Henrik Bjørn

Kontakt: Strandboulevarden 125, 1. th., 2100 København Ø
Mobil: 28510977
E-mail: henrikbjorn@hotmail.com
Hjemmeside: www.hbforedrag.dk  

  1. Et liv med Kina - Oplevelser fra fire årtier i Kina
  2. Taiwan – den omstridte ø’ - Oplevelser fra en måneds solo cykeltur i Taiwan
  3. 'På motorcykel ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon' - Oplevelser fra en måneds solo motorcykeltur i Vietnam
 

Om Henrik Bjørn:
Antropolog, mag.art. – kender af Kina og Sydøstasien
Henrik Bjørn holder foredrag om Kina, Vietnam og Taiwan. Fokus er på landene omkring det sydkinesiske hav, hvortil Henrik flere gange om året foretager rejser, dels som solorejsende og dels som rejseleder. Henrik er mag.art. i etnografi og socialantropologi med fokus på Kina. Han har boet og arbejdet 14 år i Folkerepublikken Kina siden 1983. Han var Kina-repræsentant for den amerikanske Trace Foundation, der støttede uddannelses- og sundhedsprojekter for tibetanere i Folkerepublikken Kina i en årrække. 2016-2018 var han General Manager for et 800-sengs dansk-inspireret plejehjem i Shanghai.

Henrik Bjørn holder foredrag i hele landet. Har afholdt 85 foredrag i hele landet

1. Et liv med Kina - Oplevelser fra fire årtier i Kina

Jeg har siden 1983 rejst, studeret og arbejdet 14 år i Kina. Har over fire årtier og 141 rejser til og rundt om i Kina besøgt hovedparten af landets provinser. Taler kinesisk og er kinesisk gift.
Mit foredrag ‘Et liv med Kina’ vil gøre jer klogere på den store udvikling, som Kina har gennemgået de sidste fire årtier, som jeg personligt har oplevet den – fra de fjerneste hjørner af Kina til landets største by Shanghai. I vil få et mere nuanceret og balanceret blik på Kina end den sort-hvide måde, hvorpå Kina i dag som regel fremstilles i medierne som Vestens modsætning og fjende.
Jeg tilbyder et foredrag, hvor jeg fortæller om mine personlige oplevelser i Kina, gennem fire årtier i rollen som rejsende, kinesisk-studerende, etnografisk feltarbejder i det landlige Kina, leder af en amerikansk velgørenhedsorganisation, repræsentant for et fairtrade firma og senest (2016-2018) som leder af et dansk-inspireret ældrecenter med seniorboliger, plejehjem og hospital i Shanghai. I vil bl.a. komme til at høre en spændende beretning om ældres vilkår i Kina. På landet såvel som i byerne samt om dansk-kinesisk samarbejde indenfor ældresektoren.
(90-120 min.; 4.000 kr + transport (max. 1.000 kr))

2. 'Taiwan – den omstridte ø' - Oplevelser fra en måneds solo cykeltur i Taiwan

Taiwan beskrives i dag ofte som det sted i verden med størst potentiale for at udløse en militær konflikt mellem verdens to største økonomiske og militære magter – USA og Kina.
Jeg har gennem 10 år regelmæssigt besøgt Taiwan. Senest har jeg fra 2. januar til 3. februar 2023 cyklet 1.306 km rundt om Taiwan med start i Taipei først ned ad Taiwans vestkyst til øens sydspids og derfra tilbage langs østkysten. Undervejs talte jeg på kinesisk med de mennesker jeg mødte og fik deres syn på øen og dens relation til Kina og resten af verden. Hvor tæt er relationen mellem Kina og Taiwan? Hvad er den historiske baggrund for Taiwans nuværende situation? Hvilken rolle har Japan og USA spillet i Taiwans nyere historie? Føler befolkningen sig som kinesisk eller taiwansk? Frygter man en kinesisk invasion? Kan man undgå en konfrontation med Kina? Disse og mange andre spørgsmål fik jeg nogle interessante svar på under hans rejse rundt om den smukke ø.
(90-120 min.; 4.000 kr + transport (max. 1.000 kr))

3. 'På motorcykel ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon' - Oplevelser fra en måneds solo motorcykeltur i Vietnam

Vietnam har været ramt af konstant krig og konflikt fra anden verdenskrigs afslutning og frem til slut-firserne: De udkæmpede og vandt den første indokinesiske krig over franskmændene, de vandt den anden indokinesiske krig (i Vesten kendt som ‘Vietnamkrigen’) mod amerikanerne og de udkæmpede den tredje indokinesiske krig med Kina som hovedfjenden.
Jeg har gennem 30 år regelmæssigt besøgt Vietnam. Senest har jeg fra 24. juli til 22. august 2022 kørt 2.862 km på motorcykel ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon (siden 1976 officielt kendt som Ho Chi Minh City). Rejsen inkluderede bl.a. afstikkere til Cuc Phoeng, Phong Nha-Ke Bang samt Cat Tien nationalparkerne, besøg hos etniske mindretal samt slagmarker fra Amerikakrigen såsom Khe Sanh Combat Base og Hamburger Hill.
(90-120 min.; 4.000 kr + transport (max. 1.000 kr))