Iben Danielsen

Kontakt: Amerika Plads 24B, 5, 3, 2100 København Ø
Telefon. 2013 8058
Mail: iben@reliefpresse.dk 

  1. Eleanor Roosevelt – første dame
  2. Politiets hunde – med snuden i sporet
  3. Selma Lagerlöf – en livshistorie om vilje
  4. Profession: Privatdetektiv
  5. Havfruer – og andre himmelvæsener


Iben Danielsen (1956) er journalist og forfatter til en række fagbøger, og biografien, ”Mor som Pige” sammen med Jytte Abildstrøm, samt tre romaner.
Desuden er Iben uddannet turistfører for RUC, og det arbejde har samlet interesserne for historie, historiefortælling og fortællingens muligheder.
Iben er en trænet foredragsholder og underviser, ofte med anderledes emner og udgangspunkter.

Iben Danielsen holder foredrag i hele landet.

1. Eleanor Roosevelt – første dame

Præsidentfruer i USA har spillet mange roller, men en af dem som bør huskes er Eleanor Roosevelt, gift med præsident Franklin D Roosevelt og engageret i hans New Deal som løftede USA fra økonomisk krise og fattigdom til det industrisamfund, som den nuværende præsident gerne vil gense. Det var Eleanor Roosevelt som skabte News Deals sociale sider. Som første dame skrev hun dagligt en klumme i avisen om hverdagen i det hvide hus. Hun arbejdede som social reformator, diplomat og forfatter, og var tre gange nomineret til Nobels fredspris, da hun var med til at skrive menneskerettighedserklæringen efter 2. verdenskrig.
Citat: ”En kvinde er ligesom en tepose, du ved ikke hvor stærk den er før den har været i varmt vand”
(60 - 120 min.; 3.500 kroner + transport. Jeg har brug for projektor og mikrofon)
Foredraget er tidligere holdt i Bistrup Kirke, Birkerød, Sorø, Tåstrup.

2. Politiets hunde – med snuden i sporet

I bogen ”Med snuden i sporet” følger jeg politiets arbejde med hunde, udvælgelsen, træningen, prøverne og det daglige arbejde. Der er patruljehunde, som både skal kunne finde en lille bortløben dreng i en skov og holde styr på en vild fodboldfejde efter en kamp. Hvordan træner politiet hundene? Hør om specialerne narkotika-, sprængstof-, brand-, mobil- og nedgravning-hunde. Og ikke mindst hør om hundens helt eminente snude, og alt hvad den kan.
(60 -120 min. 3.500 kroner samt transport. Jeg har brug for projektor og mikrofon)
Foredraget er tidligere holdt: Bistrup Kirke, Birkerød, AOF Nordsjælland, AOF Ballerup.

3. Selma Lagerlöf – en livshistorie om vilje

Selma Lagerlöf, Nordens store litterære stemme er til at forstå også i dag. Måske lykkedes det faktisk for Selma at virkeliggøre drømmen fra barndommen, at blive Sveriges største forfatter. Det skete ikke uden kamp og uden omkostninger; Alene kvindens stilling i samfundet, var en hindring, ligesom familiens svigtende økonomi var det. Hun var jo bare en lærerinde fra provinsen, som endte med at være Värmlands kulturelle samlingspunkt og velynder.
Der forskes stadig i den flittige Lagerlöfs liv og levned, og der trækkes nye perspektiver frem. Blandt andet her et citat fra en måske forelsket Selma til Sophie Elkan i 1895: ”Hvis vi mødes igen, skal du lade mig fortælle dig min rigtige historie, for du kender den langtfra. Det er én lang variation af ordet vilje.”
Jeg fortæller i dette foredrag om Selma Lagerlöfs liv og arbejde, hendes rejse fra drømmende forkælet pige med handicap til den eneste kvinde i Nobelkomiteen og stor entreprenør i hjembyen Sunne båret hele vejen af, ja, vilje.
(60 -120 min. 3.500 kroner samt transport. Jeg har brug for projektor og mikrofon)

4. Profession: Privatdetektiv

Har vi private efterforskere i Danmark? Er det ikke kun på film og tv at man ser privatdetektiver? I Danmark er det vel sådan, at begås der en overtrædelse af en regel eller lov, så klarer politiet og senere lovgivningen og retsvæsenet det problem. På den måde kan vi igen opnå balance og fred i samfundet. Og dog ser vi et privat initiativ udvikle sig, sideløbende med politiet. De private detektiver fortæller selv, at de er til for at hjælpe andre private med et problem, i en krise eller ved en tvist. Der er et marked for privatdetektiver herhjemme i ”følsomme” sager eller hvis en person frygter at deres sag vil ”blive henlagt af politiet”. Der er ikke en klar ”arbejdsdeling” mellem politi og private i dag. Når private tager sig af efterforskningsopgaver, rejser det en retspolitisk debat, for det kan jo opfattes som en privatisering af en kendt offentlig virksomhed.
Foredraget, som bygger på min bog ”Profession: Privatdetektiv”, vil skildre en række danske detektiver, nogle af deres arbejdsopgaver og vi får et indblik i deres metoder. ”Profession: Privatdetektiv” modtog Det Danske Kriminalakademis Tage La Cour diplom 2022 som årets bedste fagbog i krimigenren.
(60 -120 min. 3.500 kroner samt transport. Jeg har brug for projektor og mikrofon)
Foredraget er tidligere holdt: Bistrup Kirke, Birkerød.

5. Havfruer – og andre himmelvæsener

Et foredrag om den åndelige forestillingsverden. For hvad er en havfrue? Personifikationen af vandets lunefulde natur? Et æterisk væsen i det omskiftelige hav, der giver og tager, som rummer glæder og farer? Snart sagt alle folkeslag har bidraget til animismen om den besjælede natur, kvinden med fiskehale. Tyskland har Lorelej, polakkerne har Syrena, og tænk bare på Odysseus, der må bindes til masten for ikke at styrte sig i havet, da havfruerne sang.
Det er vel eventyrligt i sig selv, at turisterne i vores land vælger at rejse mod Welfairytales – og især se på symbol nummer 1, den lille havfrue. Hendes skæbne troede du at du kendte, men der er meget mere – og H.C. Andersens eventyr om den lille havfrue er brandvarmt materiale i Hollywood. Universal Pictures har en filmatisering på vej, og Disney har også meldt sig på banen igen.
(60 min.; 3.500 kr + transport. Jeg har brug for projektor og mikrofon)
Foredraget har tidligere været holdt i Bistrup Kirke, Birkerød.