde fodfæste i et ændret liv.
Hør hvordan sorgen tog sig ud for Anja Enggren, sorgrådgiver og forfatter til bogen Bliver jeg glad igen? (2011). Hun tager udgangspunkt i sit eget liv, hvor hun mistede sin mand og sin lille datters far, og hvor hun efterfølgende skulle finde ud af livet på den præmis.
Vi bliver flasket op med misforståelser omkring håndtering af og omgåelse af sorg. Meget gavner ikke den sørgende og de pårørende. Dermed står mange efterladte også famlende, fordi vi ofte selv kan mærke, hvad vi har brug for, men det bliver ikke altid mødt, forstået og accepteret af vores omgivelser – hverken privat eller i et evt. arbejdsliv. Det kan få os til at føle os forkerte og ensomme med sorgen.
I dette foredrag tør vi tale om død, tab, sorger og svære følelser. Anja vil gøre op med tabuisering og berøringsangst. Hun vil også gerne gøre op med myter og misforståelser om sorg som fx, at ”tiden læger alle sår”, og ”du skal bare holde dig i gang”. Ligesom hun undervejs vil give dig indsigt i nogle af de uhensigtsmæssige strategier, vi griber fat i for at dulme smerten, fordi det er det, vi har lært.
I foredraget vil Anja dels tage udgangspunkt i egne erfaringer og dels i sin viden som sorgrådgiver for efterladte. Der er ingen lette løsninger, men Anja vil give perspektiver på, hvordan man sigter mod at blive glad igen.
Én vigtig ting Anja har lært af sin egen historie er, at livet er meningsfuldt og skal leves hver dag. Få perspektiver på, hvordan man kan fremme chancerne for, at glæden kan finde tilbage efter sorg og savn.
(90-120 min. 8.000 kr. + moms og transport)

3. Når sorgen er med på arbejde

Et fagligt inspirerende foredrag om sorghåndtering på arbejdspladser
Mange virksomheder og organisationer har stort fokus på trivsel og arbejdsmiljø på arbejdspladser. Er man heldig, er der endda formuleret en trivsels- og stresspolitik. Men ikke alle bliver stresset.
Til gengæld går ingen igennem livets faser uden tab og sorger. Meget få virksomheder har en sorgpolitik – 94 % har ikke en. I disse tider, hvor fastholdelse af medarbejdere aldrig har været vigtigere, er tiden måske moden til at kigge på, hvordan vi støtter medarbejdere i sorg og livskrise, så arbejdspladsen nænsomt kan hjælpe dem tilbage til arbejdspladsen. Synlig omsorg for medarbejderne styrker den generelle trivsel og arbejdsmiljøet.
Få Anja Enggrens bud på, hvordan I som arbejdsplads kan håndtere og tale om tab og sorg. Hvad er sorg for en størrelse? Hvordan ser reaktionerne ud? Hvad gør det ved vores medarbejder? Hvordan kan vi støtte som leder og kollegaer? Hvad kan en sorgpolitik indeholde? Kan man sige eller gøre noget forkert?
Anja Enggren er selvstændig sorgrådgiver specialiseret i sorg og stress, fordi hun har mærket begge ting på egen krop. Sorgbearbejdning og sorghåndtering i virksomheder har en særlig plads i hendes hjerte. Hun laver workshops, kurser og foredrag med stor empati, hjertevarme og et glimt i øjet.
(90-120 min. 8.000 kr. + moms og transport)