Flemming Tonnesen

Kontakt: Hybenvej 5, 6740 Bramming
Telefon: 2646 3495
E-mail: flemmingtonnesen57@gmail.com  

  1. Glimt af Sønderjyllands historie fra 1864 til 1920
  2. Nelson Mandela: Fra Den Lerklinede Hytte til Præsidentpaladset
 

Bonde, Kloakmester, Ingeniør og Fortæller.
Jeg er født på et landbrug i 1957. Jeg er uddannet kloakmester og ingeniør og har arbejdet som ingeniør i over 40 år. I fritiden har jeg i alle årene ejet og drevet mit fødehjem som aktivt landbrug. Jeg har altid interesseret mig meget for samfundsforhold og historie. ”Hvad hjertet er fuld af, løber munden over med”. Derfor har denne interesse motiveret mig til at delagtiggøre andre i emner, der ligger mig meget på sinde. Det har jeg gjort ved at holde foredrag i klubber, foreninger og lignende gennem adskillige år.
Foredragene er ledsaget af billedserier i Power Point, så det bliver så oplysende og spændende som muligt.
Generelt opfordrer jeg tilhørerne til at komme med spontane kommentarer undervejs, så det ikke bare bliver envejskommunikation. Afslutningsvis er der altid plads til spørgsmål og kommentarer.
Nu er jeg pensionist, så jeg er til rådighed formiddage, eftermiddage og aftener hele året rundt.

Jeg holder foredrag fortrinsvis i Jylland og på Fyn

1. Glimt af Sønderjyllands historie fra 1864 til 1920

I denne periode var Sønderjylland en Preussisk (tysk) provins. Der vil være glimt om den mægtige Preussiske Konge og den mægtige Tyske Kejser, som Sønderjyderne var oppe imod. De fleste glimt vil være om, hvordan Sønderjyderne stod tyskertiden igennem med list og megen stor tålmodighed. Jo mere tysk pres, des mere danske blev Sønderjyderne.
Der vil være: 1) Personlige historier fra min Mormor, der udelukkende gik i tysk skole. 2) Beretninger og billeder fra grænsebyen Egebæk-Hviding. 3) Huse, porte, blomsterbede var i rød-hvide farver. 4) Politiske forhold. 5) To krigsskæbner fra 1. verdenskrig. 6) Og meget, meget mere.
(Tid: 90 minutter (Der kan lægges en kaffepause ind); honorar: 1500 kr. (velgørende foreninger efter aftale) + kørsel)

2. Nelson Mandela: Fra Den Lerklinede Hytte til Præsidentpaladset

Foredraget indeholder glimt af Nelson Mandelas (NM) liv fra fødsel til han blev præsident i 1994.
I Afrika er det helt enestående, at afgørende ændringer i styreformen kunne ske med fredelige metoder. Normalt bliver ændringer der afgjort gennem borgerkrige.
Den væsentlige årsag til, at det lykkedes med fredelige midler var, at der var forstandige ledere på begge sider.
Vi følger NM gennem hans: barndom, ungdom, uddannelse, erhverv, tid som oprører og 28 års fængsel. Efter løsladelsen bliver han hovedforhandler for det sorte flertal overfor præsidenten, der repræsenterede det hvide mindretal. Forhandlingerne resulterede i en ny forfatning, hvor alle havde lige valgret. NM blev valgt til præsident.
(Tid: 90 minutter (Der kan lægges en kaffepause ind); honorar: 1500 kr. (velgørende foreninger efter aftale) + kørsel)